Почетна / БРОЈ 359 / Золтан Погача професор на Универзитету у Шопрону – Исток Европе је европски Мексико

Золтан Погача професор на Универзитету у Шопрону – Исток Европе је европски Мексико

Разговарао Властимир Вујић
Били смо друштво државног социјализма и државне социјалистичке економије и уместо сопственог, одабрали смо second hand капитализам – капитализам „из друге руке“. Увезли смо мултинационалке и дозволили им да преузму све велике државне компаније

Доктор Золтан Погача, професор на Универзитету западне Мађарске у Шопрону, данас је један од најбољих стручњака на Старом континенту за европску транзицију и – велики евроскептик. Иако не би Мађарску гурао из Уније, нити икада више затварао границе људима, тврди да су Мађари, као и Срби, предуго идеализовали слику о Западу и о Eвропској унији. Мађари можда и више јер им је увек било лошије. Нервирали су их њихови политичари, нервирала их је корупција, лоповлук, очекивали су да ће их ЕУ спасити. А заправо су се (не)срећно придружили систему који је једнако корумпиран и дисфункционалан.

Где бисте сместили себе, у који политички преградак?

Не припадам ниједној од данас активних политичких група у Мађарској, зато сам један од ретких који обезбеђују комуникацију између њих. Јер, пракса у Мађарској је да лево оријентисани стручњаци буду позивани у медије такве провенијенције, а десно опредељени у медије десног профила.

На парламентарним изборима у априлу 2014. подржали сте странку зелених ЛМП („Политика може да буде нешто друго“)?

Јесам. Али и према њима сам такође често критичан. Верујем, ипак, да се код њих данас окупила најбоља група мађарских интелектуалаца, да привлаче много паметних људи, али истовремено мислим и да су врло млади и врло неискусни, нису успели довољно да артикулишу своје ставове…

И сада често говорите да Мађарска заправо никада није довршила транзицију, да се једноставно одрекла властите економије?

То је била наша транзиција! Не бих рекао да се она није никада догодила, али одиграла се на погрешан начин. Отишли смо у кривом смеру. Били смо друштво државног социјализма и државне социјалистичке економије и уместо сопственог, одабрали смо second hand капитализам (капитализам „из друге руке“). Увезли смо мултинационалке и дозволили им да преузму све велике државне компаније! Кренули смо у приватизацију касних осамдесетих и широм отворили врата аустријским и немачким концернима, свакоме ко је хтео да купује по Мађарској. Зашто? Нисмо, нажалост, имали довољно поверења у домаће пословне људе да им допустимо макар да покушају да преузму и воде те компаније.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. … вредан интервју; у `поплавама` којекаквог празнословља и минорних вести, ваља погледати и код комшија, како то изгледа када се једна `магла` – разиђе ? Жалосно је, колико су људи склони гајењу наивних илузија – а све `потпомогнуто` – медијима и политиком ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *