Сећање на жртве бомбардовања

Годишњица почетка НАТО агресије обележава се широм Србије, а централна државна комеморативна цеременонија биће одржана у Београду, испред зграде бившег Генералштаба Војске Србије. Србија je, бранећи себе, бранила право и правду, међународне законе и институције, поручио председник Србије Томислав Николић у Алексинцу.

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик жртвамаНАТО бомбардовања у Алексинцу и поручио да увек опраштамо, али да никад не смемо да заборавимо и да је Србија, бранећи себе, бранила право и правду, међународне законе и институције.

“Шеснаест година је прошло откако су прве НАТО бомбе пале на наше градове и села, у њима на школе, болнице, фабрике, телевизију и касарне, чак и на амбасаду Народне Републике Кине, изван њих на наше њиве, аеродроме, мостове и пруге.

Када им се учинило да то није довољно, гађали су наше куће и у кућама наше највеће благо – нашу децу”, рекао је Николић.

“Бранећи своју територијалну целовитост, бранили смо међународни принцип целовитости сваке суверене земље на свету, бранили смо право и правду, међународне законе, повеље, институције пред којима би требало да смо сви једнаки”, истакао је Николић.

Подвукао је да смо и тада упозоравали да преседан над Србијом отвара Пандорину кутију са страшним последицама по међународну заједницу.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одао је пошту погинулим припадницима МУП-а током бомбардовања 1999. године, поруком да њихова храброст и жртва не смеју никада бити заборављени.

“Када год је било тешко, српски полицајци били су први на линији одбране земље и грађана. Увек су били непоколебљиви и неустрашиви, марећи више за туђе животе него за сопствене”, рекао је Стефановић који је положио венац на спомен-плочу погинулим припадницима МУП-а у улици Кнеза Милоша.

Уз напомену да је обавеза свих да чувају сећања и успомене на те храбре људе, Стефановић је поручио да они никада нису одустајали ни напуштали своју дужност, а да је обавеза државе да буде снажна подршка њиховим породицама.

“Били су синоним за храброст, сигурност и одлучност. Данас одајемо пошту свим жртвама припадницима МУП-а, а посебно се сећамо жртава 167 полицајаца који су животе дали у марту, априлу, мају и јуну”, рекао је Стефановић.

Министар Стефановић и министар спољних послова Ивица Дачић положили су потом венце и на брду Стражевица, крај Раковице, чиме су одали почаст двојици припадника Војске Југославије који су погинули током НАТО агресије.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин поклонио се и положио цвеће на спомен-обележје деци страдалој током НАТО агресије у Ташмајданском парку.

Том приликом рекао је да је ово последњи пут да држава Србија нема где да положи венац сећања на своје брутално побијене пре 16 година и најавио да ће држава идуће године подићи одговарајући споменик.

Градоначелник Београда Синиша Мали положио је венац на спомен-обележје погинулим војницима Гардијске бригаде Војске Србије и пацијентима КБЦ Драгиша Мишовић који су страдали у бомбардовању.

Венце су положили и представници Гардијске бригаде, КБЦ Драгиша Мишовић, као и породице погинулих гардиста и пацијената. Мали је након полагања венца рекао да је данашњи дан прилика да се сетимо свих који су трагично изгубили животе.

“На нама је да чувамо успомене на све који су изгубили животе и да водимо одговорну и паметну политику која не подразумева губитак живота недужних људи”, рекао је Мали новинарима.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић запалио је свећу на спомен-обележју “Зашто” у Ташмајданском парку.

Младеновић је новинарима рекао да и после 16 година ране и ожиљци још постоје и да се није заборавило и не сме заборавити све што се дешавало 1999. године.

“Бомбардовање зграде РТС-а и убиство 16 радника, који су само радили свој посао, јесте акција која је ушла у историју као симбол како је НАТО бомбардовао нашу земљу”, рекао је Младеновић.

Полагањем венаца на спомен обележја на Универзитетском тргу у Нишу, одата је пошта жртвама бомбардовања у којима је погинуло 56 Нишлија, а више од 200 је рањено.

Председник Скупштине града Миле Илић рекао је да Ниш треба да чува сећање на жртве НАТО бомбрадовања и да брине о породицама страдалих.

Венце су на спомен обележја положиле делегације града, Војске Србије, полиције, Нишавског управног округа, представници Српско-руског хуманитарног центра, делегације борачких организација и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, као и родбина погинулих и пријатељи.

Полагањем цвећа и венаца на спомен-плочу осам погинулих полицајца и на спомен-бисту потпуковнику Војске Југославије припаднику 63. Падобранске бригаде Горану Остојићу у Јагодини и Поморавском округу обележен је почетак НАТО бомбардовања.

Цвеће је положено погинулим полицајцима у згради Полицијске управе, а Остојићу у основној школи која носи његово име, а који је погинуо у близини касарне “Кошаре” на српско-албанској граници.

Сећање на почетак и 78 дана бомбрадовања Србије и Поморавског округа, евоцирао је историчар мр Дејан Танић, који је рекао да је то био последњи велики рат у Европи који је водила Србија, рат који је однео много људских живота.

Краљевчани су, уз православни парастос борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999. године, на спомен-обележју у центру Краљева, обележили годишњицу НАТО бомбардовања.

Чланови породица, пријатељи, представници Града Краљева, Војске Србије, полиције и борачких удружења, положили су венце крај спомен-плоче са 86 имена погинулих Краљевчана, од којих 77 на Косову и Метохији.

Годишњица НАТО агресије обележава се и у касарни “”Јован Курсула”” у насељу Јарчујак полагањем венаца на спомен-обележје херојима 252. Оклопне бригаде, као и у касарни у Рибници где се у спомен-соби Друге бригаде Копнене војске чува сећање на погинуле припаднике Војске Србије. Годишњица бомбардовања обележена је и у Пироту.

Помен жртвама на Косову и Метохији

Обележавање годишњице НАТО бомбардовања почело је јутрос парастосом жртвама, који је служен у Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици.

Парастосу су, поред грађана, присуствовали представници Канцеларије за Косово и Метохију, представници општина са севера Косова и начелник косовскомитровачког Округа Васо Јелић.

Након парастоса, положени су венци и цвеће на споменик “Истина” који се налази код главног ибарског моста у Косовској Митровици.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић подсетио је да је пре 16 година 19 чланица НАТО-а започело рат против СР Југославије који однео на хиљаде невиних живота и изазвао катастрофална разарања земље.

Ракић је рекао да је поражавајућа и срамна чињеница што је НАТО своју војну акцију назвао ““Милосрдни анђео”” и то што су све невине жртве прогласили колатералном шетом.

“Са овог места поручујем НАТО генералима и онима који су одлучивали – да нису ваше бомбе биле милосрдни анђео, да све жртве, наши анђели, нису колатерална штета. Ваше бомбе су сејале смрт, а све наше невине жртве, наши анђели, имају своја имена и презимена и страдали су од ваше немилосрдне руке”, поручио је Ракић.

И у другим општинама на северу Косова на сличан начин се обележава годишњица НАТО бомбардовања Србије.

У Косовској Митровици за подне је најављена протестна шетња од главног ибарског моста до некадашње зграде СУП-а коју је у бомбардовању 1999. године уништена, а на чијем месту се данас налази зграда Филозофског факултета.

2 коментара

  1. POGINULI VOJNICI, OFICIRI I GENERALI SU POSTALI ODJEDNOM HEROJI!!!
    ONI KOJI NISU IMALI SRECU DA POGINU, CINICNO SU ISPORUCENI SUDU U HAGU. CIJELA POLITICKA ELITA SRBIJE NA CELU SA PREDSJEDNIKOM DRZAVE ISPORUCENI SU HAGU I DO DANA DANASNJEG NITKO NIJE POSTAO HEROJ. KAO HEROI U HAG SU OTISLI I NEKI HRVATI I SIPTARI I VRATILI SE IZ HAGA SLAVLJENI OD SVOG NARODA KAO HEROI!!!?EUROPSKA UNIJA I SJEDINJENE AMERICKE DRZAVE
    POKAZALE SU UPRAVO U HAGU SKRIVENI DIO SVOGA LICA !!!!!
    Poslije svega za Srpsku politicku elitu SUPROTNO NARODNOJ VOLJI I NATO I EUROPSKA UNIJA NEMAJU ALTERNATIVU.,!!!!???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *