Почетна / БРОЈ 360 / ЕУ мазохизам или рат против себе

ЕУ мазохизам или рат против себе

Драгомир Анђелковић 

Како се мађарска или бугарска крв у Украјини жртвује ради интереса оних који су покренули нови поход на Исток?

Логично је да свака добровољна заједница, укључујући и заједницу држава, служи интересима својих чланица. Наравно, подразумева се компромис како би различити интереси били помирени, односно да би у неком погледу, макар тамо где им је најбитније, сви профитирали. Не може свакоме увек баш све да буде по вољи, али је битно да преовлађују позитивне последице по чланице. Ако није тако онда чему удруживање? Баш то питање је сврсисходно поставити када посматрамо понашање Европске уније у односу на тзв. „украјинску кризу“. Ту се најбоље види бесмисао ЕУ са становишта интереса многих држава које се налазе у њеним редовима.

ЦИВИЛНИ НАТО  До сада је на страницама „Печата“ много пута било речи о томе колику економску и енергетску штету по ЕУ – укључујући и њену најмоћнију чланицу Немачку – изазива увлачење те заједнице држава у сукоб са Руском Федерацијом. Сарадња са Русијом је, поготово у садашњим рецесионим временима, битан фактор економског опоравка и развоја европских земаља. Уместо да се у складу са интересима њихових привреда и целокупних друштава иде у том смеру, привредне споне са Русијом се на многим пољима опресивно прекидају како би њој, по цену сопствених великих губитака, била нанета што већа штета.

Слично је и са политиком. Неоспорна је чињеница да су САД после окончања Другог светског рата подржале и помогле формирање разних видова заједница које су фазно прерастале у ЕУ, како би њихово војнополитичко присуство на Старом континенту, односно оружано интегрисање са државама његовог западног дела усмерено против СССР-а, добило одговарајућу наднационалну економску и политичку подршку. Није се без разлога дуго говорило да је Европска економска заједница „цивилно крило НАТО“-а. Са крајем Хладног рата та истина је, несумњиво уз помоћ систематских пропагандних напора, отишла у други план. Нападно причање бајки о добробити грађана и држава чланица ЕУ, маргинализовало је истину да та Унија пре свега постоји ради евроатлантских војнополитичких интеграција.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

  1. EU nije ništa do Venecija (Mletačka R.) Vojvode Draška samo u današnjim uslovima. Podsećanja radi:… „bješe,brate,dosta lijepijeh, a grdnijeh deset puta višе;od bruke se gledah ne mogahu.Bogatijeh bješe pogolemo; od bogastva bjehu poluđeli, đetinjahu isto kao bebe…Ne boje se česti i poštenju…ama bješe muke i nevolje:ćeskota i’ nesretna davljaše,smrad veliki i teška zapara,te nemahu krvi u obrazu…o junaštvu tu ne bješe zbora… (a sudovi): Bjehu,brate,da te Bog sačuva!Malo bolji nego u Turčina…Niko žalit ne smije nikoga,a kamoli da mu što pomože…I čujte me što vam danas kažem: poznao sam na one tavnice da su božju grdno prestupili, i da će ima carstvo poginuti i boljima u ruke uljesti…Kolike su s kraja u kraj Mletke,tu ne bješe nijednoga čojka jedan drugog koji ne držaše za tajnoga žbira i špijuna…“

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *