Почетна / БРОЈ 362 / Неподношљиви страх од Русије

Неподношљиви страх од Русије

Бриселски форум

Пише Филип Родић
Протекли Бриселски форум показао је да је макар једна ствар изван сваке разумне сумње, а то је да је пројекција најбољи одбрамбени механизам НАТО. Дискурс бројних западних званичника који су на овом форуму говорили имао је један заједнички именитељ – да се Москви замера и Москви приписује све што управо они сами, НАТО и западне земље, раде

Као што се и могло очекивати, Русија и њена одбрана сопствених националних и државних интереса били су главна мета овогодишњег, јубиларног десетог Бриселског форума, који је прошле недеље одржан у европској престоници. Ову конференцију високог нивоа, на којој учествују најутицајнији северноамерички и европски политички, корпоративни и интелектуални лидери, организује Немачки Маршалов фонд, америчка организација са седиштем у Вашингтону, и једно је од најбољих места где се може стећи увид у политичку и стратешку мисао Запада. Од дванаест панела, колико их је ове године било отворено за јавност, чак три су била директно посвећена Русији, а Русија и њена „агресија на Украјину“ поменуте су и на свим осталим панелима, укључујући и церемонију додељивања Награде Бриселског форума за младе писце, наравно све у крајње негативном светлу. Преносимо делове дискусија на три најзанимљивија панела.

Евроатлантско обуздавање Русије

У светлу хибридног рата, о украјинској кризи прва је, на панелу који је и отворио Форум, говорила министарка одбране Немачке Урсула фон дер Лајен. „Тајне операције, пропаганда, економски притисак, субверзије, све ово можда није ништа ново, али интензитет, оркестрација и начин на који се хибридне стратегије примењују су нови. Ако погледате на Русију и Украјину, поред озбиљног кршења међународног права, ту постоји врло професионална кампања дезинформисања која је нашла свој пут до западних медија“, рекла је она на панелу под називом „Разговор“, на којем јој је саговорник био чувени амерички стратег, један од владара из сенке и ноторни русофоб, Збигњев Бжежински. Ове реченице изговорене на самом почетку њеног излагања јасно указују да је Урсула фон дер Лајен од оних који виде трн у оку брата својега, а не виде балван у оку свом. Новина у овом хибридном ратовању свакако није ни методологија, нити су то интензитет и оркестрација. Све ово је већ много пута виђено до сада – од Ирака, преко бивше Југославије, до Либије, Сирије… да не набрајамо. Истинска новина јесте што је кампања дезинформисања, или је можда боље рећи алтернативног информисања које није по вољи Запада овај пут успешније него до сада нашла пут до западне јавности. „Ми смо мета, ми, западна друштва, друштва која су заснована на слободи. Слободи говора, слободи вероисповести, владавини права, демократији и због тога морамо наћи одговор, по могућству унапред да бисмо могли да генеришемо отпорност“, додала је. Отпорност на шта? У друштву слободних медија треба бити отпоран на алтернативно извештавање? Врло слободољубиво.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Фотографије

german marshall fund

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *