Почетна / БРОЈ 360 / Осовина Медведа и Змаја

Осовина Медведа и Змаја

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
Уколико се Европа повинује америчкој вољи, изгубиће у потпуности статус самосталног геополитичког пола, па Москви и Пекингу неће преостати ништа друго до формирање биполарног светског система

Кина је руским банкама олакшала приступ свом финансијском тржишту. Заузврат, Русија је спремна да омогући улазак кинеским компанијама у сибирска налазишта природних ресурса. Према оценама аналитичара, ови потези сведоче о фактичком уједињавању две привреде и стварању „осовине Медведа и Змаја“, преноси руска државна телевизија „Раша тудеј“. Тако је потпредседник руске владе Аркадиј Дворкович најавио да је Москва спремна да дозволи кинеским компанијама да купе више од 50 одсто акција налазишта нафте и гаса на територији Русије. Овај стратешки помак означава да су Кинези добили „зелено светло“ од Владмира Путина да уђу у руски енергетски сектор – практично изједначени са домаћим инвеститорима.

НЕВИЂЕНА СИНЕРГИЈА ДВА КОЛОСА Са друге стране, руске банке и компаније добиће приступ кинеском капиталу под најповољнијим условима. Све то заједно омогућиће до сада невиђену синергију два евроазијска колоса, која може парирати постојећем евроатлантском партнерству САД и ЕУ. Заправо, реална алијанса Москве и Пекинга једноставно је захтевала и овакав, најдубљи вид економске интеграције. Аналитичари, такође, додају да се Кинезима указала идеална прилика да пруже Русији руку помоћи, у замену за приступ огромним руским богатствима. На тај начин, обе државе су на добитку и остварују своје виталне интересе, ка чему су Путин и кинески председник Кси Ђинпинг убрзано ишли у последње време.

То је само наставак прошлогодишњих споразума две земље, по којима Русија извози Кини огромне количине енергената, а омогућена је и директна размена у националним валутама, избацује се долар у међусобним плаћањима, што је корак без преседана. Експерти најављују да ће Пекинг помагати Москви у превазилажењу последица западних санкција, и кроз формате ШОС и БРИКС. Све указује да је тенденција да се две привреде готово стопе у једну и сведочи да руско-кинески савез тек ступа на светску позорницу. Наравно, Европљани могу само да жале, јер им је Москва својевремено нудила исто или чак и више него што сада добија Пекинг – тоталну технолошко-сировинску и инвестициону интеграцију од Лисабона до Владивостока – али су они одабрали пут санкција и конфронтације уместо сарадње. Док кинеска привреда и даље бележи високе стопе раста и нада се још већим успесима захваљујући сарадњи са Русијом, дотле европски економски показатељи очитују тужну слику стагнације и депресије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Veličanstven duet, ali postavlja se pitanje, kada bude još više ojačao, hoće li komandovati Zmaj ili Medved? Čini mi se da je jasno, Zmaj ima 5000 godina iskustva i on boravi u Centralnom carstvu (na kineskom 中国 – zhong guo, kineski naziv za Kinu). Medved je mladi i impulsivni prijatelj i mora biti svestan da su kandže Orla još uvek oštre i da je njegov vidokrug mnogo širi, te da ga Stara Lisica (Evropa) može nadmudriti.
    A gde će se naći Tigar(Indija) i Jaguar(Brazil), pa i Leopard (JAR) i Lav (Persija/Iran)? Japanska ajkula mogla bi da ugrize Zmaja za rep, premda bi joj bilo najbolje da mu se vrati u naručje. No, kome će Ranjeni Vuk(Balkan)?
    Činjenica je da je orao još uvek iznad svih njih, a jedini koji osim njega može da leti(i to bez krila) jeste Zmaj. Zato, Vuče, pohitaj Zmaju!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *