Почетна / БРОЈ 358 / Пад Америке

Пад Америке

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
Све више држава, у мањој или већој мери, показује озбиљне знаке непослушности „јединој светској суперсили“, која свету више не може ништа да испоручи – осим саме силе

Државни секретар САД Џон Кери, поводом 22. фебруара, годишњице противуставног преврата у Кијеву, честитао је новим властима „празник“ – користећи украјински националистички поклич из Другог светског рата. „Данас смо заједно са Украјином, сећајући се жртава које је положила ‚Небеска стотина‘. Ми видимо напоре које народ Украјине улаже за достизање успеха у овој тешкој години“, подсетио је Кери на око стотину људи убијених на Мајдану у Кијеву и око њега, током тромесечних демонстрација. Никада, наравно, није утврђено ко их је ликвидирао, али је индикативно да су људи гинули највише баш у тренуцима када је било неопходно да обрачун са тадашњим председником Виктором Јануковичем ескалира и да се радикализује. Иако су, без доказа и суда, све ове смрти стављене на душу бившем шефу државе, истрагом је утврђено да су многи од њих побијени из ловачког наоружања, али и од руке мистериозног снајперисте који је редом решетао и полицајце и демонстранте.

 

КЕРИЈЕВ „ПОЗДРАВ“ И ПАРАЛЕЛЕ Оцењујући да се „Украјинци уједињују како би одредили своју будућност“, Кери је поручио: „Ми вам се придружујемо, и кажемо: ‚Слава Украјини. Америка је са вама‘.“ Овај поздрав „Слава Украјини!“, као и отпоздрав „Херојима слава!“, масовно је коришћен на Мајдану, али су га  први увели припадници Организације украјинских националиста (ОУН) и Украјинске устаничке армије (УПА) током Другог светског рата. Њихов лидер био је Степан Бандера, а осим упорног рада на рушењу совјетске државе, украјински националисти дичили су се и лојалношћу Адолфу Хитлеру. Врховни суд РФ новембра прошле године забранио је деловање УПА на територији Русије, прогласио ју је екстремистичком и унео у регистар забрањених организација. Зато Керијев „УПА поздрав“ Кијеву има исто значење као када би шеф руске дипломатије Сергеј Лавров писао „Алах екбер!“ на свом Твитер профилу и честитао 11. септембар припадницима Ал Каиде. То се, наравно, никада неће десити, јер је Русија цивилизована држава.

Керијев испад, међутим, сигнализира нешто друго – Америка драстично губи своје позиције у свету, на сличан начин као и Немачка после 1943. године. Подсетимо се како је то било. После фебруарске победе 1943. у кључној Стаљинградској бици (17. јул 1942. – 2. фебруар 1943.) совјетске јединице прелазе у контраофанзиву и до краја године ослобађају Кијев (новембар 1943.) а током 1944. и Крим и западну Украјину, па крећу даље ка Балкану, централној Европи – и Берлину. Хитлер је схватио да пораз у Стаљинграду представља, не само симболични, преокрет у дотадашњем току рата. Зато у априлу 1943, само два месеца после Стаљинграда, одлучује да формира украјинску СС дивизију, названу „Галичина“. У њене редове ступају „украјински националисти“, онако како се у данашње време формирају украјинска „Национална гарда“ и добровољачки батаљони „Азов“, „Донбас“, „Ајдар“ и други.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *