Почетна / БРОЈ 363 / Данило Голубовић – Милиони за пољопривреду (други део)

Данило Голубовић – Милиони за пољопривреду (други део)

Разговарала Наташа Јовановић
Шта је то IPARD програм, ко ће и на који начин моћи да користи средства из претприступних фондова ЕУ, те о којем новцу је реч

Европска комисија је усвојила IPARD програм којим се обавезала да ће у наредних шест година подржавати рурални развој Србије. Овај програм је део претприступне помоћи ЕУ (IPA) која је намењена руралном развоју и оквирни износ за период 2014–2020 износи око 175 милиона евра, каже у разговору за „Печат“ Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

 

Шта је неопходно за реализацију овог програма?

За његову реализацију неопходно је постављање комплетне IPARD оперативне структуре на нивоу Владе РС, а у складу са Секторским споразумом између ЕК и Владе РС (потписује се након усвајања IPARD програма). Највећи део овог процеса односи се на Министарство пољопривреде и заштите животне средине, које са своје две организационе целине учествује у целом процесу израде, акредитације и реализације IPARD програма, Сектор за рурални развој (Управљачко тело) као и Управу за аграрна плаћања (Агенција за плаћање).

IPARD програм је израђен и прослеђен од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине Директорату за пољопривреду и рурални развој (DG AGRI) као делу Европске комисије, надлежном за комуникацију програма унутар осталих директората. IPARD програм 2014–2020  је усвојен од стране Европске комисије почетком 2015.

Током 2015. године одвија се процес акредитације IPARD оперативних структура (Сектор за рурални развој – Управљачко тело и Управа за аграрна плаћања – будућа Агенција за плаћање) као и одређених делова Министарства финансија и Ревизорског тела при Влади РС.

Сам процес захтева запошљавање већег броја извршилаца у обе институције (Сектор за рурални развој 11 новозапослених, док Управа за аграрна плаћања само ове године мора да запосли 103 извршиоца). Ова радна места је Министарство уградило у постојећу систематизацију, али се заједно са Министарством финансија ради на проналажењу финансијских средстава за почетак запошљавања.

Поред нашег Министарства, велики део обавеза очекује и Министарство финансија, које има улогу координатора свих ових активности и које је са својим јасно дефинисаним структурама за ову намену такође део акредитационог процеса.

Сви запослени у овим институцијама ће током 2015. године морати да прођу обуке и тренинге за прецизно дефинисане процедуре за коришћење ових фондова. Степен спремности институције и појединаца и јесте предмет краја процеса акредитације (ревизија аудитора из Брисела) и одобравања почетка коришћења средстава из ових фондова, намењених правним и физичким лицима која се баве пољопривредном и прехрамбеном производњом.

Ко ће и на који начин моћи да конкурише за средства из IPARD фондова?

Паралелно са поменутим процесима припрема институција, вршиће се и припрема преноса знања о процедурама везаним за конкурисање за средства из IPARD фондова, које су веома сложене и одговарају онима које важе на територији чланица ЕУ.

У ту сврху већ се врши представљање самог IPARD програма удружењима произвођача, као и јединицама локалне самоуправе, а најважнији део чиниће обука наших пољопривредних саветодавних и стручних служби, које ће бити на услузи произвођачима за помоћ у вези са конкурсном документацијом у тренутку аплицирања.

У ове активности биће укључене и све оне организације, удружења произвођача, организације цивилног друштва и други, који ће заједно са представницима локалних самоуправа радити на промоцији IPARD програма, а са циљем што бољег искоришћења средстава. Први позиви за конкурсе за коришћење средстава из IPARD програма очекују се у првој половини 2016. године, а у складу са акредитационим планом.

IPARD програм је материја у којој се укрштају сви послови који нас чекају током процеса преговора о чланству у ЕУ (безбедност хране и рад инспекцијских органа, начин и контрола реализације ЕУ средстава и др.)  а пре свега  у оквиру поглавља 11 и 12, тако да ће степен искоришћења ових средстава бити показатељ спремности наших институција, учесника у трансферу знања, као и потенцијалних корисника за само чланство у ЕУ. У ту сврху интензивно се ради са свим нашим инспекцијским службама, које ће бити надлежне да издају неопходне потврде корисницима које се односе на испуњење тражених стандарда.

Корисници IPARD мера могу да буду правна (задруге, микро, мала и средња предузећа) и физичка лица, регистрована пољопривредна газдинства. Сви они који нису обухваћени IPARD програмом моћи ће да користе средства домаће подршке као и до сада, у нади да ће брзо достићи минималну производњу, неопходну да постану IPARD корисник.

Све мере се спроводе по принципу рефундације уложених инвестиционих средстава, тј. након завршетка инвестиције и доказивања да инвестиција испуњава све прописане стандарде. Након објаве конкурса, корисници подносе захтеве и након обављених почетних контрола предате документације од стране Управе добијају одобрење за почетак инвестирања. То значи да инвестиције које почну пре овог одобрења неће бити прихватљиве за рефундацију.

Министарство пољопривреде ради на проналажењу модела предфинансирања IPARD корисника, који ће бити у складу са економским потенцијалима њихових газдинстава, с обзиром да комерцијалне банке тешко одобравају овакве видове кредита корисницима из руралних подручја.

 

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. Lako je njima oni imaju SIMENS,BOSCH,FORTUNU,GILDEMAJSTER ITD UZMU OD NJIH NJIHOVE DOBITI RECIMO SAMO 1% A TU DOBIT ZARAĐUJE CEO SVET KUPUJUĆI NJIHOVE MIKRONE ZA KILU ZLATA KOJU STVORE I NAŠA ODBEGLA DECA I TIH 2 % KOJE SMO I MI ZARADILI NAMA „VELIKODUŠNO VRAĆAJU“PUSTIMO MI TO NEGO DA MI VRATIMO BAR NEŠTO OD NAŠE PROIZVODNJE A DA TO BUDU MIKRONI PA DA OD TOGA DAMO DA SE VRATE NAŠA DECA I DA IH NAUČIMO DA NA NAŠOJ ZEMLJI A DA IM TO DAMO DA PROIZVODE PORED TIH PAMETNIH MIKRONA KOJE DONOSE ZLATO(NOVAC)PROIZVODE ZDRAVU ŠUNKU,POVRĆE,VOĆE VINO RAKIJU BRENDIRANO I NAŠE I DA IM ONDA SKUPO PRODAJEMO…..ETO TO…

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *