Почетна / БРОЈ 364 / Хоће ли генерали добити војску

Хоће ли генерали добити војску

Пише Игор Јовановић
Укидање обавезног војног рока својевремено нам је представљано као цивилизацијски искорак и озбиљан напредак у прикључивању Србије модерном свету. Мање од пет година после укидања обавезног војног рока, међутим, испоставља се да је већина становника Србије наклоњена враћању војне обавезе, а да је тај проценат највећи управо у оној групи које се ово питање највише тиче и коју би одлазак на боравак у некој од касарни Војске Србије највише „угрозио“

Задимљена шатра испод које се забавља више од 100 званица. Певачица која игра по столу у чијем челу седи 18-годишњи младић, свеже ошишан „на нулу“, и збуњено посматра све што се око њега дешава. Са разгласа одјекује: „Срећан одлазак на одслужење војног рока своме сестрићу… жели поносна тетка песмом ‚Жене воле официре‘.“

Ово је већ помало заборављена стереотипна слика са некадашњих испраћаја младих регрута на одслужење војног рока. Заборављена, јер је у Србији 2011. године укинуто обавезно служење војске, које је до 2000. године трајало 12 месеци да би постепено било скраћивано до шест месеци боравка у касарнама са оружјем, односно девет месеци цивилног служења. Последња класа која је имала обавезу да проведе неко време у Војсци Србије била је она из децембра 2010. године, а од тада на обуку одлазе само регрути што се за то добровољно пријаве. Поред њих, у касарнама су још и професионални војници, а при укидању обавезне регрутације српске власти тврдиле су да желе да направе бројчано мању, али ефикаснију војну организацију која може успешније да одговори на изазове новог времена.

 

Професионализација изнад свега

Тадашњи министар одбране Драган Шутановац изјавио је крајем септембра 2010. године, када је Влада Србије усвојила одлуку о престанку обавезног служења војске, да је њена потпуна професионализација „апсолутно у складу са модерном и савременом војском и државом“. Шутановац је додао да „професионализација значи сигурнији систем одбране, а самим тим и већу безбедност грађана“, као и да је професионални војник „обучен, способан и спреман да у датом тренутку одговори на све изазове, јер му је то професија“. Тада су најављени и планови да будући професионални војници имају зараде који су дупло више од просечних примања у Републици, али та обавеза никада није испуњена.

Многи аналитичари упозоравали су још тада да је одлука о укидању војне обавезе исхитрена и предлагали да се усвоји модел војске који би био комбинација регрута и професионалних војника. Наиме, према њиховој аргументацији, Србија је једино у армији могла да обучи већи број људи за реаговање у ванредним ситуацијама, као што су земљотреси и поплаве, па је престанком обавезне регрутације изгубила ту могућност. Оштре полемике са Шутановцем у Скупштини Србије поводом укидања обавезног војног рока 2010. имао је председник тада опозиционе Нове Србије Велимир Илић, који је некадашњем министру замерио и то што због његовог предлога неће моћи да „отвори буре ракије“ чувано за испраћај потомака у армију. Илић је још тражио и референдум где би се грађани изјаснили о томе питању, тврдећи да се укида и институција испраћаја у војску, која је код народа уживала велико поштовање и којој су се људи радовали. Да ли је, међутим, код обавезног војног рока пресудно питање отварања бурића ракије и испраћај? Рекло би се да је Илић (и) у овом случају мало промашио тему. Као што такозвани „левичари“ у жуто-плавом руху никада у свом речнику немају појам „експлоатација“, тако ни овај, назови десничар не иде у свом погледу на свет даље од бурета ракије и то је једина традиција коју он види у српској војсци. Заборавио је, притом, овај традиционалиста да је војска толико укорењена у српски дух да је чак и српска народна ношња у ствари униформа и да је током свих претходних векова, и онда када је српска држава постојала, али и онда када није, сваки Србин био војник.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

 1. На видело!
  Тачно је да је предходна жута власт и Коштуница, да су укинули не војни рок , већ Војску и традицију!
  зато је сад јадно стање, горе не го икад и у војсци у држави!
  Али ко јекрив!?

  Нема дилеме Држава, Председник и Влада Србије, јединоони могу да покрену ствари и да Србија крене из муља!
  Али проблем је што нико неће то да учини из више разлога, личних, неко је уцењен, неко је јајара, неко је себичњак, неко је плаћен, неко је лош.

  Зато пропадамо, јер нам је држава и администрација направљена лошом селекцијом, владају пакосни и себични људи.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Od kada su Amerikanci zelenom valutom maknuli Milosevica, Srbija je pod tihom okupacijom!!! Politicari se mjenjaju na ovaj ili onaj nacin ( Djindjic je maknut na onaj nacin)
  a politika ostaje ista!!! Svi politicari poslije Slobe zdusno se bore u korist vlastite stete!! Tko je bio uspjesniji u ubijanju Srbije, tesko je procjeniti. Sve mi se cini da kad dodju neki novi na vlast, uvjek prevazidju prethodne. Ubiti drzavu znaci i ukinuti ili maksimalno oslabiti vojsku. Kakva je to drzava bez vojske?? Danasnja vojska je ogledalo snage ugleda i postovanja naspram Drzavi Srbiji!! Koliki je nivo postovanja koji politicari iz Europske Unije i Amerike pokazuju prema Drzavi Srbiji! .???Da li je prosao i jedan susret ovih medjunarodnih faktora da Srbija nije bila necim uvjetovana, ucjenjena, ukorena……???..Kada se snaga jedne vojske u Drzavi svede na vatrenu moc LOVACKOG DRUSTVA onda je normalno da se dogadja upravo ovo sto se Srbiji dogadja!! Bojim se najgoreg, a nadan se najboljem. Nadam se da ce odlazak Srpske Vojske na paradu u Moskvu, povodom godisnjice pobjede nad fasizmom ,oznaciti preokret . I da ce se borba protiv fasizma time nastaviti na jedini logican nacin. Spas od fasista nece se ostvariti tima da se sa njima stvaraju savezi (NATO) i teznjom ka ulasku u E U…… Oni Srbiju zele samo da ukinu, a ne da je prime u „ravnopravno clanstvo“!!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *