Почетна / БРОЈ 359 / Нерусофобско лице Пољске

Нерусофобско лице Пољске

Пише Зоран Милошевић
Глобално истраживање о односу различитих народа према Русији указује да су Пољаци највећи русофоби на свету, а да Американци и Британци каскају за њима тек као други и трећи. Упркос овоме, међутим, у јеку предизборне кампање у Пољској појавиле су се партије које се залажу за боље односе с источним суседом

Истраживаче Пју рисерч центра (Pew Research Center) који су спровели анкетирање у 44 државе света на узорку од 48 600 испитаника, интересовао је однос према председнику Владимиру Путину и Русији као држави. Открили су да 81 одсто Пољака не воли Путина, док 54 одсто мрзи Русију, захваљујући чему су избили на прво место по русофобији. Насупрот томе, највећи русофили су Вијетнамци (75 одсто) и Кинези (66 одсто). И таман кад су у Вашингтону и Лондону славили што су Пољаци толики мрзитељи Руса, усред предизборне кампање у овој држави појавиле су се партије које лепо причају о Русији и желе да с њом успоставе нормалне неконфликтне односе. Британски медији су, када су колеге из Пољске почеле да објављују овакве вести, манифестовали шок, неверицу, док амерички нису одали емоције (елите) наводи Мартин Марчак за лист „Њузвик Пољска“ (Newsweek Polska, 10. фебруар 2015). Ради се о политичком преокрету неколико пољских партија, на челу са „Савезом демократских левих снага“.

 

Нова пољска политика  Управо из овог разлога, „Виртуелна Пољска“ (Wirtualna Polska) позабавила се опширном анализом предлога „Савеза демократских левих снага“ да се ублажи политика према Русији и крене ка отопљавању односа, што се, како признаје поменути пoртал, дефинитивно свиђа делу бирача. „Ја ћу се залагати за нормализацију односа са Русијом. Не можемо себи дозволити да руски медији Пољску означавају као непријатеља број један“, изјавила је у недељу, 1. марта 2015. године, кандидат „Савеза демократских левих снага“ за председника државе, Магдалена Огурек. Ова изјава је изазвала одушевљење код пољопривредника и радника у туристичкој индустрији, али је, како смо већ навели, изјаву увелико коментарисана ван пољских граница. Све западне агенције пренеле су речи Огурекове, уз опсежна образложења шта то сад значи – а наравно и руска штампа, окарактерисавши то као „нерусофобско лице Пољске“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *