Почетна / БРОЈ 360 / Начињен први корак али је раздаљина велика

Начињен први корак али је раздаљина велика

За „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Званична Атина је испунила ишчекивања Еврогрупе (заседала минулог понедељка), достављајући на увид, у писменом облику, предлоге грчке владе о неколико реформских мера којима показује добру вољу за сарадњу са Институцијама (ЕУ, ЕЦБ и ММФ)

Међу предложеним мерама владе, које је званична Атина предочила на заседању Еврогрупе минулог понедељка, јесу ефикасније супротстављање утаји пореза, правно суочавање са пореским обвезницима који избегавају да измире своје обавезе, стварање механизма који ће омогућити добит држави од коцкања преко интернета, ангажовање пореских инспектора професионалаца (грчки медији их популарно називају Рамбо) али и туриста и домаћица што би својим пријавама помогли акцији против лица која избегавају плаћање пореза.

 

СУДБОНОСНО ВРЕМЕ Министар финансија Грчке Јанис Варуфакис је пред само слање предлога Еврогрупи тражио мање болне, по Грчку економску стварност, мере којима би са једне стране задовољио „Европљане“, а са друге што мање предизборних обећања погазио. Предлог министра је био да се ПДВ од 13 одсто за одређену групу производа повећа на 16 одсто, али да се никако не сме повећати ПДВ на острвима, те за храну, књиге и одећу у циљу очувања основног стандарда грађана. Сигурно је да ће се повећати цене цигарета и алкохолних пића. Пред Варуфакисом је наравно тежак задатак да осмисли мере „борбе“ против сиве економије, трговине нафтним дериватима као и цигаретама и дуваном.

Крајња листа предлога мера реформи упућена и одобрена ове недеље од министара финансија еврозоне није ишла на изгласавање у Парламент Грчке како је захтевала опозиција и лева платформа водеће коалиције. Премијер Алексис Ципрас је сматрао да је листа само наставак претходних договора те није инсистирао на гласању посланика грчког Парламента, али свакако се на овај начин оградио и од осипања „Сиризе“ и отуђивања левог крила предвођеног министром  производње, заштите природне околине и енергената Панајотисом Лафазанисом. Нова демократија и „Пасок“ су овај потез премијера осудили као кршење Устава, а „Златна зора“ је нагласила у медијима да је то био чин етничког убијања грчког народа које је започела претходна влада а наставља је „Сириза“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *