Почетна / БРОЈ 362 / „Тиранија“ малих сценских форми

„Тиранија“ малих сценских форми

Међународни позоришни фестивал „Славија 2015“

Пише Рашко В. Јовановић
На београдском Врачару, ове године је четрнаести пут заредом месец март окупио љубитеље театра, навикнуте да у Позоришту „Славија“ гледају представе са свих страна света. Од седам  приказаних фестивалских комада, у само два је ангажовано пет или више глумаца, остали су били изразито камерни – у просеку са по три лица

Иако је ове године програм Међународног позоришног фестивала „Славија 2015“ био нешто скромнији од уобичајеног, јер је приказано укупно седам представа, интересовање публике за овај театарски догађај било је несмањено. Напротив – сва извођења приказивана су пред препуном двораном Позоришта „Славија“. Можда се томе не треба чудити, јер фестивал је окупио позоришне ансамбле са три континента, а они су представили репертоар који је био, чини се, прикладан спој традиције и савремености: обухватио је дела класика 19. и 20. века – од Гогоља и Салтиков-Шчедрина до О‘Нила и Нушића, али и дела савремених писаца као што су Јасмина Реза, Миро Гавран и Стефан Бошковић. Ратна ситуација на Блиском истоку омела је долазак позоришне трупе „Јам“ из Техерана, која је требало да наступи прве фестивалске вечери и прикаже комад настао према једном сегменту  Шекспировог „Краљa Лира“. Уместо њега,  9. марта увече гледали смо „Арт“ Јасмине Резе у извођењу Београдског драмског позоришта. Промена репертоара првога дана свакако није била добар наговештај за даљни ток смотре. Међутим, све је следећих фестивалских дана било према утврђеном програму: видели смо шест представа које су извели: Позориште „Славија“, Позориште за младе „Бријанцев“ из Санкт Петербурга, позоришна група „Асала“ из Александрије, група „Арт 365“ из Подгорице, позоришна компанија „Лудо подземље“ из Тел Авива и Позориште „Црвена бакља“ из Новосибирска. Скромније него ранијих година, али се мора признати да су сва извођења публици донела пријатне сценске доживљаје.

„Комад“

ПИСАЦ Стефан Бошковић

ПОЗОРИШТЕ „Арт 365“ – Подгорица

РЕДИТЕЉ Мирко Радоњић

Три глумице разговарају, разуме се, о јединој ефектној улози и свака би је радо играла. И о својим животним проблемима, али је централна тема  ипак – ефектна главна улога. Три пријатељице – Каћа – Ивона Човић Јаћимовић, Хана – Жана Гардашевић Булатовић и Управница – Јелена Ненезић Ракочевић, разговарају и о општим проблемима, посебно оним који прате жене, да би највећу пажњу посветиле уметности којом се баве. Учинило нам се да су пасажи о позоришту били и најзанимљивији. Иако им је глумачки задатак био донекле олакшан, будући да су тумачиле себе и своју професију, треба рећи да су одлично испуниле свој задатак. Дискусија се, по свој прилици, води за столом, можда у некој глумачкој гардероби. За оне који се интересују о чему се у позоришту говори „иза кулиса“- ова представа могла је бити посебно занимљива.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *