Почетна / БРОЈ 358 / Стенд бај, Сербие

Стенд бај, Сербие

Пише Никола Врзић
Зашто нам и Међународни монетарни фонд и Балтик драј индекс сведоче да најновији стенд бај аранжман Србије са ММФ-ом не само да не гарантује економски опоравак наше земље већ напротив, гарантује да тог економског опоравка сигурно неће бити

Славило се овог уторка у влади Србије и у среду по насловним странама домаћих медија, зато што је у понедељак Борд извршних директора Међународног монетарног фонда у Вашингтону одлучио да са Србијом склопи стенд бај аранжман вредан 1,2 милијарде евра. „Склапање аранжмана Србије са ММФ-ом је јасан и недвосмислен сигнал да је Србија на добром и сигурном путу, који ова најважнија финансијска институција шаље целом свету“, похвалио се на отвореној, иначе јубиларној 100. седници своје владе премијер Александар Вучић. „Поносни смо јер смо добили аранжман након седам месеци мукотрпног рада и марљивог и другачијег приступа од оних које смо имали у савременој историји наше земље. Доказали смо да смо озбиљан партнер Европи и свету.“ „То је позитиван сигнал инвеститорима, јер им Фонд пружа институционалну увереност да се Србија налази на добром путу, да ће контролисати све дефиците и побољшати пословно окружење… Раније су постојала неоснована очекивања да ће инвестиције долазити у Србију без решених питања која су садржана у програму са ММФ-ом, а заправо тек сада улазимо у трећу фазу привлачења улагача који би долазили да искористе компаративну предност Србије“, оптимиста је и министар финансија Душан Вујовић. „ММФ послао јак сигнал иностраним улагачима“, потврдиле су то и „Новости“ на насловној страни ове среде. „Данас“: „Сигнал да смо на добром путу“. „Јавна седница Владе због ММФ“, јавио је задовољно „Блиц“, а сестрински „Ало“: „ММФ враћа оптимизам: Европо, ето нас у јуну!“. „ММФ дао ветар у леђа мерама Владе Србије“, сложио се и „Курир“: „Бољитак: Подршка кредитора је признање успеха економске политике, али и гарант да је земља на путу економског оздрављења, кажу у Немањиној 11… Највећи бенефит од споразума са Фондом биће долазак страних инвеститора и сигурност њихових улагања.“

Све у свему, никада досад један стенд бај аранжман није био овако громко прослављен. Србија, која је једном давно у своју борбу за слободу и васкрс отишла певајући „Востани, Сербие“, ових дана само што није запевала „Стенд бај, Сербие“. С тим што се уз „Стенд бај, Сербие“ не иде у бој за слободу Србије и њене економије, већ је процес заправо сасвим обрнут: прославља се, оним великим речима и покличима, одузимање српске економске слободе и њено стављање под протекторат ММФ-а. Јер, како то рече министар Вујовић, „спровођење програма пратиће заједно Влада Србије, Народна банка Србије и ММФ“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

 1. Egoizam kapitallizma,dovesce do opsteg rata i revolucija ,bar u Evropi.
  Jos uvek su vlasnici para prejaki,dozvoljavaju oponentima i da ulaze u parlamente,kao u Grckoj (gde su im vec skinuli gace),sutra u Spaniji(gde ih vec rasturaju preko medija,sudova i sluzbi bezbednosti)…
  Nije uboga raja pravila revolucije da bi se za prava izborila.
  Srbi imaju dupli problem,ne samo da ostaju bez para,vec im je postojbina ugrozena.To sve radi krupni capital.
  IZGLADNJIVANJE DRZAVA,KAO NAJBOLJI VID OKUPACIJE.
  Slaviti nove pozajmice,znaci bit glup kod mozga!
  DUG NIJE DOBAR DRUG,a srpska vlast,srpski mediji…SLAVE???

  Zelezara Smederevo nije prodata zbog skandaloznog ponasanja iz vrha Srbije,koji je mesecima ranije koketirao i flertovao sa Esmarkom,pa kada je ovaj „pobedio“…dobili su krila pa povecali zahteve.
  Vlada se tada pojavila kao „spasioc“,a prica ima drugi smisao.
  No,ZABORAVIMO SRPSKU EKONOMSKU POLITIKU,NA MOMENAT…
  Kako Zelezara moze da radi uopste?
  Ako zelimo zelezaru,ZAVISNU OD EKONOMIJE…nema sansi da opstane,osim da ne udje u ozbiljan poslovni sistem.
  Ako zelimo zelezaru,ZAVIZNU OD POLITICARA,koji ce vestacki odrzavati tu fabriku u zivoti,po komunistickom principu,NA RACUN GRADJANA,ali sa debelim motivom LICNE KORISTI…tada zelezara i moze jos malo da zivotari.
  Od mnostva zelezara u svetu,(srpska vlast se zaljubila u Esmark…),postoji jedna koja se zove ARCELOR MITTAL,koja je jedna multinacionalna kompanija,koja ima kapacitete za proizvodnju 119 miliona tona zeleza godisnje,a proizvodi 92 miliona…
  Zelezara Smederevo ,kazu,proizvodi izmedju 300-600 hiljada tona godisnje.Ni jedan milion,ili,svakako neuporedivo manje od gore pomunete firme.
  Taj Arcelor Mittal,samo u Spaniji radi u 7 razudjenih fabrika,svaka veca od smederevske zelezare,sa godisnjom proizvodnjom od oko 6,7 miliona tona zeleza,sto je oko 48% godisnje proizvodnje celika u Spaniji.
  Ali,gde je „problem“?
  Vlada Srbije,iz njoj poznatih razloga,nije primetila da taj gigant,u Srbiji ima registrovanu firmu,kao DOO,NA SAMO 500 METARA OD ZGRADE PALATE SRBIJA!
  http://ds.arcelormittal.com/portal/cee/serbia
  Predlazem da Vlada,djuture,PESKE,sve sa Veljom Ilicem(ali obavezno da Kirbi ne sazna)…ode do ove firme,na kafu,bar kao dobre komsije… i poprica malo na temu proizvodnje zeleza.

  Zelezara Smederevo doo,ili Arcelor Mittal Serbia doo,(NA 500 METARA OD PALATE SRBIJA),ili taj prevarant is Slovacke,koga sada predstavljaju kao spasioca smederevske zelezare?
  BOG SVETI ZNA,U SRBIJI JE MOGUCE DA PREVARANT „POBEDI“…
  Ako je Dinkic napisao MAJN KAMPF,koji se zvao EKONOMIJA DESTRUKCIJE,ovi posle njega,ili jos sa njime ,ispisuju pricu,koja ima tuzan kraj,pod nazivom DESTRUKCIJA EKONOMIJE.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *