Вучић: Велико интересовање за Телеком; Последња порука пилота “Имам проблем”

Европска будућност Србије одређује се тиме колико ћемо бити успесни по питању преговора са Приштином у Бриселу. Тајкуни неће управљати Србијом. Профит у Железари за шест месеци, велико интересовање за Телеком

Вучић је рекао да влада чини све што може да би напредовала на европском путу Србије и отварању поглавља у преговорима са ЕУ, али да лажи нема – највазније по том питању је дијалог са Албанцима на Косову.

“Да ми завршимо то на начин како би неко желео, никад нам нико не би говорио о медијима или другим питањима, али пошто се то није завршило онако како су неки желели, онда се избацују друге теме”, рекао је Вучић за РТС.

Поновио је да је Србија на европском путу и да је то стратешко опредељење Србије, али да не може да прихвати да се Албанцима, на пример, преда све на Газиводама.

“Сви знамо да је 24 одсто Газивода на територији централне Србије, а треба да им дамо сву воду, да се Срби с Косова ништа не питају.. Нећу и не дам”, рекао је Вучић.

Упитан да ли би Срби требало да се врате у косовске институције, Вучић је рекао да то не би био проблем, уколико Албанци испуне коалиционе услове.

“Хоћемо у косовске институције јер бисмо имали бољи преглед игре и утицај, желимо да разговарамо са њима, али не можемо да уђемо у косовске институције пре него што они што су обећавали да ће нешто да ураде то и не ураде”, рекао је Вучић.

Поновио је да Влада Србије у овом саставу неће уводити санкције Русији.

ВУЧИЋ:УГОВОР ЗА ПРОЈЕКАТ О БЕОГРАДУ НА ВОДИ НАРЕДНИХ ДАНА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће уговор за пројекат “Београд на води” бити потписан у наредним данима и да ће тај пројекат покренути целу српску економију.

Премијер је поручио да ће лично бити присутан у Скупштини Србије када се буде доносио посебан закон о пројекту “Београд на води”, јер тај пројекат покреће целу српску економију, а посебно грађевинску индустрију.

“За оне који мисле да су много урбани и све знају, па исмевају чињеницу да су на продају невидљиве зграде. Што се плаше изградње кад се не види и кад је ништа? Да ли је сад проблем што Београда на води нема или што ће да га буде”, запитао је премијер и додао да очекује да ће радови бити готови за око четири године.

Илуструјући значај пројекта, он је показао фотографије док је то подручје било сметлиште и “гробље бродова”, као и оне како би тај део града изгледао по завршетку радова.

“Неки говоре како ћемо да истерамо људе из центра града, а ти људи живе у вагонима. Лично ћу сада да преговарам са нашом ромском браћом на Газели да видимо где да им нађемо пребивалиште и да све прође у најбољем реду”, рекао је премијер и додао да је до сада исељено 168 објеката.

Он је подсетио да је градоначелник Синиша Мали изнео податак да је око 1.000 заинтересованих за куповину станова у овим објектима.

“Мислим да су пола од тог броја странци, а пола домаћи, што је за нас свакако изванредно”, рекао је Вучић.

Упитан да коментарише наводе архитектонских удружења да нема озбиљних прорачуна, Вучић је рекао:

“Да преведемо народу, хоћете да кажете да нема места за паркинге? Биће места, не брините. На овом пројекту раде људи који су међу најбољима у свету”.

Вучић је рекао да се неке критике јављају и зато што “Лука Београд губи значај и губи цену, па мора да се прави кампања”.

“Нису вероватно веровали да је неко способан после 70 година да то спроведе у дело”, рекао је Вучић.

ТЕЛЕКОМ, ФАП, АЗОТАРА…

Он је гостујући на РТС рекао да постоји велико интересовање за куповину “Телекома Србија”, а најавио је и решења за ФАП, Азотару…  Говорећи о Телекому Србија, Вучић је рекао да постоји велико интересовање за куповину српског оператера, а међу фирмама које су заинтресоване навео је Дојче телеком, Франс Телеком, као и аустријски телеком, амерички инвестициони фондови, руске компаније…

“Видећемо по цени да ли је идеалан тренутак за продају Телекома, али мисим да ће бити значајно већа од оне која је нуђена у овој земљи 2011. године”, рекао је Вучић.

Када је реч о више од 500 поредузећа која би требало да се приватизују, он је рекао да се пре свега траже партнери за гиганте, односно за предузећа у којима ради велики број људи.

“Боримо се за ФАП. Већ смо успели да обезбедимо и Прибој ће да живи, биће јачи индустријски него што је икада био. Успели смо то да урадимо. За четири или пет делова Прве петолетке успели смо да нађемо купца, за остале остаје да се види”, рекао је он.

Када је реч о јавном сектору, Вучић је истакао да је намера владе да се среди стање у том сектору, а да је за то потребна дисциплина и контрола.

“Укупно треба да оде пет одсто људи из јавног сектора, по процени три одсто људи иде природним одливом, значи реч је о два одсто људи. Ми имамо партијских кадрова и наших, о овим претходним да не говорим, али нису сви партијски кадрови лоши”, објаснио је премијер.

Како је рекао, влада доноси тешке одлуке, али су њени резултати добри.

“Све полако подижемо, идемо у Крупањ да отворимо фабрику, Обреновац се још ради. То су све добре ствари, али се не виде одмах”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, Железара је завршен посао, а завршиће се ФАП, Азотара, до 27. априла.

“Не могу да обећам за Петрохемију, јер морамо да нађемо инвеститора за то. Треба завршити фабрике у Крупњу и Владичином Хану.

Радимо полако, темељно, снажно и енергично, и то мора да донесе резултате”, рекао је Вучић.

АУТОПУТ И ПРУГА БЕОГРАД-БУДИМПЕШТА

Вучић је најавио и изградњу аутопутева и пруге Београд-Будимпешта.

“Никада нисам отварао аутопут, али се спремам да то учиним у 2016. години. Следеће године биће завршено више од 100 километара аутопута, 2017. године комплетна сићевачка и грделичка клисура, оба крака Коридора 10. Хоћемо да уредимо све до границе са Црном Гором”, рекао је он.

Како је навео, радиће се и пруга Београд-Будимпешта, пројекат ће да води ЦИП.

“Желимо да пре краја године да кренемо у изградњу”, изјавио је Вучић.

ВУЧИЋ:НЕМА ПОВЕЋАЊА ЦЕНЕ СТРУЈЕ У АПРИЛУ

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је јасно да у априлу нети повећања цене струје.

Вучић је за РТС рекао да ће се разговарати о томе када ће до повећања и колико ће оно бити, те да ће настојати да то повећање буде седам, осам одсто.

“Даћу све од себе – покушаћемо да буде минимално могуће поскупљење”, рекао је премијер и додао да ће се налазити и решења за евентуалне олакшице и да се помогне и по неким другим питањима и да се снизи цена гаса…

Он је рекао и да очекује инфлацију од четири одсто.

СНС ЋЕ ПОДРЖАТИ НИКОЛИЋА АКО СЕ ПОНОВО КАНДИДУЈЕ

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће председник Србије Томислав Николић имати подршску Српске напредне странке уколико буде одлучио да се кандидује и на следећим председничким изборима.

“Ако се ја будем питао, имаће подршку”, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Вучић је рекао да је Николић дао подршку влади у најтежим тренуцима, да је могао да окрене главу и да каже да му се не свиђа то што се ради и мере које се предузимају за опоравак земље, онда када се то скоро никоме и није свиђало.

“Није критиковао и то поштујем”, рекао је Вучић и додао и да је Николиак и да се оставе по страни њихови лични односи, показао разлику између правих политичара и људи који мисле добро и оних који то нису.

ЖЕЛЕЗАРУ ЋЕ ВОДИТИ ХПК, ПРОФИТ ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ

Компанија HPK engineering B.V. (ХПК енгинееринг Б.В), којој је влада поверила управљање и саветовање у пословању Железаре Смедерево, обавезала се да ће у року од шест месеци челичана пословати профитабилно, да ће сачувати број запослених и уложити 20 милиона долара за подизање производње, рекао је вечерас премијер Србије Александар Вучић.

“Ово је важан дан за Железару и важан дан за Србију”, рекао је Вучић на РТС.

Влада Србије одлучила је на вечерашњој седници да се управљање и саветовање у пословању Железаре Смедерево повери компанији HPK engineering B.V.

Вучић је рекао да се HPK engineering обавезао да ће у року од шест месеци Ззелезара позитивно пословати, истичући да је могуће да се то догоди и раније.

“Они прихватају да то буде уговорна обавеза, што је за нас невероватна ствар”, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће број запослених у Железари бити сачуван и да ће природни одлив надокнађивати новим запосленим.

“Железара ће увек имати 5.000 људи”, рекао је Вучић и додао да је компанија HPK обећала и да ће плате бити повећане за десет одсто.

Премијер је рекао да су друге компаније које су биле заинтересоване за Железару нудиле и веће повећање плат,а али да су се и чланови синдиката сагласили са избором компаниеу HPK, јер сматрају да је њихов план био уверљивији и аргументованији.

Иако је и “Есмаркова” понуда била одлична, одлучили смо се за ХПК, а одлуку су прихватила и сва три синдиката Железаре – рекао је Вучић и открио да ће рад +ници челичане добити повишицу плате од десет одсто.

Откривајући детаље договора, премијер је рекао да ће менаџерски тим коштати Србију 350.000 евра, уместо 12 милиона, колико је челичана правила трошак пореским обвезницима. План је да се производња повећа на више од милион тона и да се у року од девет месеци активира друга висока пећ, а производња достигне жељених милион и по тона.

Вучић каже да о озбиљности понуде ХПК говори и чињеница да су се обавезали да обртни капитал се не спушта испод 90 милиона долара.

О ХЕЛИКОПТЕРСКОЈ НЕСРЕЋИ

Говорећи о паду хеликоптера који је превозио бебу из Новог Пазара премијер је упитао критичаре да ли неко за то уопште мора да буде крив.

“Ми нисмо у стању да достојанствено тугујемо, да достојанствено испратимо боље од нас. Ја сам ове људе, пилоте, лично познавао и то су људи који су задужили ову земљу”, каже премијер.

Истиче да од њега лично нико није тражио савет да ли да се оде по болесно дете, али да би, да су га питали, рекао да оду.

“Да се није отишло по дете, критичари би рекли да је то због вероисповести родитеља детета”, објашњава Вучић.

Каже да се прича како су министри Гашић и Лончар отишли на аеродром да би се сликали.

“Гашић је био у Крушевцу ,нико није хтео да се слика. Хеликоптер је требало да слети на ВМА, а када је министар Лончар чуо да није слетео и да ће отићи да аеродром, Лончар је отишао тамо да види како је дете”, истиче Вучић.

Премијер каже да се не палши одговорности и да су му смешени они који мисле да ће из личне мржње да наставе да пљачкају и да отимају.

“Сем мржње не видим ништа, зато не измишњајте да вам сметају Лончар и Гашић, ваша тема сам ја и рушење власти у Србији. Ја ћу да кажем да сам крив”, истиче премијер.

ПОСЛЕДЊА ПОРУКА ПИЛОТА: “ИМАМ ПРОБЛЕМ”

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је војни хеликоптер који се срушио пре три дана имао горива за још више од сат времена од момента када је пао, да је био исправан када је полетео, да су летилицом управљали врхунски обучени људи, и да се не може искључити квар као узрок несреће, рекао је Вучић за РТС, позивајући се на прелиминарне резултате истраге, да су две последње забележене реакције пилота биле:

“Прво је рекао “Видим писту”, а у другом тренутку казе “Имам проблем, морам у пењање”. До краја истраге утврдити ста је разлог пада. Да ли реч о квару или је било нешто друго у ваздуху сазнаћемо из комплетног извештаја сутра или за који дан”, изјавио је премијер за РТС.

“Установиће се шта је разлог” рекао је премијер гостујући на РТС и додао да ће се видети да ли је то био квар мотора или нешто друго.

Он је рекао да је било горива за летење до 23.30, а да се хеликоптер срушио око 22.30 часова.

Премијер је поновио да су то били најбољи наши професионалци на најбољем хеликоптеру и да ће се одговор знати када се буде испитала и друга “црна кутија”.

Како је додао, уколико буде утврђено да је било до каквих кршења процедуре, а није, суде ономе што се види до сада, наравно да ће неко да одговара.

Он је додао да су напади на министре Гашића и Лончара у ствари напади усмерени на њега и то од оних који не знају ни имена људи који су погинули.

Премијер је додао да не разуме инсистирање на кривици и запитао: “А зашто неко мора да буде крив”.

ВУЧИЋ: РАЗУМЕМ ПОЗИЦИЈУ ПРОСВЕТАРА,АЛИ НИЈЕ ИМ ВЕРБИЋ КРИВ

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да просветни радници заслужују веће плате, али да им влада у овом тренутку не може изаћи у сусрет.

Вучић је на РТС рекао да ће просветари, који су данас протестовали у Београду, бити први који ће осетити бољитак кад се држава финансијски консолидује.

“Одлично разумем њихову тешку позицију, како се осећају понижени, али морам да кажем да за то није крива ни ова влада, ни министар Вербић”, рекао је премијер.

Поновио је да се у претходном периоду трошило више него што се зарађивало.

Подсетивши да је са два синдиката просвете већ потписан посебни колективни уговор, Вучић је изразио очекивање да ће и са другим синдикатима бити постигнут договор.

Он је честитао министру просвете што је током протеста изашао пред око 4.000 људи и јасно им рекао шта може, а шта не може да се уради и навео да сматра, односно да жели да верује да иза “напада” на Вербића не стоји неко ко ради у просвети.

ВУЧИЋ: ТАЈКУНИ НЕЋЕ УПРАВЉАТИ СРБИЈОМ

Премијер Србије Александар Вучић поновио је да неће дозволити да тајкуни управљају Србијом и да има доказе да поједини тајкунски лобији желе да промене власт у Србији.

На питање да ли има доказе да председник Делте Мирослав Мишковић стоји иза појединих протеста, да финансира политичке странке и када ће да их изнесе, Вучић је одговорио да доказе асполутно има, али да не мора никада да их износи.

“Не морам да их износим никада, чекам да господин Мисковић каже да није истина и да ме позову надлежни државни органи, доставићу им све доказе”, рекао је Вучић на РТС. Премијер је поручио да тајкуни неће да управљају Србијом и да ће се у том смислу борити.

“Не морам да будем на власти, али ћу да се борим. Неће бити лако ни тајкунима, ни неспособњаковићима, јер не верујем да су антисрпски орјентисани, него су само неспособни да донесу и одлуку о томе како треба да изгледа грб Војводине”, истакао је он.

Вучић је изразио уверење да, како је рекао, они не могу да победе, јер је уверен да “народ не можете да победите”.

“Ако успеју, ја ћу да им честитам и да кажем, Мишковићу, владај као што си владао до пре две године Србијом, пљачкај народ тако што чхеш да одређујес ко ће да узима кредите само са личном меницом, да државу увек плати докапитализацију на крају године 100 милиона – а ви ћете лепо да живите и глумите велике бизнисмене”, поручио је Вучић.

Упитан да прокоментарише могућност повратка бизнисмена Богољуба Карића, Вучић је рекао да се у Србији поштују закони, а закон каже да он не може да се врати у земљу.

ВУЧИЋ: ЗА ДВА И ПО МЕСЕЦА СУФИЦИТ 6,5 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је Влада Србије остварила изузетне резултате у фискалној консолидацији, и да је у овој години до сада остварен суфицит буџета од 6.528.000.000 динара.

“То нам се није догодило неколико деценија уназад”, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Премијер је подсетио да програм са ММФ-ом неће донети бољитак за три месеца и замолио грађане да се стрпе до 2016. године.

Говорећи о добрим резултатима за ову годину, он је рекао да су до сада забележени приходи од 190.862.000.000 динара, и расходи од 184.344.000.000 динара.

Према његовим речима, на крају марта, дефицит ће износити око 20 милијарди динара, а по договору са ММФ предвиђено је 55 милијарди.

“Ми ћемо имати око 250 до 300 милиона евра уштеде, односно имаћемо бољу реализацију у буџету него што договорили са ММФ-ом. То значи да смо постигли изванредне резултате у фискалној консолидацији у прва три месеца”, рекао је премијер.

Он је истакао да је још важније што је наплата ПДВ-а пети месец за редом “у претицању”, односно наплата је већа у односу на исти месец претходне године.

“То значи да смо, и поред мера фискалне консолидације, успели да покрећемо привреду”, навео је он.

Према његовим речима, производња је у јануару мања зато што и даље нема пуне производње угља, опала је производња електричне енергије, а и даље имамо нешто нижу производњу Фијата.

“Очекујем да се све то дигне, а тек сад нам долази Железара. Тек сад нам је остало шест милиона кубних метара воде у Тамнави, а имали смо 240 милиона кубних метара воде. Све нам полако од априла креће да расте”, закључио је премијер.

2 коментара

  1. Када распродаш све вредније што имаш у кући па и саму кућу, онда си нико и ништа.Разбаштињен си тотално. Преведено на ниво државе и неке будуће власти, то значи да се они ништа неће питати, ни о чему неће одлучивати те ће најобичнија будала или фукара моћи те јавне функције обављати. Ови данашњи ликови су само извођачи тих припремних радова, јер манипулацијама засењују простоту и у свему су прави прототипови тих будућих кловнова.Шта ће бити са народом, можемо само да замислимо.

  2. Odgledao sam intervju na RTS-u,zaista cudi odnos Vucica prema voditeljki,a pre svega:
    1.vecinu pitanja,voditeljka nije uspela da dovrsi,jer je prekinuo Vucic zapocinjenjem produzenih odgovora,
    2-cak je on njoj nekoliko puta,postavio direktno pitanje,pri cemu se zena nasla u cudu,
    3-na kraju,dajuci joj ,bez potrebe,gomilu nekih papira,gde su fotografije smetlista i baraka…voditeljka nije uspela da odjavi emisiju?!
    Dakle,njegova nervoza pokazuje da i sam sumnja u sopstvene reci.
    Ovakav intervju,ovakav odnos predsednika vlade jedne zemlje prema voditelju top intvrjua,nije moguc ni u jednoj pristojnijoj zemlji sveta.
    U vezi zelezare Smederevo,ispada da je postojao Plan A-Esmark,a da je Plan B-opet Esmark,samo je formula participacije promenjena?
    “Beograd na vodi” je,za sada,”obecanje,ludom radovanje”.
    Firma koja je za to registrovana do ovog momenta ima 100 RSD ,osnivacki kapital,u APR registru?!
    Treba naci odgovor na 2 pitanja,najmanje:
    1.da li ce posteno da se nadoknade raseljeni korisnici zemljista i objekata u “savskom amfiteatru”,fizicka i pravna lica,i drugo,za Drzavu vazno,
    2.da li ce se prodati investitoru zemljiste po ekonomskoj ceni,sto je primarni dohodak Drzave…ili ce se taj prostor nazvati “PASNJAK” i (pro)dati Arapima za 100 puta manju cenu?
    Ako ne,Drzava gubi u startu,jer sve posle je sekundarni deo prihoda…i sve lici na Tadic-Tranziciju,gde Drzava uvek gubi?
    Naravno,tada se radi o notornom kriminalu,umotanom u “sistemske zakone”,koji su,u stvari,ZAKONI DZUNGLE.
    To sto gledamo ,specijalno,od 5.oktobra 2000.g.,DO JUTROSNJEG DANA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *