Почетна / БРОЈ 364 / Четврта полуга власти САД

Четврта полуга власти САД

Пише Зоран Милошевић
Потпуна контрола над медијима или „четвртом влашћу“ од стране обавештајних служби, атлантистичких институција „светске владе“, банака, корпорација претворила је медије у својеврсну светску политичку „пету колону“. Да ли следи одговор оних који желе мултиполарни свет?

Вашингтон брину две ствари. Прво, када се појави нови од независни САД медиј (али само ако је популаран међу становништвом) и друго, када нека држава прекине да користи долар као средство плаћања и пређе на неку другу валуту. Тек тада се у Вашингтону озбиљно узнемире. Прву тврдњу потврђује и недавна изјава председника Руске Федерације Владимира Путина, који је упозорио да САД „у потпуности контролишу глобалне медије“, преноси портал whatisgood.ru.

СЛОБОДА У РУКАМА МЕДИЈА Многи борци за слободу, пре свега против западног империјализма, али и доминације одређених корпорација или центара моћи, схватили су важност независних и слободних медија. Јер, ТВ станице попут TeleSur, Аl-Mayadeen, Press TV, Russia Today штите слободу много ефикасније од било којег оружја. Данас, познато је, најважнија тачка геополитике је избор између једнополарног света под влашћу САД (што Американци називају „Full Spectrum Dominance“) и вишеполарног света који омогућава неколико центара власти. Са економског аспекта, свет је већ одавно вишеполаран: удео САД у светском БНД чини свега 18 одсто (податак из 2013. године) а према непотпуним подацима, изгледа да је наставио пад и 2014. године. Ако је тако, како онда и даље доминирају светом?

Огромни војни расходи не објашњавају доминацију, па ни страх од војних конфликата које распаљује Америка. Први магични инструмент доминације био је долар, који се штампа по вољи Федералних резерви САД, буквално у неограниченим количинама, без отпора света. Иако је долар само папир, без икаквог покрића у злату или роби, био је прихваћен као светска валута и тако је Америка неограничено пљачкала покорни део планете. Благодарећи долару, САД су организовале „обојене револуције“ и рушилачке акције, а на рачун других држава и народа. Односно, САД такве акције нису ништа коштале. Долар је, дакле, први проблем оних који стварају вишеполарни свет. Друго супероружје којим Америка управља јесу медији, при чему већина аналитичара не схвата колико је важан и значајан њихов утицај. Холивуд је најфантастичнија пропагандна машина у свету. Осваја срца и држи их под контролом намећући своје стандарде у доживљавању реалности. У ове стандарде спадају: начин размишљања, начин одевања, начин исхране, односно сугерисање шта треба јести и пити и … како изражавати неслагање, па и наше са америчком доминацијом („American Way of Life“). Наравно, тако да се протестом ништа не промени. Најбољи пример за ову тврдњу (јер је матрица) представља филм Матрикс. Наиме, када говоримо о невидљивој мрежи која контролише наш живот, овај филм сугерише да живимо у свету обмана и да се ту ништа не може променити.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *