Солидарност са пријатељима

Пише Зоран Цветановић
СРПСКА НАРОДНА ПАРТИЈА започела прошле недеље у Београду (потом наставила и у целој земљи) прикупљање потписа против увођења санкција Руској Федерацији

Акција прикупљања потписа грађана за петицију против увођења санкција Русији, коју организује Српска народна партија – СНП, прошлог четвртка је започела у центру Београда, код Споменика цару Николају II да би се потом наставила у целој Србији. Лидер СНП-а, Ненад Поповић, говорећи пред окупљеним грађанима у београдском Девојачком парку, нагласио је да би увођење санкција Русији значило окретање леђа најближем и најоданијем пријатељу Србије.
„Увођење санкција Русији, оно што од Србије тражи Европски парламент, било би против и политичких и економских интереса Србије, то би можда било у интересу неких других земља, а никако у интересу Србије и њених грађана”, рекао је Поповић после потписивања петиције.
Председник СНП је напоменуо и да је Русија највећи заштитник наших државних и националних интереса везаних за Косово и Метохију и Републику Српску.
„У Русији имамо и највећег заштитника наших виталних економских интереса, а увођење санкција Русији значило би да се Србија својом вољом и на своју штету одриче користи од политичке и економске сарадње са Русијом. И не само то. То би значило да окрећемо леђа нашем најближем и најоданијем пријатељу“, рекао је Поповић .

НЕ САНКЦИЈАМА РУСИЈИ!

Пријатељи се препознају тако што сте уз њих када сте им најпотребнији. Србија није географски велика земља, Србија нема економску и војну силу, али Србија има велико и искрено срце. И Србија добро памти. И то срце и то сећање знају да им је Русија највећи и најискренији пријатељ. Наша земља је под жестоким притисцима и уценама једног броја западних земаља да уведе санкције Русији – да окрене леђа свом најближем и најоданијем пријатељу.
Још од времена Светог Саве српски и руски народ повезују нераскидиве духовне и братске везе. Од вожда Карађорђа и Првог српског устанка, до руског цара – мученика Николаја Другог, који је жртвовао круну, али и живот свој и своје породице, да би помогао Србима у Првом светском рату. И у великом Отаџбинском рату, наше две земље су се заједнички бориле против фашизма. И тада су наша два народа била на истој страни, као што се и данас заједнички боре против ревизије историје, не дозвољавајући да побеђено зло поново васкрсне.
Русија је и данас највећи заштитник државних и националних интереса Србије у вези са питањем Косова и Метохије и Републике Српске. У Русији имамо и највећег заштитника својих виталних економских интереса.
Наш владика Николај Велимировић говорио је да су Срби вечити дужници руског народа. И био је у праву. Али овде се не ради само о дуговима из прошлости, ради се о нашој будућности која је уз Русију много стабилнија и сигурнија.
Сада је дошао тренутак када Србија треба да помогне својој руској браћи. Сада је куцнуо час да Србија покаже своју солидарност према Русији и да буде уз братски руски народ онда када је то њему најпотребније. Ми немамо новац и силу, али имамо оно много важније. То је љубав пријатеља и брата!
Зато, Србијо, рецимо НЕ САНКЦИЈАМА РУСИЈИ. Окупимо се сви заједно, без обзира како се зовете и презивате, без обзира за коју партију гласате, како би нас било што више и како бисмо својим потписима послали јасну поруку да се народ Србије најснажније противи увођењу санкција Русији!

ТО НИЈЕ САМО ДУГ ПРЕМА
ПРИЈАТЕЉИМА. ТО ЈЕ ДУГ
ПРЕМА НАМА САМИМА!

21 коментара

  1. Verujem da ce taj potreban broj potpisa biti prikupljen jako brzo. Ne moraš biti previše mudar, niti politički obrazovan, da bi uvideo šta je dobro a šta loše za ovaj naš narod. Verujem da će svoj potpis dati i oni koji nisu veliki ljubitelji Rusije, jer znaju da bi uvodjenje sankcija toj zemlji značilo propast za Srbiju.

  2. Zemlja koja se bori da bi preživela,u kojoj veći deo stanovništva gladuje, ne može da razmišlja o sankcijama zemlji sa kojom ima najveću ekonomsku saradnju. To bi bio luksuz koji sebi ne možemo priuštiti. Eu neće da nas sigurno hrani,od rada,prodaje,izvoza se živi.

  3. Ja ovu “saradnju” sa EU vidim kao gomilu maglovitih obećanja i još više zahteva. Ono što se od nas traži je protiv svih naših ekonomskih i političkih ineresa. Van pameti. Ja bih raspisao peticiju protiv ucena Eu.

  4. Uvedemo li sankcije Rusiji, uveli smo sankcije sami sebi!

  5. Narod Srbije ne želi da uvedemo sankcije Rusiji. Peticija je dobar početak za iskazivanje raspoloženja u narodu, ali, očigledno nedovoljna. Na žalost, mora da se uloži još napora da bi se sprečile sankcije.

  6. Русија јесте била и остаће заувек највећи заштитник наших државних и националних интереса везаних за Косово и Метохију и Републику Српску. УЗ то повезују нас нераскидиве духовне и братске везе.

  7. Rusi su uvek bili tu kad nam je bilo najpotrebnije. Kako u prošlosti tako i danas. Jednostavno treba da se ponesemo časno i da kažemo da uvođenje sankcija nije u redu. TO je zemlja sa kojom smo u dobrim odnosima i nema potrebe da učestvujemo u sankcijama koje im sprovodi EU, kad ionako nismo član te zajednice.

  8. U EU stvari već dugo ne funkcionišu kako treba, pa nema potrebe da dozvolimo sebi da potpadnemo pod njihov pritisak i uvedemo sankcije Rusiji. Island ih je glat odbio, Velika Britanija ih uskoro napušta. A sa druge strane su Rusi – naša braća. Jasno je koga treba da izaberemo!

  9. Mi ako uvedemo sankcije Rusima GOTOVI SMO. To nam pre svega nije ekonomski isplativo a ni pametno. Nema potrebe da mi tako mali kakvi smo pravimo sebi tako moćnog neprijatelja.

  10. Rusija je naš najmoćniji prijatelj. Drži nam stranu kada je u pitanju Kosovo! Naša su braća i prijatelji, što se ne može reći za ostale zemlje EU koje nas pritiskaju da uvedemo sankcije.

  11. Evropskoj uniji mi ćemo uvek da budemo samo neko nad kim će moći da demonstriraju svoju snagu. Tako je i u slučaju uvođenja sankcija Rusiji. Mislim da ovog puta treba jednostavno da ignorišemo njihove pritiske i nastavimo saradnju sa Rusijom.

  12. Sve govori u prilog neuvođenju snakcija, a apsolutno ništa uvođenju. Bolje pratiti stope Islanda i povuci kandidaturu, nego upropastiti zemlju uvodjenjem sankcija!

  13. Treba negovati i poštovati to prijateljstvo sa bratijom! Mi pored tako moćnog tradicionalno naklonjenog prijatelja, ni ne treba da tražimo ništa od Evrope.

  14. Srbija ni pod kojim uslovom ne treba da uvodi sankcije Rusiji. To bi bilo kao da izdaš brata rođenog!

  15. Jasno je da je većina srpkog stanovništva protiv uvodjenja sankcija Rusiji. Bez obzira na to, treba pokazivati javno stavove, jker ako nam dolazi Bler kao savetnik Vlade, ništa nije čudno kada je Vučić u pitanju, pa i uvodjenje sankcija Rusiji!

  16. Narod treba da se pita o uvodjenju sankcija Rusiji i o ulasku u Eu. Niko nas ništa ne pita, pa je peticija i više no potrebna!

  17. Ne mogu da verujem da je došlo dotle da moramo da potpisujemo peticiju. Rusi su naši istorijski prijatelji, a i jak politički saveznik. Definitivno sada moramo da reagujemo.

  18. Nama nikako nije u interesu da im uvedemo sankcije. Pami sad imamo povećani izvoz u Rusiju, ne smemo to da upropastimo.

  19. To su ucene Evropske unije u koju Srbija toliko želi da uđe. Vreme je da se već jednom opametimo i shvatimo da nam tamo nije mesto i da sasvim dobro možemo da funkcionišemo bez njih.

  20. Eto, sada je trenutak i da mi pokažemo Rusiji koliko nam je važno njihovo prijateljstvo. Oni su uvek bili uz nas, sada mi moramo da se odupremo pritiscima zapada i podržimo ruski narod.

  21. Naša ekonomija i naša politička situacija značajno bi se pogoršala da uvedemo te sankcije. Tamo izvozimo, a bilo bi bolje da imamo još više proizvoda da izvezemo, a Rusija je velika politička sila koja nam pruža podršku. Bilo bi dobro da to ne upropastimo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *