Почетна / БРОЈ 366 / Европска претња Великом Албанијом

Европска претња Великом Албанијом

Пише Никола Врзић
Европска унија а уз њу и Сједињене Америчке Државе скоро па отворено пружају подршку стварању Велике Албаније, на коју је још 2007. године упозоравао председник Русије Владимир Путин. Служи ли том циљу и бриселски дијалог Београда и Приштине?

Када је јесенас боравио у својој историјској посети Београду, премијер Албаније Еди Рама дао је интервју телевизији Б92, током којега је одбацио сваку помисао да би пројекат Велике Албаније могао да буде његов политички циљ. „Велика Албанија је застарели мит који нема везе с нама“, устврдио је недужно, и позвао да му се укаже на „макар један доказ“ за такво залагање „у мојој каријери или каријери било ког албанског политичара“. Није много прошло, а ове доказе, доказе да, изгледа, ипак машта о Великој Албанији, почео је да пружа сам Рама, на чему му се Европска унија овог уторка иначе и захвалила, и похвалила га због конструктивности у региону…

И док нам се овај процес одвија пред очима, Србија га не примећује. Забављени смо разноразним глупостима које су нам сервиране као тема о којој треба да размишљамо. А после ћемо се чудити шта нам се то догодило.

Али кренимо редом.

СВЕДОЧАНСТВА АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ Да ли је, дакле, Велика Албанија само мит, застарели израз наших ксенофобних страхова и превазиђеног подозрења према комшијама с којима смо данас заједно на европском путу, или пак реални пројекат који почиње да се остварује? Да ли заиста почиње да се остварује? Уз чију подршку? И зашто баш сада?

„Викиликс“ и тајне депеше америчке дипломатије, које су се пре неколико година неочекивано појавиле у јавности, показују да Велика Албанија, ако је и мит, није само наш мит.

Депеша 06MOSCOW12549, тако, препричава разговор који су 15. новембра 2006. водили (тадашњи) помоћник америчког државног секретара Данијел Фрид и први заменик руског шефа дипломатије Владимир Титов: „Титов је такође поставио питање Велике Албаније, тврдећи да Косовари за сада ћуте, али да ће покренути ову идеју чим добију независност. Ово ће водити дестабилизацији прилика на Балкану, што изазива бригу међу суседима Косова али и Русије.“ Фрид је на то – ово је важан моменат, који ћемо подробније анализирати ускоро – узвратио да су „САД јасно ставиле до знања Албанији да њени односи са САД зависе од албанског обуздавања иредентистичких тенденција. Тирана до сада није исказала било какве (иредентистичке тенденције)“.

Поверљива депеша 07MOSCOW475, од 5. фебруара 2007, говори о састанку који су у Сочију 23. јануара имали председник Русије Владимир Путин и тадашњи премијер Италије Романо Проди. Извори из руског Министарства спољних послова и италијанске амбасаде у Москви Американцима су открили да је „Путин рекао Продију да је озбиљно забринут због (стварања) ,Велике Албаније‘ у случају да Косово добије независност. Проди је одговорио да косовска независност не значи аутоматски интеграцију са Албанијом, и да би то могло да се избегне ако би ,надгледана‘ независност била имплементирана“. Надгледана независност Косова, иначе, окончана је још 2012. године. 10. септембра 2012.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Тачијева пресуда

Хашим Тачи ипак није дошао у Београд. Позиву невладине организације Омладински одбор за образовање (ООзО) испречила се одлука Србије да поштује пресуду својих правосудних органа.

Као што је познато, ова НВО, досад углавном непозната широј јавности, покушала је да Тачија практично прокријумчари у Београд, на Конференцију европске интеграције Западног Балкана: Заједно можемо боље, заказаној за петак 24. април.

НВО ООзО је ову конференцију организовала у сарадњи са амбасадом Велике Британије у Београду. Међу „донаторима, спонзорима и пријатељима“ ООзО-а на сајту ове организације (ова страница је у међувремену избрисана) наведени су и амбасада САД у Београду, амерички Стејт департмент, Европска комисија… а да се негде међу њима заиста и налазе прави инспиратори позивнице упућене Тачију потврдила је и реакција Европске уније. Портпаролка Маја Коцијанчић, наиме, казала је да је „током дијалога о нормализацији договорена процедура узајамних посета српских и косовских званичника“, и, што је заправо кључно, да „у ЕУ очекују да се та процедура поштује и у овом конкретном случају“.

Званични Београд је на ово очекивање ЕУ одговорио да ће Тачи бити ухапшен ако дође у Србију. Речима премијера Александра Вучића: „Пресуду Тачију нисмо укинули, па пошто није укинута, Србија ће се тако и понашати, у складу са законом.“

Овом образложењу није се имало шта замерити, те се недуго потом ударило по њеном основу, по пресуди од 10 година затвора коју је због терористичког деловања у име народа а против Хашима Тачија 11. јула 1997. године донео Окружни суд у Приштини. Улрике Луначек, посланица Европског парламента, у Приштини је наиме ових дана изјавила: „Власти у Београду треба да пониште налог за хапшење министра спољних послова Косова који датира из времена Милошевића.“ А да размишљање Луначекове о укидању пресуде Тачију (уз тај генијални аргумент да пресуда датира „из времена Милошевића“, што би ваљда требало да значи да треба да укинемо све пресуде из тог времена) није усамљено, посведочио је и Душан Јањић из Форума за етничке односе, рекавши да „сада правосуђе мора да види шта да ради са овим случајем. Ревизија поступка је нешто што јесте непријатно за Србију, а може да се поступи као у Блеровом случају“.

У сваком случају, иако овај покушај довођења Хашима Тачија у Београд на мала врата није успео, врло је вероватно да ће таквих покушаја бити још. И Србија ће поново добити прилику да покаже да ли је правна држава, или пак колонија Европске уније у којој закони и судске пресуде важе само док ЕУ не каже супротно.

2 коментара

  1. Велико је питање дали је ова влада СЛОБОДНА СПОСОБНА да каже Западним Амбасадорума господо висте гости и као гости понашајтесе. У супротном Србија је под окупацијом и време је борби против ОКУПАТОРА. Друге нам нема УСЕ И СВОЈЕ КЉУСЕ па шта
    Бог да.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Dobro i zlo su često bliske komšije; naše strasti ih mešaju: ko će nas naučiti? mi sami, kada smo smireni.Mozak je jedan,on dolazi od Boga; dogme su različite,one dolaze od nas.Sve što izvesni tlačitelji duše žele, to je da ljudikoje oni podučavaju steknu lažne predstave.Imperativ EU I Amerike je da veruju i podržavaju sve što samo njima ide na korist i blaćenju Srpskog naroda do beskrajnih granica.Zašto Srpska politička elita slepo veruje tlačiteljima i uzurpatorima naše teritorije.Prosta i najočiglednija zamena teza je da su uzurpatori u pravu, a mi uzrok svi nedaća koje su nas snašle.Kada ćemo u skorijoj budućnosti imati političare koji će poštovati svoj narod i suprotstaviti se svim silama da nas ne tretiraju kao koloniju.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *