Почетна / БРОЈ 357 / Политичка уметност на фестивалу политичких награда

Политичка уметност на фестивалу политичких награда

Берлински филмски фестивал 2015.

Пише Владислав Панов
Медији су на управо завршеном Берлинском филмском фестивалу највећу пажњу посветили најбесмисленијем филму, прогласивши га за најбољи, жири је доделио политичку а не уметничку награду, а чувени синеасти су новим делима представљеним на „Берлиналу“ поново изневерили свој углед и минули рад. Све у свему, дакле, стање редовно и за фестивал и за овај наш свет

Одлука слободоумног и „искључиво уметности“ посвећеног седмочланог жирија, на челу са „култним“ америчким независним синеастом Дареном Аронофским, да 65. издање Берлинског филмског фестивала главну награду додели Иранцу Џаферу Панахију могла је да изненади само потпуне филмске незналице и политички незреле и неупућене особе без обзира с које се стране филмског посла налазиле. Видело се из авиона, како се то обично код нас каже, чим је Панахијев нови рад увршћен у такмичарски програм, да ће он постати лауреат. После два Сребрна медведа које је ирански миљеник овог фестивала добио за претходне филмове „Офсајд“ и „Спуштена завеса“, сада је коначно освојио и Златног медведа за свој „тајни“, дисидентски допринос борби за слободу, уметност, напредна схватања и отвореност према просперитету који дува са Запада, што је све, наводно, присутно у његовом филму „Такси“. Врло сличном, додуше, „Кеш-такси“ квиз-серији, која се пре неколико година емитовала код нас, где је један од сада врло актуелних водитеља возио такси и делио паре путницима који су успели да погоде одговоре на питања из познавања природе и друштва на нивоу првог разреда основне школе. У Панахијевом „Таксију“, међутим, није било кеша за дељење срећним путницима чија је интелигенција већа од парамецијума, али је зато порука коју је оставио својим изузетним уметничким делом, како то мисле чланови овогодишњег жирија „Берлинала“, „тријумф уметничког филмског приповедања и борбе за слободу говора“!?

Политички „Кеш-такси“ без кеша У свом тако тријумфалном остварењу Панахи је глумио таксисту у чијим се колима налазило неколико малих камера, а „случајни“ су путници представили не само све слојеве савременог иранског друштва већ су, притом, демонстрирали социјалну и политичку продуховљеност, обавештеност и интелигенцију што вапи за западним третманом слободног духа, којега међутим, ето, нема у данашњем Ирану. Осуда је то опет, наравно, заосталог, ригидног и неправедног друштва, која се много допада дежурним борцима за увођење западне „демократије“ и њених свеслобода и у последње кутке света у којима се другачије живи него што диктира нови поредак свих ствари. Панахи је кажњен у Ирану двадесетогодишњим небављењем филмом и забрањен му је излазак из земље. У првих пет година ове казне „тајно“ је снимио већ три (два филма су премијерно приказана управо на Берлинским фестивалима и награђивана) и сви су успешно протурени ван граница његове домовине, на западно тржиште, наравно, омогућивши Панахију уздизање до нивоа савременог филмског мученика, чије је духовито али реско провоцирање домаћих друштвених прилика стекло свеопшту наклоност критике, која га је чак назвала иранским Вудијем Аленом омогућивши овако провокативним етикетирањем (муслиман суперлативно именован као јеврејска икона филмске уметности!) додатни политички слој у измишљању његовог филмско-политичког значаја у историји покретних сличица.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Награде

Златни медвед за најбољи филм – „Такси“ (Иран) Џафера Панахија (награду му је доделио и „Фипресци“)
Сребрни медвед – „Клуб“ (Чиле) Пабла Лараина
Сребрни медвед за најбоље режисере – Раду Јуде (Румунија) за филм „Аферим“ и Малгоржата Шумовска (Пољска) за „Тело“
Сребрни медвед за најбоље глумце – Шарлота Ремплинг и Том Кортни за улоге у филму „45 година“
Сребрни медвед за најбољи сценарио – Патрисио Гузман (Чиле) „Бисерна дугмад“
Сребрни медвед за изузетан уметнички допринос – камермани за филмове „Викторија“ и „Под електричним облацима“
Почасни Златни медвед уручен је немачком синеасти Виму Вендерсу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *