Почетна / БРОЈ 361 / Уговор са ђаволом на Темзи

Уговор са ђаволом на Темзи

Зa „Печат“ из Лондонa Дејан Лукић
Расположење Британаца пред парламентарне изборе обећава неодлучан исход каквог није било у последњих сто година парламентарне историје Острва

Педесет дана пред парламентарне изборе у Британији, сви тешки калибри већ су извучени на положаје.

У истраживањима јавног расположења конзервативци премијера Дејвида Камерона и лабуристи Еда Милибанда тренутно воде мртву трку и нека врста „непринципијелне коалиције“ прети да буде исход.

 

НЕЗГОДНА КОАЛИЦИЈА О изгледу будуће власти у Вестминстеру за наредне четири године могле би, међутим, да одлучују две коалиционо „незгодне“ партије  – Шкотска национална партија (СНП) или пак Независна партија Уједињеног Краљевства (УКИП). Прва је шампион идеје о растурању Велике Британије и независности Шкотске, а друга идеје о моменталном изласку, без предуслова и преговарања, из Европске уније.
Обе „незгодне“ партије већ су „осетиле крв“, верују да без њих не може да буде коалиционе владе, подижу баријере и цену.

Партија шкотских националиста СНП замало је на недавном референдуму поражена на теми развода се триста година старом заједничком државом, али је и поред тога тренутно најпопуларнија политичка снага у Шкотској. За лабуристе ово је лоша вест. Будући да, према анкетама, немају изгледа да сами праве владу осмог маја, остаје им да, ако желе да владају, склапају само теоретски замисливу коалицију са СНП госпође Николе Старџон, лидером шкотског сецесионизма. Други човек у лабуристичкој номенклатури, Ед Болс, и сам је одмах прекратио све могуће спекулације о „непринципијелној коалицији“ са заклетим идеолошким непријатељима Уније, а сваку идеју о заједничкој владавини са СНП назвао „потпуном бесмислицом“.

Мада се, са своје стране, до сада није оглашавала о сарадњи са лабуристима, који су јој, ипак, ближи од конзервативаца, за Николу Старџон се зна да таква коалиција није њена „шољица чаја“, али је, ипак, оставила довољно недоречености и времена да још мало размисли. На једном овонедељном наступу у Лондону рекла је само да ће њена СНП „служити не само шкотским интересима него и целој Британији“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *