Почетна / БРОЈ 357 / Стратегија скривене интервенције

Стратегија скривене интервенције

Tајни рат Америке у 134 државе

Пише Зоран Милошевић
Барак Обама је започео масовно коришћење елитних тактичких јединица Министарства одбране САД за остварење стратешких циљева

Још од 11. септембра 2001. године армија САД води тајне ратове по целој планети. У југозападној Азији, Јужној Америци, око Афричког рога, у Магрeбу, али и у државама Европске уније. О тајним ратовима администрације председника Барака Обаме доскоро се није говорило, али… „у цара Тројана козје уши“. Њих воде специјални делови америчке војске и тренутно, према подацима руског портала geopolitica.ru, изводе се применом стратегија „скривене интервенције“ или интервенције у форми „малих ратова“ у чак 134 државе света. Другим речима, 70 одсто земаља је током прошле године било изложено америчким нападима. Иначе, САД су од 1899. године до данас водиле више од 100 ратова; од тога, класичним војним јединицама директно је нападнуто 85 земаља, док су остали вођени специјалним методама и јединицама, те зато нису имали форму класичног рата или напада, али су довели до жељених циљева (портал maxpark.com). Данас се у америчке нападе убрајају не само класичне агресије војним јединицама већ и напади специјалним јединицама на одређене циљеве или личности, али и информациони напади у сајберпростору.

 

УПРАВА ЗА СПЕЦИЈАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ Војни портал topwar.ru наводи да у структури америчке армије постоји тајно одељење које распирује рат по целом свету. Размере њихове делатности нису до данас јасне, али да поједини људи у неким државама очигледно подстичу сукобе – јасно је, не само у Украјини, Сирији, Ираку или Авганистану. Тајни напади специјалних јединица САД на различите циљеве у свету започели су за време председниковања Џорџа Буша Млађег и тада је на мети било приближно 60 држава, да би 2011, према Карен де Јанг и Грегу Џафију из „Вашингтон поста“, њима било изложено чак 120 земаља. Године 2013. елитна војска САД била је ангажована у 134 државе, о чему је информацију јавности проследио мајор Метју Роберт Бокхолт, представник за медије Управе за специјалне операције армије САД (SOCOM). Током председниковања Барака Обаме употреба специјалних јединица армије САД порасла је за 123 одсто, што демонстрира какве све допуне и иновације Американци уводе у вођење рата. Ту су, дакле, укључене различите акције ЦИА са беспилотним летелицама, електронска шпијунажа, али и класични војни напади специјалним јединицама у циљу уништавања (или отмице) одређених људи, односно заплене научних проналазака.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *