Почетна / БРОЈ 362 / Данило Голубовић – Србија неће дозволити увоз ГМО – Први део –

Данило Голубовић – Србија неће дозволити увоз ГМО – Први део –

Разговарала Наташа Јовановић 
Израда новог Нацрта закона о ГМО полако  прераста у „урбану легенду“. Последњи натписи у домаћој штампи да је завршен „тајни“ Нацрт закона и да се чува у „некој“ фиоци цео случај доводе до апсурда

Основни разлог будућих измена постојећег Закона о ГМО јесте максимална заштита здравља и безбедности домаћих потрошача и интереса српске економије. Сви остали разлози су секундарног карактера. Друга ствар коју желим да напоменем, и по ко зна који пут демантујем којекакве „душебрижнике“ и „квазистручњаке“,  јесте да Србија неће дозволити узгој ГМО семена на својој територији. Све остало биће предмет јавне расправе, у коју ће бити укључена домаћа стручна јавност. Да је постојећи Закон јасан, не би било толико контроверзи око његовог тумачења. Последњи ставови ЕК којима се омогућава много већа флексибилност земљама чланицама у доношењу одлука у вези са узгајањем ГМО семена на својим територијама свакако ће нам ићи у прилог код будућих измена Закона о ГМО, каже у разговору за „Печат“ Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шеф тима Владе РС за преговоре са ЕУ око Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) у области пољопривреде, као и шеф тима Владе РС за преговоре о приступању Србије Светској трговинској организацији (СТО) у области пољопривреде.

 

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт на недавно одржаној седници владе истакао је три њена позитивна досадашња достигнућа, од којих се два односе на пољопривреду. О којим достигнућима је реч?

Реч је о премештању Управе за аграрна плаћања из Шапца у Београд и после осам година чекања и неизвесности, пуштање у рад Националне референтне лабораторије у делу фитосанитарних анализа.

Као председник све три преговарачке групе из области пољопривреде (поглавља 11, 12 и 13) у преговарачком процесу са ЕУ, могу да нагласим да иза свих неспорних досадашњих резултата стоји напоран и стручан рад мог тима, на који сам веома поносан, а то потврђују и резултати одржаних скрининга и добијене похвале од стране Европске комисије.

Годишњи извештај о напретку Србије у процесу европских интеграција полако остаје без спорних тачака из области пољопривреде, а круна свега биће повлачење озбиљних финансијских средстава из претприступних фондова ЕУ већ наредне године.

Након отварања поглавља из области пољопривреде и почетка преговора, у потпуности ће се реализовати оно што већ дуго тврдим – да је пољопривреда Србије „притајени тигар, скривени змај“ српске економије.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

3 коментара

  1. Uzalud pominjete zakone o GMO, mi takva semena koristimo vec podugo. Ja sam pre nekoliko dana kupila seme paradajza i kad sam kod kuce procitala da je proizvodjac Monsanto, najezila sam se.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Ovakav rezultat u pregovorima sa EU nije slučajan kada je na čelu našeg tima ovakav čovek ,patriota,odličan organizator,izuzetno stručan,sve pohvale za gosp.Golubovića.Bravo.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *