Почетна / БРОЈ 360 / Вирус грипа и како га стећи

Вирус грипа и како га стећи

Пише Мара Кнежевић Керн

Шта ће се десити са имуним системом оних који приме 70 вакцина против грипа (уколико их по препоруци примају сваке године) ако преживе, и у каквом стању ће њихов организам бити у старости?

Страх је моћно средство за преусмеравање пажње и успостављање контроле над популацијом, па не чуди злоупотреба личне драме појединаца уз спиновање извештаја зарад стварања панике.
Иза кампање о епидемији сезонског грипа, у бекстејџу, стоје лагеровани стокови вакцина. О њиховој ефикасности коначно је проговорило канадско Министарство здравља, објавивши запањујућу вест да „вакцина против грипа за сезону 2014. и 2015. има ефикасност нула одсто“.

КАМПАЊОМ ДО ПОСЛЕДЊЕ ВАКЦИНЕ Канађани се с огорчењем питају како је могуће да нико неће одговарати што се осам милиона људи изложило непотребно пратећим ризицима вакцинације и финансијском трошку. Показало се да су пацијенти тек у јануару 2015. сазнали да је вирус грипа у међувремену мутирао, чега су произвођачи постали свесни већ после два месеца од лансирања вакцина у свет.
Уместо да цео контингент униште, произвођачи су – уз сагласност ЦДЦ (Центар за контролу и превенцију болести) и ФДА (Агенција за храну и лекове) – одлучили да наставе дистрибуцију и кампању све док не потроше залихе. У циљу ослобађања од 160 милиона неискоришћених ампула – кампања „имунизације“ је настављена са дискретним изменама: „Вакцинишите се и ове године, вакцина би ‚могла да помогне‘. Или тако нешто (sort of).“

Али машта мешетара је и у овој прилици пронашла начин да више зараде. ЦДЦ  и ФДА су послали упутства медицинским центрима о предузимању додатних мера „заштите“ вакцинисаних и невакцинисаних. Пацијентима је саветовано да се одмах јаве лекару како би напунили своју потрошачку корпу лекова за ову сезону, а лекари су добили налог да преписују лекове из производног програма „Глаксо Смит Клајна“ (ГСК) и „Роша“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *