Почетна / БРОЈ 357 / Српска хроника по Кораксићу

Српска хроника по Кораксићу

Етика јавног цртежа

Пише Љиљана Богдановић
Карикатуриста – мезимче друштва и анфан терибл чијем се „иживљавању“ клањају и његови исмејани и осрамоћени јунаци – с добрим разлозима ужива благодети идејне аутономности и недодирљивости. Има, међутим, ситуација када критичко надахнуће карикатуристе постане тема критичког преиспитивања. Догађаје који су обележили минуле две недеље на домаћој политичкој сцени убрајамо у такву „ситуацију“, па отуда и питање: Где је морална граница и шта је етичка мера преко које не би преступио аутор и уметник Предраг Кораксић Коракс?

Субверзивно друштвено деловање у Србији има данас и неуобичајене облике. У тим и таквим случајевима оно не бива „само“ осмишљена превратничка делатност већ и уметност сложеног манипулисања колико јавном свешћу, толико и јавним менталним здрављем. Ова домаћа специфична вештина психосоцијалне субверзије није тајновита, напротив – она је јавна, гласна, раширена, добро плаћена, у одређеном смислу и из одређених моћних извора подстицана. Мајсторија о којој је реч несводива је на ноторне технике идеолошког и пропагандног инжењеринга (премда сличности има); она је нешто чак и мало страшније, будући да се најчешће кити тобожњом изузетношћу критичког мишљења, витештвом ангажмана и храброшћу „освешћеније“ памети. Виртуози оваквог субверзивног приступа јавном мњењу довијају се и неуморно напредују у науму да у поље јавних представа унесу што темељнији неред, да произведу општу слуђеност и збуњеност, чији су горки плодови раширена национална фрустрација, масовна потиштеност и анксиозност, апатија и депресивност.

 

ЗЛОЋУДНЕ  МЕТАФОРЕ Протекли дани на политичкој сцени земље сведочанство су и узоран пример настојања да спирала јавног ошамућивања и кошмара добије облик „нормалности“, такорећи форму регуларних токова живота. Догодило се, наиме, да у дану када се у Београду објављује вест да је председник Србије одликовао начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Љубишу Диковића Орденом белог орла са мачевима првог степена (а део опозиционе страначке елите овај догађај хитно и без зазора похвали као „чин којим је, у име грађана, исказана захвалност за оно што је урађено у одбрани истине, правде и државе Србије“) у престоничким дневним новинама (нису приватно власништво!) истовремено осване карикатура, чије опако и обесно ругање одликованом  није, наравно, намењено само њему већ – пре и важније – аудиторијуму који ће доделу ордена поздравити. Уместо „захвалности одбрањене отаџбине“, отвореном графичком разгледницом, нимало софистицирано, карикатуриста предочава своју процену, заправо алузију на злочин и злочинца, на једну личну и колективну нечисту савест и, следствено, на нечије страдање (у овом случају претпостављамо страдање непријатеља) и смрт. Чин јавне субверзије у гротеском оплемењеној ликовној форми адресиран је, као и небројено пута до сада, на најшири, а познати круг прималаца. На оне који ће над овим призором љутито негодовати, и друге који ће аплаудирати витезу јавног цртежа. Пошиљалац медијске карточке је Предраг Кораксић Коракс, аутор и коментатор, а њему је, наводно, јасно коме је одликовање заправо додељено. Уз метафору која је препознатљиво кораксовска, дакле невино-злоћудна, предочава војника који са све маскирном униформом и у подобију принцезе на зрну грашка мучи једну муку – он, због грехова, не може да спава. Како је „принцеза“ овдашња, тј.  српска, па још ратник и борац, грашак из бајке постаде – мртвачка лобања – „зрно“ које жуља и над којим је немогуће уснути. Досетка се, изгледа, много свидела ствараоцу. Заљубљен у њу, наставља потом да је умножава и разрађује све док зрно-лобања није у потоњим данима и графичким сочињенијима постала умањена и разваљена Ћеле-кула, која се искрала испод седам душека неумирене савести… и у наредним радовима (реч је о ствараоцу неуморном, па његови цртежи српске историјске хронике из дана у дан пуне штампане и електронске медије) отпузала и прелила се у гробницу раскопану-неископану (таман на ползу некима што копају!) и у своју игру смрти увукла и многе друге актере политичког живота и препричавања историјских факата.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

5 коментара

 1. Izuzetno lucidno zapažanje.
  Spadam u one koji su devedesetih godina prošlog veka formirali svoje pogrešno mišljenje o tadašnjoj polizičkoj situaciji pod uticajem ovog karikaturiste.
  U medjuvremenu sam „sabrao dva i dva“, ali stasali su novi konzumenti ove veoma inteligentne propagande, pa se trovanje nastavlja.
  Zoran

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. General Dikovic i ja smo isti hleb jeli,ali i delili koru iste vekne hleba…dakle,mi smo prijatelji.
  Dikovic je „kriv“,sto je ziv…KRIV JE,JER JE SRBIN!
  Svi smo krivi jer smo zivi i posto smo Srbi.
  Ja sam prosao najteza ratista,i???
  Postavimo pitanje Kandicki i ostalima sto kande Srbijom,JESAM LI JA KRIV,STO SAM BIO NA RATISTIMA,ONAKO UNAPRED?
  NARAVNO DA JESAM,PO NJIMA.

  Koraksic,kao juce Ljusic,kao prekjuce…ko zna koji znani i ne znani „polusrbin“,SAMO SE PONASA U SKLADU SA KODEKSOM PONASANJA ZADNJIH 20 GODINA U SRBIJI.Tacno 20 godina!
  A to je stav-SRBIJA JE KRIVA?!
  Milosevic,“njegova“ Srbija,Vojska,NJEGOV RAT…sve,treba da se unisti,da bi ustase postale nevine,da bi balije postale nevine,da bi siptari postali nevini!!!
  ISTORIJA SE PONAVLJA,A SRBI SADA KRIVI???
  IZEM TI VEK U KOME SU NEMCI NEVINI MIROTVORCI…21.vek?!
  Oprace oni i prosli vek,Nemci mogu da menjaju,ne samo sadasnjost i buducnost,NEMCI MOGU DA MENJAJU I PROSLOST!
  Sa 5 stranih medija,sa 5 ovakvih novinarcica-KARIKATURISTA SRBIJE…sa 5 stranih banaka,sa 5 stranih velekompanija,sa 5 srpskih fukara na poziciji raznih „nevladinih“ organizacija…
  SRBIJA SE RASTURA GORE NEGO STO JU JE HITLER RASTURAO.
  Koraksic je ucinio zlo prema istini,ali ,da li je jedini,ZASTO SE TOLIKO CUDIMO?
  Svaki dan,zadnjih 20 godina,gledamo KORAKSORGIJE,SVAKI DAN!
  Koja prava imamo sto smo glavu stavljali gde drugi ne bi nogu,KOJA?
  Treba da nam glava ostane duboko pognuta i da ljubimo cizmu nasih unistitelja?
  Jel to evropska Srbija?
  Srbija nije Srbija,zadnjih 20 godina,specijalno,od kada je sva masinerija ukljucena da se SRBIJA UNISTI,tacno od 1995.g.
  Bar u novijoj istoriji,jer,REALNA SRBIJA JE NESTALA 1941.g.
  Unistitelji Srbije „samo rade svoj posao“,a Srbija,preko svojih posustalih institucija,dozvoljava one gore PENTA-ORGIJE.
  Neka Dikovic radi svoj posao,neka Koraksic „radi svoj posao“,ali NEKA SRBIJA KONACNO POCNE DA RADI SVOJ POSAO!Ovako ne valja!
  Najmanje zbog casnog Dikovica…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Ja za Koraksa nikad nisam čula (a on eto tako popularan karikaturista )pa zato niti ne želim da komentarišem .Sve te huškače, koji čoveku čine nepravdu, a krivica nije nikada dokazana, treba sankcionirati. Gde su tu institucije koje bi trebale štititi ljudsko dostojanstvo i čast ljudi , koji su poslove obavljali u ime države.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. frustrirana matora budala koja mrzi sve sto je srpsko i pozitivno.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. а `узор` му – аустроугарске карикатуре (против Србије) од пре једног века ?! А ко то плаћа ову „дику“ ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *