Почетна / БРОЈ 367 / Далеко је Холандија

Далеко је Холандија

Пише Др Ненад Поповић
Уколико се хитно не преокрену овдашњи негативни трендови, Србија ће, ма колико то сада звучало нереално, много пре достићи Холандију у фудбалу него у производњи хране

Србија има капацитет да у извозу пољопривредно-прехрамбених производа превазиђе Холандију! Ова тврдња, колико год у овом тренутку нереално звучала, има самосвојну и несумњиву „специфичну тежину“. То није изјавио ниједан од српских министара пољопривреде, који су се од 2000. најчешће ротирали, што се може тумачити и као доказ да је за државу аграр увек био „девета рупа на свирали“ и да се тај ресор најчешће користио као монета за поткусуривање приликом склапања коалиционих споразума. Није то ни уобичајена крилатица свих страначких лидера у јеку предизборне кампање. Такво уверење пре више од три године изнео је тадашњи заменик шефа делегације Европске уније у Србији Адријано Мартинс.

А где је српска пољопривреда три године после тога? На истом месту где је и била. Препуштена на милост и немилост много снажнијој конкуренцији из иностранства и у тешком финансијском стању, које домаћи произвођачи, без много веће подршке, најпре државе, а потом и банака‒кредитора, сами не могу битније да побољшају.

Зато ће Србија, ма колико то сада звучало нереално, много пре достићи Холандију у фудбалу него у производњи хране. Холандија годишње извезе пољопривредних производа за 76 милијарди евра, док српски извоз тих производа никада није премашио 2,1 милијарду евра. Да би, дакле, наш извоз аграрних производа достигао 10 одсто холандског, морао би да се увећа 3,5 пута!

ПРЕОКРЕНУТИ НЕГАТИВНЕ ТРЕНДОВЕ Ни поређење са другим земљама не иде нам много у прилог. Од 2005. до 2009. извоз пољопривредних производа Србије био је само 301,6 долара по хектару, Хрватске три пута већи, 992,7 долара, а старих чланица ЕУ 6.000 долара по хектару! Саме те бројке и податак да немачки пољопривредник у просеку храни 152, а српски тек 18 становника, показују колики је неискоришћени потенцијал и колико има простора да се повећа ниска продуктивност домаће пољопривреде. Но, услов за то је да се хитно преокрену негативни трендови. У последњих пет година број свиња смањен је за 450.000, говеда за 140.000, музних крава за 110.000, а млека се произведе 116 милиона литара мање. Пре неколико дана немачка компанија „Тенис“ је саопштила да планира у Србији да производи три милиона товних свиња. Пре годину дана на свим фармама у Србији било је само 144.000 свиња више!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Аутор је председник

Српске народне партије

11 коментара

 1. Човеку се смучи кад погледа ове жалосне податке и схвати да у Србији једноставно нема будућности. За све овако катастрофалне податке криви су искључиво политичари који су одлучивали. Требало би се вратити 15 година уназад и све оне који су одлучивали казнити у укупном износу процењене изгубљене добити. Толико су стрпали у своје џепове. А већ од данас променити политику и нарочито однос према пољопривреди.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Da neko zaista vodi racuna o poljoprivredi, mi bi odavno makar taj sektor ekonomije uredili. Ali, nema domaćinske brige o zemlji. Niti odgovornosti za ono sto se uništi.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Pa mi imamo toliko plodnog zemljista, da mozemo da hranimo pola Evrope i umesto da tu vidimo svoju sansu, mi poljoprivredu jos gusimo i ne damo joj da napredjuje.Subvencije za proizvodjace su neminovne, oni se moraju podrzati jer je to zalog za buducnost! nadam se da ce jednom neki politicar koji dodje na vlast da o tome vodi racuna i prepozna potencijal Srbije na tom polju!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Sa Strategijom poljoprivrednog razvoja koja je primenjljiva u praksi mozemo postati balkanska Holandija, ali za 50 godina ako sad krenemo da podsticemo poljoprivredni razvoj zemlje.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. E to je nama naj veci problem treba sto pre da krenemo da radimo na nasoj privredi. Imamo i resurse i ljude samo nam treba neko ko ce sve to da pogura.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Nama je poljoprivreda puna potencijala, takav nevidjeni neiskorisceni resurs. Ne iznenadjuje me ovo poredjenje s Holandijom, ali ono upravo govori koliko se ovom zemljom lose upravlja.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Stice se utisak da neko namerno nece da ucini nista da se stvari pokrenu. Skandal je kako se ova drzava vodi!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Ja i dalje stojim iza toga da je najveci potencijal Srbije oduvek bio poljoprivreda. Ne kazem da ostale grane privrede ne treba koristiti, ali bi poljoprivredu treba forsirati u svakom slucaju i kad god se moze. Svaka zemlja treba da se fokusira na ono sto joj najbolje lezi, a name je to nesumnjivo poljoprivreda!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Neka srpska vlast sidje u srpsko selo i ćuće bolje savete od svih ovih što šire šta već šire po ministarstvu poljoprivrede.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Ali je još dalje srpsko selo. Ko je još pitao seljaka šta mu treba, šta ga tišti? Onaj ko napravi zdrav dogovor sa srpskim seljakom, ozdraviće i srpsku državu.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *