Почетна / БРОЈ 362 / Мајдан – феудализам уместо демократије

Мајдан – феудализам уместо демократије

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
После украјинског преврата феудалци-тајкуни су земљу опљачкали и развукли у приватне џепове, демонтирали социјалну, правну и демократску државу, увели милитаризацију друштва и привреде

Годину дана после свргавања украјинског председника Виктора Јануковича, мајдански победници започели су отворену свађу око плена. Шта је „Мајдан“ заправо донео Украјини – феудализацију уместо демократизације – најбоље се види из тога што локални босови, попут губернатора Дњепропетровске области Игора Коломојског, у остваривању својих личних циљева не презају ни од претње и употребе физичке силе према представницима државе. Уместо силе права, завладало је право силе, а то се могло и наслутити после антиуставног преврата 22. фебруара прошле године. Реални шеф је онај који има више новца и више најамних војника, спремних да по његовом наређењу пуцају у било кога – од сопствених грађана на истоку земље, до припадника државних органа.

За човека попут Коломојског, за кога се тврди да у саставу своје преторијанске гарде има у сваком тренутку на располагању најмање 2 000 људи са дугим цевима и тешким наоружањем, не преставља проблем да своју силу демонстрира у центру Кијева. Он шаље јасну поруку председнику Петру Порошенку (који га је у среду, својим указом, формално сменио), премијеру Арсенију Јацењуку и другим, слабијим тајкунима – да се од сада његова реч има слушати. У супротном, армија, полиција и Служба безбедности Украјине (СБУ) морају разоружати плаћенике Коломојског које је овај довео у Кијев, што неће бити нимало једноставно.

 

НАЈВЕЋИ РАТНИ ПРОФИТЕР Нескривени сукоб између двојице украјинских олигарха и водећих политичара, Порошенка и Коломојског, тиња још од избора првог за шефа државе прошле године, али је оштра фаза започела после потписивања Минских споразума о прекиду ватре на истоку земље. По свему судећи, ако их већ плаћа, Коломојски не допушта својим војницима да седе беспослени, већ жели да их искористи у личним обрачунима. Пошто је до сада преко своје пословне империје, „Приват групе“, приватизовао највеће делове украјинског бизниса и ставио шапу на њих, а пре свега целокупни нафтни сектор, Коломојски жели да зацементира позиције које је стекао истискујући читав низ мањих бизнисмена. Они су се сада ујединили око Порошенка, али изгледа да је доцкан – Коломојски на челу својих фаланги маршира на Кијев.

Он је господар живота и смрти огромне Дњепропетровске области, али његови људи су на челу свих региона које улазе у састав такозване „Нове Русије“, од Дњепропетровска до Одесе. Ову велику регионалну моћ и формалну контролу над половином Украјине Коломојски сада жели да наметне и у Кијеву и да тако потврди статус најмоћнијег човека у држави. Већ и сама чињеница да су Порошенко и Јацењук приморани да против Коломојског подигну МУП, војску и СБУ доказује да његово време тек долази. Наравно, уколико га конкурентски олигарси пре тога не елиминишу, или не добије црвени картон од својих западних покровитеља…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *