Почетна / БРОЈ 360 / Подаци тајни постаће јавни

Подаци тајни постаће јавни

Пише Наташа Јовановић
Да ли ће се наћи неко озбиљан у намери да прочита апел Академије инжeњерских наука и предочи јавности шта ћемо заиста добити предајом стратешки важне компаније у руке страног власника?

Обавезе недавно изабраног приватизационог саветника за Телеком, француске компаније Лазар Фрере САС (Lazard Freres SAS) бар када је реч о првој фази рада, тицаће се процене вредности, економске и правне анализе, анализе тржишта…

Тек након завршетка ове фазе, како је речено  Телекому, у случају да већински акционар донесе одлуку и изабере један од модела приватизације, започеће друга фаза, у којој ће све активности у том процесу да координира и води изабрани саветник, од објављивања позива до затварања трансакције.

Лицитира се да ће продаја да се заврши до краја године, економисти су махом сложни у оцени да је „ово прави тренутак“, а премијер је, позивајући се на договор са ММФ-ом, обзнанио и где ће новац завршити: „Пола ће ићи на враћање суманутих кредита које је узимала претходна власт, а половина на инвестиције.“

Чини се да је продаја предузећа од националног значаја неминовност, која има оправдање, како је објаснио Владимир Вучковић из Фискалног савета, и у чињеници да је достигло свој врхунац и да, будући да се налази на благо опадајућој путањи, не би могло да издржи конкуренцију.

Истина је, нажалост, знатно другачија. Доказа за њу има довољно.

 

КО ЋЕ НАС НАДЗИРАТИ? Чланови Академије инжењерских наука Србије, у саопштењу које је  прослеђено влади и релевантним министарствима, резолутно су се успротивили продаји Телекома.

Указујући на значај ове компаније, АИНС-ови стручњаци подсетили су на чињеницу да је телекомуникациона инфраструктура грађена и унапређивана деценијама, почев од пуштања у рад првог телефона 1883, те да она као таква у тржишним условима тешко може да добије равноправног конкурента, јер су потребне изузетно велике инвестиције да се изгради таква телекомуникациона инфраструктура.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Питање: колико вреди Телеком? Сваки сељак тачно зна колико му је вредна: крава , овца, свиња и тд. Изађе се на пијац и ту се тачно утврди колико шта тренутно вреди. Ако је то тако а знамо да јесте, зашто онда властодршци не изађу са Телекомом на берзу? Држава може да задржи златну акцију а продајом акција на тржишту, ослободио ви се новац за нова улагања итд. Све ово знају властодршци, али, оваквим пословањем измиче им се могућност остварења личне користи. Најгоре од сведа јесте, да ми то немо посматрамо.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *