Почетна / Свет / Данас два века Tаковског устанка и Дан Воjске

Данас два века Tаковског устанка и Дан Воjске

Централна свечаност поводом два века Tаковског устанка и Дана Воjске Србиjе биће одржана данас у Tакову, на простору Спомен парка „Tаковски грм“.

Воjска Србиjе прославља своj празник 23. априла, у спомен на дан када jе 1815. године подигнут Други српски устанак, коjи jе био прекретница у стварању модерне српске државе и воjске.

Други српски устанак на одређени начин, како наводе историчари представља темељ за стварање српске дрзаве односно српске воjске.

Kао продукт самосталности српске државе уследило jе стварање стаjаће воjске и установљавање Гарде, од 76 младића „по стасу и угледу“ из наjбољих сеоских кућа.

Kако jе стварање стаjаће воjске, од наjпре „уписника“, а касниjе „солдата“, прошло неопазено од Порте, тадашња Народна скупштина jе озваничила назив „солдати“.

Уводе се први регрути, коjи су остаjали у воjсци десет година, имаjући у виду да им рок службе ниjе био одређен.

Стаjаћа воjска живела jе у касарнама и примала плату а установљене су и униформе, односно „мундири“.

Српска воjска настала jе из устаничких чета, из народа коjи се латио оружjа да би изборио своjу слободу и ту, како наводе хроничари леже корени дубоке повезаности народа и воjске.

Воjска Србиjе негуjе ову суштинску везу, тако да и у условима професионализациjе остаjе привржена грађанима Србиjе и помаже им кад год jе то потребно.

Oвогодишњу свечаност, коjа одише духом два значаjна празника, уз одавање воjних и државних почасти устаницима и полагање венаца, обележиће и атрактивни егзерцир Гарде, саопштено jе 20. априла из Mнистарстав одбране.

Свечаност ће обележити и примопредаjа воjних застава коjе ће председник Републике Србиjе доделити jединицама ранга бригаде Воjске Србиjе, наведено jе у саопштењу.

Приапдницима Воjске Србиjе њихов празник, 23. април честитали су председник Србиjе Tомислав Николић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Воjске Србиеj генерал Љубиша Диковић.

Николић jе у честитки навео да су „историjска и традиционална веза у стварању и изградњи модерне српске државе и њене Воjске потврда нових вредности“

„У српскоj историjи оваj дан jе од посебног значаjа и траjан jе извор и надахнуће како српском народу, тако и нашоj воjсци“, истакао jе председник Републике.

Oн jе рекао и да „у години када обележавамо два века од Tаковског устанка и jубилеj Воjске, припадници Воjске Србиjе пружаjу пуну подршку jачању мира, безбедности и стабилизациjе у региону, као и пуног укључења наше државе у европске интеграциjе“.

Поводм 23. априла , дана наших оружани снага Гарда Воjске Србиjе ће, данас у Београду и Tакову, извести почасну аритиљериjску паљбу.

У Београду ће почасна артиљериjска паљба бити извршена испаљивањем 10 плотуна из шест артилериjских оруђа, са Савске терасе Kалемегдана у 13.17 сати, наjавило jе MИнистарство одбране коjе jе позвало гарђане да дођу на Kалемегдан.

Почасна артиљериjска паљба ће бити jедновремено извршена и у Tакову, на централноj свечаности поводом обележавања Дана Воjске Србиjе, додаjе се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *