Путин: Русиjа jе поступила како jе морала (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин изjавио jе данас да jе Русиjа у случаjу Kрима поступила онако како jе морала и да jе одлуку о враћању тог полуострва у састав Русиjе донео jер ниjе могао да препусти људе на Kриму “под ваљак националиста”.

“Настала jе таква ситуациjа у Украjини да смо принуђени да почнемо са активношћу враћања Kрима у састав Русиjе, jер не можемо ту териториjу и људе коjи живе тамо оставити на милост и немилост судбине и под ваљком националиста”, рекао jе Путин, у интервjуу за документарац “Kрим. Пут у Oтаџбину” руског TВ канала “Русиjа 1”, чиjи jе део емитован вечерас.

Према његовим речима, то jе рекао његовоj четворици колега у ноћи 22. на 23. фебруар прошле године, по завршетку састанка коjи jе траjао скоро до седам сати уjутро, преноси TAС С.

Према његовим речима, тада jе “дао одређене задатке, рекао шта и како” треба да се уради, али “истовремено нагласио” да ће се то радити само у случаjу потпуне уверености да “то желе људи коjи живе на Kриму”.

Путин jе рекао да jе у анкети коjа jе спроведена, “не у контексту могућег присаjедињења” до одржавања референдума 16. марта, три четвртине становништва желело присаjедињење Русиjи.
“Испоставило се да оних коjи желе да се присаjедине Русиjи тамо има 75 одсто од укупног броjа”, рекао jе руски председник.

Путин jе, како jе пренела РИA Новости, рекао да “коначан циљ ниjе био заузимање Kрима и некаква анексиjа”.
“Kоначан циљ био jе да се да могућност људима да изразе своj став поводом тога како желе да живе даље”, казао jе он.
“Резултате референдум знамо. И поступили смо тако како смо били обавезни да поступимо”, рекао jе Путин, додаjући да jе тада сматрао да, ако Kримљани желе да остану у саставу Украjине, “нека буде тако”, а ако желе да уђу у састав Русиjе, “не можемо да их одбацимо”.

Говорећи о евакуациjи тадашњег председника Виктора Jануковича, Путин jе синоћ рекао да jе на састанку са руководиоцима специjалних служби и министарства одбране дао задатак да га спасу, “jер би га просто убили”, а у делу филма приказаног данас, и да су опремом за праћење сваки пут када би он телефоном бирао неки броj установили локациjу на коjоj се налази.

Kрим jе постао руски регион након референдума на ком се огромна већина изашлих – 96,77 одсто, изjаснила за присаjедињење Русиjи, бираjући између те могућности и обнављања важења Устава Републике Kрим из 1992. године и статуса Kрима као дела Украjине.

Према споразуму о присаjедињењу сви житељи Kрима постали су држављани Русиjе, уколико нису желели да задрже држављанство Украjине.

Према званичним подацима, коjе преноси РИA Новости, од руског држављанства одустало jе тек 3.427 људи, од укупно приближно два милиона људи.

Kиjев и даље сматра Kрим своjом териториjом, подсећа агенциjа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *