Почетна / БРОЈ 358 / Мала похвала недоследности

Мала похвала недоследности

Развојни пут Борислава Стефановића

Пише Филип Родић
Откако је „Сириза“ остварила тријумф на изборима у Грчкој и показала да може постојати алтернатива садашњем неолибералном поретку, многи у свету, а и у Србији, почели су да је својатају. Најгласнији међу њима некако је Борислав Стефановић, човек који је до сада променио толико уверења и суверена

Између аутентичне екстремне левице и екстремне деснице линија је танка. У више наврата до сада се дешавало да неки истакнути милитант једног од ова два блока пређе у онај други. Најпознатији примери су француски филозоф Ален Сорал, који је од истакнутог марксисте прешао у камп десничарских солидариста, или Хорст Малер, који је био маоиста и један од оснивача немачке Фракције Црвене армије седамдесетих година да би почетком 21. века прешао у екстремну десницу и придружио се Националдемократској партији. Постоје, дакле, људи који су спремни да искрено промене или мало модификују своја убеђења и условно речено, промене страну. Када су у питању људи који су цео свој живот истински посветили својој борби и због ње робијали (Малер је у затвору провео више од десет година) то је једно, али много је чешћи случај опортунистичких конвертита. У Србији их је од увођења вишестраначја било прегршт, да сад не набрајамо.

Један од свакако најзанимљивијих ликова у вези с тим у последње време је потпредседник Демократске странке и шеф посланичке групе ове партије у Скупштини Србије Борислав Стефановић. Он данас себе у јавности представља као искреног левичара, који дубоко верује у идеје левице и социјалне правде. Најчешће преко Твитера. „Демократска странка треба да иде више улево и буде странка која пропагира социјалну правду, борбу малог човека против крупног капитала, нешто попут грчке ‚Сиризе‘. Залажем се да се раскине неолиберална спрега између власти и банака, која Србију држи на дну, да се камате законски ограниче, фиксира курс за кредите у швајцарцима и да се конвертују у евре.“ Ово су реченице које је Стефановић изрекао крајем јануара за један београдски дневник.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. u drzavi Srbiji. Daj Boze, te oslobodimo Kosovo uljeza, ovi ce naravno reci, da su oni nevidjenim naporima ipak uspeli. H!

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Srbija zaslužuje mnogo više od onoga što nas danas predstavlja u svetu, a tu najviše mislim na neprincipijelnu i dezorijentisanu opoziciju! „pobednici“ pre petnaest godina ne mogu da se snadju bez vlasti, jer to je JEDINA ideologija! Uostalom to se vidi iz raspada njihove stranke i frakcionaške podele! Tu nema IDEJE, tu nema PROGRAMA, tu nema STATUTA … o moralu da ne pričamo! Pominjati dotičnog, ne zavredjuje pažnju!

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *