Почетна / БРОЈ 365 / Аргументи против продаје Телекома

Аргументи против продаје Телекома

Пише Јован Б. Душанић
Влада се најновијим аранжманом са ММФ-ом (потписаним Меморандумом) обавезала да иде на продају „Телекома“     – природног националног ресурса који обезбеђује високе приходе и значајан профит

Тема трибине коју су организовали синдикати „Телекома“ гласи: Зашто треба спречити продају „Телекома Србије“. Одговарајући на ово питање, покушаћу да објасним шири контекст како бисмо разумели због чега се све ово догађа и чему све то води.

У складу са изреком: Када уђете у погрешан воз онда су вам све станице погрешне – продаја „Телекома“ је један у низу лоших потеза економске политике које српске власти вуку од октобарског преврата 2000. године.

Србија се (после 2000. године) у вођењу економске политике определила за један универзалан неолиберални програм економских реформи – базиран на тзв. Вашингтонском договору који је разрађен од стране ММФ-а, Светске банке и администрације САД (Министарства финансија и USAID). Оваква политика се, у последњој деценији ХХ века, показала изузетно неуспешном у свим државама где је примењивана (европске постсоцијалистичке земље и земље Латинске Америке).

БЕЋАРСКА ЕКОНОМИЈА Почетком 2000-их година написао сам да се нова власт понаша као сеоски бећар – (рас)продају очевину (приватизација) задужују се код комшија (инокредити) и све то троше на лумперај у кафани (буџетска потрошња). Назвао сам то бећарском економијом  – којом се стварао привид обећаваног бољег живота.

Вашингтонски договор у својој суштини јесте један лепо упакован кодификовани програм економског неоколонијализма који се реализује у интересу светске олигархије и крупног капитала, те уског компрадорског слоја који се формира у земљи. Основни елементи на којима се темељи Вашингтонски договор су: приватизација, либерализација и стабилизација.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Пред сами почетак трибине од организатора сам добио преглед изјава политичара везаних за продају „Телекома“ које су давали у последњих пет година. За илустрацију ћу да наведем само три изјаве (из периода 2010 – 2011) које су објављене на сајту Б92.

У тексту под насловом СНС против продаје Телекома  (22. 10. 2010. године – извор „Бета“) пише: Српска напредна странка осудила је најављену продају „Телекома Србије“ и оценила да је такав потез власти непотребан и лош. Заменик председника СНС Александар Вучић је рекао да је најављена продаја потез недомаћинске и неодговорне власти. Неозбиљна је власт која не зна како да покрива рупе које је сама створила у буџету и парабуџетском сектору, рекао је Вучић. Како каже, суштински проблем је непостојање привредне стратегије и принцип власти да, како је навео, крчми оно што су претходне генерације стицале.

Под насловом Поднета тужба због Телекома (27. 04. 2011 – извор „Бета“) између осталог пише: Српска напредна странка поднела је Вишем тужилаштву у Београду кривичну пријаву против више функционера владе Србије због приватизације „Телекома Србије“. Тужба се односи на премијера Цветковића и чланове тима владе Србије због сумње да су злоупотребили службени положај и извршили превару у процесу продаје „Телекома“. Кривичну пријаву у име СНС поднео је председник те странке Томислав Николић, а предали су је чланови правног тима напредњака. Члан правног тима СНС Марко Ђурић рекао је да је продаја  „Телекома“ освета владе будућим генерацијама и оптужио ју је да води погубну економску политику и да распродаје последње економске ресурсе. Србија ће остати без виталних економских ресурса и телекомуникационе структуре која је добро од јавног значаја, рекао је Ђурић. Власт намерава да новац од продаје „Телекома“ злоупотреби зарад очувања свог положаја, тврди он.

У тексту под насловом Вучић: „Телеком“ бољи у нашим рукама (20. 04. 2011 – извор „Танјуг“, „Бета“) пише: Заменик председника СНС Александар Вучић каже да СНС захтева од владајуће коалиције да одустане од продаје „Телекома“, оценивши да је реч о пљачки грађана. Да ли то, питао је, значи да ће цео „Телеком Србије“ бити исплаћен у две транше годишњег профита, и додао да се ради о пљачки и злочину према грађанима Србије којима се отима једино што вреди. 

3 коментара

  1. PRODAJA TELEKOMA JE CIST KRETENIZAM PA KO IOLE MALO MOZGA IMA DA SE ZLATNA KOKA NE PRODAJE ILI JE TO DOMACI ZADATAK IZ BRISELA

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Pa i moja baba moze tako da vlada da zavuce ruke u dzep penzionera pa da gradi i trosi pa da prodaju kulturmo blago avala filma pa telekom koji donosi svske godine dobit a kompanije najbolje prodaju bas su pametni pa posle elektroprivredu pa oni su demagozi i prevaranti ko je gospodo kupio avala film neznate sram vas bilo uzimate ko da vam je to tata ostavio treba i nasoj deci nesto da ostane alavi dole sa vlasti i na sud.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  3. Birati izmedju „kapitala“ i „novca“, ja sam za kapital! On će UVEK imati /promenljivu/ vrednost! Finansijski „eksperti“ manite se trenutnih rešenja i čuvajte „podlogu“! Čim neko „dobro“ plaća, to je SAMO u njegovom interesu, a i to „dobro“ je pitanje!NE prodaji!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *