Почетна / БРОЈ 356 / Састанак Еврогрупе: Бриселска партија покера

Састанак Еврогрупе: Бриселска партија покера

Протекла недеља је била од судбоносног политичког и економског значаја за судбину Грчке, али и Европске уније и еврозоне уопште. Атина је ископала ровове и спремила се за политички рат за очување својих економских интереса

За „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос

Влада друштвеног спаса“, како је премијер Грчке Алексис Ципрас назива, изнела је пред парламентом програм, како налаже Устав. Ципрас је остао при томе да ће одржати сва своја предизборна обећања, те да ће држава „поштовати свој дуг према кредиторима“, али је, на изненађење и стране и домаће јавности, опет покренуо питање захтева плаћања немачке ратне одштете Грчкој у вредности од 162 милијарде евра, што је око половине актуелног дуга ове земље.
Износећи програм, премијер је навео начине „лечења великих рана створених програмом штедње и решавања хуманитарне кризе“. Као први приоритет владе поставио је дељење хране сиромашнима, пружање помоћи економски угроженима путем давања бесплатне електричне енергије, и наравно, објавио је престанак постојања ванредног пореза на стамбени простор, којег ће заменити нови порез на имовину велике вредности.
Што се тиче унутрашњих проблема Грчке, Ципрас је уверио како посланике, тако и грчки народ да ће поново запослити људе отпуштене у јавном сектору и отворити нова радна места. Минимални лични доходак од 751 евра месечно биће загарантован и почеће да се исплаћује од 2016. године. Веома важна тачка програма владе била је и контрола приватизације и немилосрдни рат против корупције, утаје пореза и илегалне трговине дуваном и цигаретама.
Треба подсетити да је државни дуг Грчке већи од 320 милијарди евра, што је 174 одсто њеног бруто домаћег производа.
Што се тиче спољне политике, Ципрас је нагласио да је најважније то да његова влада „неће продужење програма помоћи, већ један прелазни план, који ће помоћи грчком народу да премости кризу и дати времена влади да подигне привреду земље на завидан ниво“. Од сада, како је казао нови премијер, „Грчка може само да подноси предлоге европским сарадницима, и неће примати налоге преко електронске поште“.
Програм кредитне помоћи овој држави истиче 28. фебруара, а о последњој рати, која износи око 7,2 милијарде евра, треба да се преговара, на шта Грци не пристају и већ су почели да одступају од „насилно наметнутих мера штедње“. Влада не жели да се „на силу“ и под лошим условима задужује, зато је и полагала све наде у ванредно заседање Еврогрупе у Бриселу, које је одржано у среду, на позив председавајућег министара финансија еврозоне, Јеруна Дајселблума. Дајселблум је пре седнице Еврогрупе изјавио да ће Грчка бити прва земља у домино ефекту земаља које ће изаћи из еврозоне и поручио Грцима да очисте матрице за штампање драхми.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *