Почетна / БРОЈ 359 / Смрт на Црвеном тргу

Смрт на Црвеном тргу

Пише Филип Родић
У предвечерје „великог“ опозиционог митинга, пред зидинама Кремља, брутално је убијен „главни непријатељ“ председника Русије Владимира Путина – „харизматични“ лидер „либералне“ и „демократске“ опозиције, „млади реформатор“ и „борац против корупције“, Борис Немцов. Мање или више директно, сав „слободни“ свет (Запад) и сви „независни“ медији (западни) пожурили су да за овај злочин оптуже Путина. Да ли је заиста све тако једноставно?

Убиство Бориса Немцова, вече пред опозиционе демонстрације, изазвало је бурне емоције на Западу, али и у Москви, где се на демонстрацијама поводом овог убиства окупило између 20 и 50 хиљада људи. Као и убиство, и демонстрације поводом овог злочина привукле су значајну пажњу западних медија, док су демонстрације које је истовремено с овим организовала Комунистичка партија Русије и на којим је био приближно исти број људи, прошле потпуно незапажено. Треба напоменути да је ово потпуно у складу са пажњом коју је Немцов имао на Западу и коју је истовремено уживао у Русији. Партија овог „главног Путиновог непријатеља“ има рејтинг од око пет одсто, док је Комунистичка партија, коју Запад игнорише, на прошлим парламентарним изборима освојила 19,2 одсто гласова и представља de facto главну опозициону снагу у Русији. Само, ова партија није баш омиљена на Западу, па се ретко када и спомиње да она постоји. Оваква селективност и политичка коректност у информисању у вези са овим догађајем наводи нас да посумњамо и у веродостојност осталих „чињеница“ које смо могли да видимо и прочитамо и које нам се сугеришу и да се, у најмању руку, запитамо колико Запад заиста познаје Русију и колико су њему омиљени политичари истински отуђени у сопственој земљи.

Убиство Немцова само по себи не може имати значајнијег утицаја на руској политичкој сцени, јер овај човек још од краја деведесетих није био успешан политичар. Није био претерано популаран у јавности, а пре око пола године остварио је успех на локалним изборима у Јарослављу (око 250 километара североисточно од Москве) и постао већник у локалној скупштини. Више од десет година пре овога, он није остварио успех ни на једним изборима. Несумњиво је, међутим, да би ово убиство могло значајно да дестабилизује политичку ситуацију, ако не у читавој Русији, онда барем у Москви, која важи за „либерални центар“, и то највише због улоге медија, у највећој мери оних западних. Ако ни због чега другог, а онда због тога што се овим убиством скреће пажња на Владимира Путина, којег се опет покушава довести у ситуацију да доказује своју невиност, уместо да други доказују његову кривицу. У ствари, ово је већ случај, јер је значајан број западних политичара и медија одмах показао прстом на њега без икаквих чврстих чињеница или доказа. Као што се то десило и са, да наведемо само неколико примера, пружањем помоћи борцима Новорусије или обарањем малезијског авиона изнад Украјине.

Чињенице у вези с убиством Конкретно вези са самим убиством, у овом тренутку располажемо са јако мало информација, али оне које имамо све указују на то да се ради о организованом убиству. Познато је да је Немцов пред смрт вечерао са једном украјинском манекенком, Аном Дурицкајом, у ресторану где један од излаза води на Црвени трг. Њих двоје су из ресторана кренули пешице поред Храма Василија Блаженог и упутили се преко великог моста преко реке Москве. С обзиром на време (између 11 сати и поноћи) и годишње доба, на мосту се није могло очекивати да ће бити много људи. Убица је Немцову пришао с леђа, испалио осам метака, од чега су мету погодила четири зрна а Дурицкају ниједан, и ускочио у аутомобил који је пратио Немцова и његову пријатељицу. Врло је интересантан и детаљ да се све то догодило тачно у тренутку када је видно поље једне од безбедносних камера која је покривала овај део моста прекрио чистач снега. По свему судећи, за убиство је коришћен пиштољ „макаров“ калибра девет милиметара.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *