Печат недеље

Bођу ИД у Либији Мекејн одликовао

Амерички сенатор Џон Мекејн одликовао је својевремено за заслуге у свргавању Гадафија Абделхакима Белхаџа, бившег талибанског командира, који је обучавао арапске добровољце, касније уз подршку САД постао вођа џихадистичке побуњеничке групе у Либији 2011. и који је сада вођа локалног огранка Исламске државе.
Након свргавања пуковника Гадафија, Белхаџ је постао вођа Војног већа у Триполију, а САД су желеле да га поставе на чело будуће либијске армије.
До 2013, постао је вођа џихадистичке коалиције у Либији и учествовао у бројним освајањима урбаних подручја, у којима је касније успостављен Шеријат, а учествовао је и у линчу америчког амбасадора у Бенгазију.
И док је у арапском свету ових дана Белхаџово вођство либијског огранка ИД ударна вест, у западним медијима постављање одликованог савезника Вашингтона на чело „светске претње бр. један“ прошло је готово непримећено.

Русија одустала од Споразума о конвенционалним снагама

Москва је објавила да је „у потпуности“ окончала активности спровођене у складу са Споразумом о конвенционалним оружаним снагама у Европи. Учешће Русије у Споразуму било је већ суспендовано 2007. „Руска Федерација је одлучила да оконча своје учешће на састанцима од 11. марта 2015. У складу са тиме, Русија у потпуности окончава своје активности у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи, што је најављено 2007“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова. Интересе Русије у овој групи од среде ће заступати Белорусија. Овај потез не значи да Москва одбија даљи дијалог о контроли конвенционалних снага у Европи „када и ако руски партнери буду спремни за то“, али је напоменуто да даљи рад на овоме мора служити интересима и Русије и других европских земаља. Оригинални Споразум потписало је 1990. године 16 НАТО и шест држава Варшавског пакта и предвиђао је равномерну распоређеност оружја у кључним категоријама. У складу са Споразумом, обе стране могле су имати максимално 16.500 тенкова или 27.300 борбених оклопних возила.

Сведок који није био тамо

Протекле недеље настављено је фарсично суђење лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу и то извођењем двојице сведока тужилаштва, Черкина Ибишија (68) и Бесника Сејдиуа (36) који нису Ивановића повезали са догађајима у Косовској Митровици 14. априла 1999. године, због којих је оптужен.
Бранилац Оливера Ивановића, Љубомир Пантовић, изјавио је након претреса да се „рашомонијада са сведоцима тужилаштва наставља несмањеним темпом“.
„Имали сте прилике да чујете сведоке, један је саслушан и у истрази, а и данас на претресу, и у обе прилике ни једном једином речју није споменуо Оливера Ивановића као учесника било ког криминалног догађаја. Тужилац се данас из петних жила трудио да из тог сведока извуче нешто што би било оптужујуће за Оливера Ивановића“, казао је Пантовић.
„Претходни сведок је такође био апсолутно неупотребљив за тужилаштво, чули сте шта је рекао, његова изјава је под великим знаком питања, он је наводно видео Оливера Ивановића у фебруару 1999. године у униформи и видели сте да је само Веће изразило велику резерву по питању истинитости онога што је тај човек рекао“, додао је он.
Ивановић и четворица Срба оптужени су да су починили нека од најтежих кривичних дела у Косовској Митровици током 1999. и 2000. године.
Ивановић је оптужен да је на Косову починио кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запрећена казна за то дело је од пет година до доживотне робије.

Индија с Русијом развија нови авион

Индија је одлучила да инвестира 25 милијарди долара у развој и куповину 127 авиона пете генерације, који ће бити направљени у сарадњи са Русијом, а предвиђено је да први овакви авиони Индији буду испоручени већ за три године. Првобитни споразум потписан са Москвом подразумевао је однос од 50:50 одсто у развоју и производњи индијске верзије руског авиона Сухој Т-50. Прелиминарни споразум, вредан 295 милиона долара, потписан је у децембру 2010. и предвиђао је производњу двоседне верзије Т-50 и да све једноседне верзије авиона буду склопљене у Индији, али се Њу Делхи сада сложио да први део ових авиона буде произведен у руској фабрици Комсомолск-на-Амуру, у којој се већ две године производе руске верзије ове летелице. Доношење ове одлуке убрзано је због отказивања куповине 126 француских Рафала. Док не добије нове авионе, Индија ће се служити руским авионима Сухој 30 мк, који се већ производе у овој земљи.

Руска кинематографија обележила ФЕСТ

Овогодишњи 43. по реду ФЕСТ, под називом „Ту смо! У сазвежђу победника!“, почео је и завршио се у знаку руског филма. На отварању ФЕСТ-а, славном руском редитељу Александру Сокурову додељена је Награда „Београдски победник“, при чему је он први инострани добитник ове награде за изузетан допринос филмској уметности. Фестивал је завршен европском премијером руског филма „Батаљон“.
Свечаном затварању присуствовао је и министар културе Русије Владимир Медински, који је рекао да постоји симболика у чињеници да се европска премијера филма „Батаљон“ редитеља Димитрија Месхијева приказује управо у Србији.
„Први хици у Првом светском рату чули су се у Београду. Зато је симболично да се ‚Батаљон‘ премијерно приказује управо овде“, истакао је он.
Гост ФЕСТ-а био је и један од најпопуларнијих руских глумаца, Сергеј Безруков, који се српској публици представио филмом „Злато“ у којем игра главну улогу.
„Ово је ужасно јак и емотиван филм. То је 19. век, класика, а та прича се понавља и у 21. веку. Она говори о томе шта може злато да направи од човека, када човек не поседује злато него оно њега. Овај филм је снимљен пре шест година, али дуго је путовао до гледалаца, тек прошле године је дошао до великог платна. Веома је тешко у Русији направити историјски филм, вероватно као и код вас, сви желе да праве америчке блокбастере“, рекао је Безруков.
НИС је и ове, шесте године заредом, био покровитељ ФЕСТ-а.

„Убијајте Русе да спасите Украјину”

Војни аналитичар, бивши генерал америчке војске, Роберт Скејлс, рекао је америчкој телевизијској мрежи Фокс њуз да је једини начин да се преокрене ситуација у рату да „почну да убијају Русе“. Бивши генерал је изнео и тврдњу да на украјинској територији тренутно има 12 000 регуларних руских војника. Скејлс је признао да размештање америчких снага у Источној Европи највероватније неће променити ситуацију, али није улазио у детаље око тога ко би требало да елиминише наводне руске војнике – украјинска војска или америчке снаге. „Једини начин на који САД могу остварити било какав ефекат у том региону и преокренути ситуацију јесте да почну да убијају Русе. Убијати Русе, убијати толико Руса да чак ни Путинови медији не могу да сакрију чињеницу да се Руси својој отаџбини враћају у ковчезима. Али с обзиром на подршку коју смо дали Украјинцима и на саму њихову способност да изврше контранапад на 12 000 Руса који се налазе на њиховој територији, то се, нажалост, вероватно неће десити“, рекао је он.

Свештенство у ратном распореду

Изложба архивских докумената под називом Војно свештенство у ослободилачким ратовима Србије од 1804. до 1918. у организацији Министарства одбране и Архива СПЦ, отворена је у четвртак, 12. марта , у Малој галерији Дома Војске.
Изложенa архивскa документa сведоче о улози Српске цркве у преломним историјским тренуцима, када су епископи, монаси и свештенство, пролазећи заједно са својим народом кроз буне и ратове, делили његову судбину.
Масовно учествовање свештеника у Првом српском устанку (1804–1813) и Другом српском устанку (1815) показује чврсте везе Цркве са народом.
Морално подупирући борбу за ослобођење свога народа, на првом месту кроз живи пример служитеља олтaру, СПЦ је у великој мери изградила оно национално одушевљење и занос уз помоћ којих је извршено ослобођење Старе Србије и Македоније 1912. године. За њих, овај рат је био „Свети рат”. Први светски рат се надовезао на Балканске ратове. И тада се свештенство, парохијско, али и монашко, у највећој мери одазвало и ставило у ратни распоред, прихвативши напоре и укључивши се у подухват читаве нације. Ова изложба сликовито предочавa те дане, њихово учешћe у рату и спремност на жртву и страдање.
Изложба ће бити отворена до 20. маја.

Један коментар

  1. Ubijajte… do poslednjeg UKRAJINCA…
    Kličko i ostali “umovi” će da pristanu… prostitucija je ZANAT !?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *