Почетна / БРОЈ 366 / Хипокризија лепих речи

Хипокризија лепих речи

За „Печат“ из Милана Марина Муштовић
Италија се последњих година налази у практично безизлазној ситуацији – суочава се са правим морем избеглица из Африке којe покушавају да бродoвима пређу у неки лепши живот. Они који до копна где би требало да их дочека лепши живот и стигну, налазе се у лимбу. С друге стране, Италију је ЕУ практично напустила и оставила да се сама бори не само са изгладнелим имигрантима него и са терористима који се међу њима налазе

После највеће трагедије икада у Средоземљу, у којој је, у близини острва Лампедуза у ноћи између 18. и 19. априла живот изгубило 950 људи, папа Франческо се сутрадан, видно потресен, обратио верницима окупљеним на Тргу Светог Петра у Риму и недељну мису отпочео са сузама у очима: „То су мушкарци и жене, наша браћа и сестре! Они су жртве ратова и беде, гладни су, прогањани, искоришћавани, рањавани, они су прави мученици. Саосећам са породицама свих жртава и покорно се молим за њихове душе.“ Том приликом папа је замолио вернике да се понашају као прави хришћани и да у складу са својим могућностима помогну свим невољницима. Истовремено, он је упутио и апел међународној заједници да не оставља Италију да се сама бори са таласима избеглица који свакодневно пристижу на њене обале.

Сви би сигурно били задивљени папиним сузама и потресним апелом за помоћ „новим светим мученицима“ да његове речи нису деловале као својеврсни dejà vu. Наиме, многи су се сетили да је 3. октобра 2013, када је у близини Лампедузе из мора извучено 365 лешева „браће и сестара који су и тада бежали од рата и глади“, тај исти папа, бацајући венчић цвећа у тиркизно плаво море и са сузама у очима, дрхтавим гласом обећао: „Никада више! Никада више нећемо допустити овакву срамоту! Медитеран не сме да постане масовна гробница за нашу браћу и сестре који беже од рата и глади јер верују да имају право на наду у бољи живот.“ Тада је уследио громки аплауз италијанске политичке елите, а затим су се на импровизованој позорници на централном тргу у Лампедузи изређали сви високи функционери Европске уније, Уједињених нација и разноразних хуманитарних и невладиних организација, који су сви до једног обећавали исто: Никад више! Европа мора под хитно да реагује, да се организује и да обезбеди средства, тако да се овакве срамне трагедије више никада не десе.

А сада се, после нових 950 лешева који леже на дну „мора смрти“ цела прича, нажалост, понавља, и то кроз исти патетично-јефтини сценарио. Поред видно потресеног папе који опет пролива сузе и моли за спас душа „браће и сестара мученика“, шокирани су и Барак Обама, Франсоа Оланд, Дејвид Камерон, Ангела Меркел, Жан Пол Јункер и сав његов „крем апаратчика“ из Европске комисије. Као и пре две године, на речима су сви врло одлучни и храбри па и овог пута чврсто обећавају да ће хитно предузети једну врло ефикасну акцију и дефинитивно се обрачунати са либијском мафијашко-исламистичком куполом која већ годинама зарађује милионе долара тако што афричку сиротињу у чамцима, који подсећају на орахове љуске, пребацује у „бољи живот“ ЕУ Елдорада. И сви су, наравно, пуни разумевања и лепих речи за Италију и Грчку, које су до сада поднеле највећи терет прихвата и спасавања потенцијалних азиланата. Италијански премијер Матео Ренци, иначе непоправљиви оптимиста и велики ЕУ фанатик, чврсто верује у обећања својих европских колега да овога пута Италија неће остати препуштена себи и да ће се проблем са инвазијом избеглица из Африке решити заједнички, уз помоћ свих чланица Уније. Италијанска режимска штампа као да се утркује у пласирању срцепарајућих прича о хуманости и пожртвованости оперативаца из европске мисије „Тритон“, који већ годину дана рескирају животе и из таласа висине солитера од 8-9 спратова спасавају труднице, бебе и децу. Проверена „политички коректна“ коментаторска пера пишу праве оде у славу европског братства и јединства и као мантру понављају папине речи и апелују на хуманост и алтруизам обичних грађана којима се сугерише да изађу у сусрет властима и да чак ставе на располагање своје станове и викендице за смештај избеглица.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *