Почетна / БРОЈ 359 / Судар немачке ароганције и грчког гнева

Судар немачке ароганције и грчког гнева

за „Печат“ из Берлина Мирослав Стојановић
Рат карикатурама и агресивним вербалним кампањама: у усковитланим страстима којe обележавају и поодавно оптерећују односе између две земље, уз нова подозрења и анимозитете повампирују се и стара пригушена непријатељства која сежу у време Другог светског рата, с грчким подсећањем на нацистичка зверства и неплаћене репарације, о чему званични Берлин неће ни да чује

Тешке речи падају са обе стране. Никад толико неповерења, у новијој историји, није било између Грка и Немаца. Не само кад је реч о њиховим политичким елитама и медијским обрачунима. Усковитлане страсти и запаљива расположења увлаче све више у своје понорне вртлоге и грађане две земље.

У директном судару немачке ароганције и грчког гнева повампирују се стара, пригушена непријатељства, која сежу у време Другог светског рата (грчка подсећања на нацистичка зверства и неплаћене ратне репарације) и распламсавају нова подозрења.

У оптицај су, почетком ове седмице, пуштене приче о превратничким намерама и заверама против нових, легално и легитимно изабраних грчких власти, у којима се званични Берлин осетио прозваним иако у оптужбама које су стигле из Атине није директно споменут.

ПРЕВРАТНИЧКЕ НАМЕРЕ Грчки премијер Алексис Ципрас је, наиме, оптужио (званични) Мадрид и Лисабон да су најоштрији критичари његове политике и најотворенији опоненти грчким захтевима приликом (фебруарских) преговора у кругу „еврофамилије“, уз оптужбу која ће изазвати најјачу медијску и политичку резонанцу: да су предводници завере за обарање његове левичарске владе.

У „арену“ је, стављајући се безрезервно на страну (актуелних) португалских и шпанских власти, узвраћајући оштро грчком премијеру, ускочило – уместо владе, показаће се, нимало случајно – немачко Министарство финансија, хвалећи реформски учинак који су, за разлику од Грчке, направиле минулих година две иберијске земље.

Представник Министарства финансија (Мартин Јегер) тврди да је Ципрас „прекршио основна правила“ која владају у односима између деветнаест чланица еврозоне: по европским стандардима то је био „груби фаул“.

Ово хитро реаговање представљало је, за упућеније, директну захвалност немачког министра финансија његовим „добрим ђацима“, шпанским и португалским колегама, који су, током оне драматичне ноћи 20. фебруара, „одрадили“ његов посао у обрачуну с грчким министром финансија Јанисом Варуфакисом. Један читалац је, у електронској комуникацији, то прокоментарисао на следећи начин: слуга се први баца на мач да заштити свог господара (Немачку).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *