Почетна / БРОЈ 359 / КАНВАС: У Москви је спала маска ненасиља

КАНВАС: У Москви је спала маска ненасиља

Пише Стефан Каргановић

Непосредно пре убиства Бориса Немцова, у Москву је допутовало неколико припадника КАНВАС-а, а пре тога су чланови ове организације имали састанак и са лидером „Десног сектора“ Дмитријем Јарошом. Да ли је план да КАНВАС искористи ово убиство за покретање „обојене револуције” у Москви?

Изгледа да је један од кључних фактора за исправну анализу убиства Бориса Немцова његова изјава од 10. фебруара да се плаши да руски председник жели да га убије. Значајно је да у том тренутку нису постојали никакви специфични разлози за страх такве врсте. Израел Шамир нагађа да је – као што је карактеристично за „црне операције“ – Немцов ту изјаву лансирао циљано да би се јавно мњење психолошки припремило за неки трагичан догађај који је био планиран. Шамир претпоставља да су организатори убиства Немцова придобили за сарадњу тако што су га уверили да ће у покушају само бити лакше рањен и да је циљ диверзије стицање статуса политичког мученика, али да озбиљнијих последица неће бити.

Али нагађања на страну – већ први резултати истраге упућују на неке врло занимљиве закључке о ширем кругу учесника у операцији у којој је убиство Немцова требало да послужи као окидач за политичку дестабилизацију Русије.

Утврђено је да је непосредно после Немцовљеве провокативне изјаве, која би се, гледајући уназад, могла протумачити као најава онога што се стварно догодило, у Кијеву дошло до састанка између вође „Десног сектора“ Дмитрија Јароша и емисара КАНВАС-а, београдске организације специјализоване за „ненасилне“ промене режима, Александра Казуна. Том састанку је такође присуствовао и Аслан Алханов, Јарошев блиски сарадник и експонент истих иностраних структура.

Следећи знаковити детаљ је упућивање на територију Руске Федерације, непосредно пре догађаја 27. фебруара, неколико припадника локалне мреже КАНВАС-а. Њихово присуство обично указује на то да се врше припреме за извођење процеса познатог под називом „обојена револуција“. Руски политолог Сергеј Кургињан такав ток догађаја коментарише на следећи начин:

„Јарош сарађује са КАНВАС-ом, а то је српско-америчка структура која изводи ‚обојене револуције‘, структура која је извела ‚Мајдан‘ итд. У овом тренутку Русија је у жижи пажње КАНВАС-а. Борис Немцов је, нажалост, 10. фебруара дао једну чудну изјаву да се плаши да би га власт могла убити. Одмах после тога, Јарош и представници КАНВАС-а разматрају ту тему. Затим, представници КАНВАС-а долазе у Русију а међу њима се налази једна особа, Србин, са надимком ‚Аца‘ (односи се на Александра Ацу Казуна, сарадника организације КАНВАС са боравиштем у САД) који је после експлозије у Харкову био ухапшен па затим пуштен на интервенцију Турчинова (председника Скупштине Украјине). Занимљиво, зар не?“ Кургињан поставља захтев: „Заиста желимо да сазнамо ко стоји иза убистава.“

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Iza ubistva stoji CIA. Javlja mi se.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *