Почетна / БРОЈ 361 / Украјинска веза

Украјинска веза

Пише Филип Родић
Као што је „Печат“ већ писао, трагична смрт руског опозиционара Бориса Немцова 27. фебруара пред зидинама Кремља за циљ је имала да се укаља, односно крвљу испрска образ председника Владимира Путина. Тада се о мотивима и начину на који ће ова операција бити спроведена могло само нагађати. Већ онда је, међутим, било јасно неколико ствари – да ова смрт Путину никако не иде у корист и да је овакво убиство морало бити професионално и прецизно изведено. Сада, како истрага напредује и прича се одмотава, и ствари постају много јасније

У антологијском филму „Кум II“, када га најближи сарадник Том Хејген пита да ли мисли да ће, ако ухвате атентаторе, моћи да сазнају ко стоји иза покушаја његовог убиства, мафијашки бос Мајкл Корлеоне одговара: „Осим ако веома не грешим, они су већ мртви. Убио их је неко близак нама – инсајдер.“ Код убистава значајног профила постоје два могућа сценарија – или атентатори бивају и сами убијени да би се пресекле везе са наручиоцима, или се за убиство користе људи који могу навести на погрешан траг, односно окривити жељену особу за организацију. Такав је случај и са убиством Бориса Немцова. Прво се веровало да убице никада неће бити пронађене, а онда када су пронађене, уследио је шок, углавном за оне који не верују слепо у западни наратив. Убице су Чечени, и то Чечени блиски Кремљу, што се сматрају „руским патриотама“. Ухапшени су Заур Дадајев, бивши припадник чеченских снага безбедности, Хамзад Бахајев, Тамерлан Ескерханов и Шагид Губашев.

Извештаји о овом хапшењу у највећем делу западних медија, па и у нашим, били су пропраћени изјавом чеченског лидера Рамзана Кадирова у којој он о Дадајеву говори у суперлативима. „Знао сам Заура као истинског руског патриоту… Заур је био један од најхрабријих у својој јединици… Показао је посебну храброст у операцији против велике групе терориста недалеко од Беноја. Додељен му је Орден за храброст и медаље за одважност и службу Републици Чеченији. Сигуран сам да је био искрено посвећен Русији и спреман да положи свој живот за Отаџбину“, речи су Кадирова које су медији пренели. Из овога се може закључити да и сам Кадиров, близак Путинов човек, говори да је убица Дадајев „посвећен Русији“ и спреман све да учини за своју отаџбину, укључујући и убиство мрског опозиционара. Чак и Кадиров, дакле, указује да је Путин одговоран за убиство. Други део његовог исказа изостављен је међутим. „Стварни разлози и мотиви за одлазак Дадајева из снага руског Министарства унутрашњих послова нису ми јасни. Наложио сам секретару Савета за безбедност Чеченије Вахиту Усмајеву да спроведе темељну истрагу о оставци Заура Дадајева и да проучи његово понашање и морал пред одлазак из службе“, рекао је Кадиров напомињући да се „нада да ће истрага показати да ли је Дадајев заиста крив и ако јесте, који су стварни мотиви за његово дело“. Мора се признати да други, изостављени део изјаве баца сасвим другачије светло на цео исказ.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Gospodar Zarin

    Organizatori su Adam Osmayev, Jaros (desni sektor) i aktuelna ukrajinska vojna hunta. U igri su i prvoborci „otpora“ sada CANVAS-a. Sve je platio tajkun Igor Kolomojski, gradonacelnik Dnjepropetrovska. Narucioci su, naravno, sa druge strane Atlantika … Inace, Osmajevi ceceni ratuju u jedinici Dzohar Dudajev u Maurijupolju, pa ce ovog proleca/leta biti prilike da plate ovaj atentat !

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *