Почетна / БРОЈ 362 / Дугачко је српско памћење

Дугачко је српско памћење

Обележена годишњица почетка НАТО агресије

Приредио Филип Родић
Годишњица почетка агресије НАТО на СР Југославију обележена је широм Србије комеморативним скуповима и полагањем венаца и цвећа на споменике, а централна државна церемонија одржана је испред бивше зграде Генералштаба Војске у Београду

Церемонија је почела симболично у 19.58, када је пре 16. година почело бомбардовање. Интонирана је химна „Боже правде“, после које је минутом ћутања одана пошта жртвама. Потом су угашена сва светла и у потпуном мраку зачуле су се сирене, звук авиона и упозорење – „Пажња, пажња, ваздушна опасност над Београдом“. Пред неколико хиљада грађана, министрима у влади Србије, посланицима, представницима дипломатског кора, свештенства, војске, као и председником Републике Српске Милорадом Додиком и градоначелником Београда Синишом Малим, у уметничкој форми глумци и наратор подсетили су затим на свих 78 дана бомбардовања сећајући се најтрагичнијих догађаја и жртава.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија никада неће заборавити бомбардовање и изгубљене животе, али да је њена обавеза и дужност према жртвама да се бори за бољу будућност.

„Ми памтимо, а сви остали треба да запамте – дугачко је наше српско памћење и нећемо никада заборавити. Ни за један од тих 78 дана, ни за једну жртву нема заборава“, рекао је Вучић испред тешко оштећене зграде Генералштаба у Београду.

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик жртвама агресије НАТО-а у Алексинцу и поручио да увек опраштамо, али да никад не смемо да заборавимо. Он је навео и да је Србија бранећи себе бранила право и правду, међународне законе и институције.

„Шеснаест година је прошло од како су прве НАТО бомбе пале на наше градове и села, у њима на школе, болнице, фабрике, телевизију и касарне, чак и на амбасаду Народне Републике Кине, изван њих на наше њиве, аеродроме, мостове и пруге. Када им се учинило да то није довољно, гађали су наше куће и у кућама наше највеће благо ‒ нашу децу“, рекао је Николић.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *