Почетна / БРОЈ 356 / Врли нови свет Данице Масниковић

Врли нови свет Данице Масниковић

 Пише Дејан Ђорић

Сликарка се интересује и за философско питање – која је крајња судбина животиња, има ли човек уопште право да их подјармљује, искоришћава и убија, где је граница тога, хоће ли сва жива бића бити принета на жртву техничкој и комерцијалној цивилизацији, претворена у робље звано кућни љубимци или у залихе хране? Шта човек губи нечасним односом према божјим створењима, основно је питање које она поставља на ликовно висок и резак начин

Неколико година функционисала је галерија у холу Политикине зграде. Редакција за културу тог листа није се ни обазирала на изложбе те врсте мада су имале висок ниво, памти се изложба Колекције Милана Јана и његове Галерије 107. Последњих година је та галерија била угашена а сада поново ради и у њој је недавно завршена самостална изложба угледне сликарке Данице Масниковић. Њено представљање може да буде шири повод, извесно свођење резултата те успешне каријере, поготово зато што је реч о последњој сликарској изложби уметнице: наредних година бавиће се само неком врстом вајарства, стварањем металних рељефа.

АНАЛИТИЧКИ ЦРТЕЖ Даница Масниковић (Брно, 1941) после завршене Више уметничке школе у Чешкој и београдске Ликовне академије 1965. године у српску уметност ушла је као сјајна цртачица и графичарка. Освојила је брзо после студија угледну награду „Велики печат“ Графичког колектива и о њеном раду је та галерија објавила мању монографију. Снажног и прецизног израза, аналитичког цртежа, постепено је прешла на сликарство освојивши нов ликовни простор, увек расположена за експериментисање. Свој дар за фигурацију унапредила је у новим видовима изражавања, али је од првих цртежа коња и каснијих слика са птичјом тематиком као кључну одлику свог рада истакла представљање различитих животиња. Међу њеним најбољим сликама су представе старих једрењака и малих принцеза, чест је и мотив лутке, али је последњих петнаест година упамћена по упечатљивим сликама и акварелима, често већег формата, посвећеним анималистици. Реч је о делима живих, али не и дречавих боја које одговарају богатству природног света; уметница истрајно истиче изглед и одлике појединих створења.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *