Почетна / БРОЈ 358 / На линији ватре

На линији ватре

Милорад Вучелић / главни уредник

Замислите колико би у пуном јеку Стаљинградске битке 1943. било сувисло и оправдано питање: Где ће се зауставити Руси? Да ли ће после евентуално добијене битке и евентуалног примирја  сачекати и пустити снаге Вермахта, СС-а и нацистичких, што хрватских, што украјинских и других колаборациониста да се одморе, прегрупишу и саберу па да опет заметну неки нови бој са Русима или ће Црвена армија напредовати отклањајући сваку могућу претњу непријатеља и спречавајући нове велике жртве свог народа?

Не треба се заваравати да таквих питања, размишљања и идеја на Западу није било, баш као што није било ни отварања другог савезничког фронта све до тренутка док совјетска победа над фашизмом није постала извесна и почела потенцијално да угрожава неке друге интересе. Али се и поред свега тога овакво питање није  гласно и јавно постављало.

Данас се, у нешто промењеним околностима, слично питање поставља и директно и јавно: Где ће се зауставити Владимир Путин? На лажно и преварно постављено потурено питање стижу одмах различити одговори. Лажна питања па лажни и одговори. А право питање гласи: Хоће ли и где Русија и Владимир Путин зауставити поход НАТО-а и украјинских нациста на Европу и на Русе који живе и на територији Украјине и у самој Русији? Хоће ли Путин мирно посматрати како се најсавременијим и смртоносним оружјем опремају украјинске снаге које кидишу на Новорусију? Хоће ли Русија безбрижно гледати на британске и америчке војнике који се искрцавају да се придруже украјинским снагама и има ли она право на то? Треба ли Русија да дозволи да се на њеној државној граници инсталира ракетно оружје и ракетни штит као директна претња њеној безбедности, и њеном народу, а да Украјина истовремено постане део агресивног НАТО-а? Да ли Русија сме, када већ Запад хоће и сме, да посматра како четири милиона становника Новорусије остаје без гаса и да ли и колико то личи на геноцидност?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

4 коментара

 1. Smrt fašizmu,do0le zapadna hegemonija,neće vam biti lako sa rusima i ako da bog tu će vam biti i kraj da svetu ne zadajete jade i pljačkate.Nema više džabe nafta ,neće biti velikih finasija po svetu da se obnovi ono što su ti isti finansijeri razorili bombama.Kad su američki državljani ratovali protiv srba kao teroristi onda nikom ništa i ako poginu ameri ih traže bacanjem bombi po nedužnim ljudima a mi i rusi nemamo pravo da branimo svoj narod u svojoj državi,i šta REĆI NEGO HILJADU PUTA PONOVITI SMRT FAŠIZMU,SLOBODA NARODU.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Дали је то линија ватре или линија освајања Истока? Држава Србија
  и њен народ дочекивали и испраћали освајаче који су горели на тим
  линијама Мистер Кери. Ватру Ви потпаљујуте али незаборавити да
  пироман пуно пута заврши у пожару који је подметнуо,веома добро памтимо пожаре поддметнуте од стране Запада на територији бивше Краљевине и СФРЈугославије сви су изгорели у гротлу српских планина и Стаљин-Града до Берлина. Вијетнама. Ватру сте потпалили
  у Украјини и туће НАТО ИМПЕРИЈА доживети судбину ВЕРМАХТА,можада
  угарак прелети Атлантик и створи буктињу неугасиву јер је разорна. РАЗМИСЛИТЕ ДОК ЈЕ ВРЕМЕ,јер сат откуцава пропаст света због ВАШЕГ ПОЖАРА НАТО ИМПЕРИЈО.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Srbija na liniji vatre ! Ma sta nam to novo, John Forbes Kerry, rece? Pa, naravno.Odvajkada.
  Od kako kucu napravismo na sred „Via Militaris“.Dok su nasi dedovi kopali grudobran na
  Savi i Dunavu(znali odakle zlo preti) njegovi zbrisali u Ameriku.Jedan(Fritc Kohn) iz crno-zute
  monarhije,drugi (Jams Grant Forbes ) iz Sangaja“ pun k’o brod“od trgovine opijumom.Dragi
  Dzone,spustite malo dvogled.Zaboravite „strudel“ sa makom, shvaticete da nismo od istog materijala.
  Manite se ovih srboupropastitelja svih boja ,namigusa, ulizica i iluzionista, oni su ipak prolazni i nece
  stici da rov iskopaju na istocnoj strani atara.Badava im Bler i „Agitprop“u najavi,dzabe im Soroseva
  milosrdna namera da Srbima ,preko “ Galenike“, poveca dozu „Bensedina“. Stari je ovo narod, svasta
  video,doziveo i preziveo. Cak i NATO! .Naucice da bira umesto sto glasa,da zapoveda umesto da slusa.
  Proradice Srbski geni.Kad tad ! To sam hteo, dragi Dzone,da Vam kazem.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Славиша Милошевић

  Србија је одувек била на вашој линији ватре. Осетили смо њену пријатну топлину у загрљају вашег „милосрдног анђела“пакла. Народ памти и не заборавља, ако сте купили српске политичаре, нисте купили народ.Такође, знамо ми, да је ваше „анђеоско милосрђе“, била само увертира у много крупнију игру, а циљ линије ватре вам је Русија. Али, постоји једна фундаментална разлика, није вам Путин Слоба, а Руси нису Срби, немају толико изрода, да мазохистички хрле, у смртоносни загрљај, оних који су нас сатирали и чије радиоактивне бомбе убијају и још нерођене Србе. Русија је много већи залогај, који вам је већ запао у грлу, почели сте да се гушите.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *