Почетна / БРОЈ 356 / Колико се (још) може контролисати Орбан?

Колико се (још) може контролисати Орбан?

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Меркелова, која је у Мађарску стигла празних шака али с претњама у коферу, није на Кошутов трг дошла само због унијског ембарга Русији већ генерално због „отварања Будимпеште према Истоку“. Виктор Орбан, наиме, већ дуже време интензивира своје везе са Русијом, Кином, Азербејџаном, Туркменистаном и Казахстаном

Мaђарска већ пету годину заредом задаје бриге Европској унији, чији члан је више од деценије. Премијер Виктор Орбан, кога је на власт 2010. довела двотрећинска већина, трансформисао је земљу и одвео у правцу супротном од основних начела по којима функционише Европска унија. Од тада, погоршали су се односи Мађарске и других унијских држава, укључујући и Немачку, најважнијег мађарског привредног, али дуго година и политичког партнера. Зато је и изненадна посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Будимпешти 2. фебруара (иначе, прва откако је Орбан преузео власт) за највећи број спољнополитичких аналитичара, „тест којим жели да провери колико је мађарски премијер далеко отишао и да ли може да се држи под контролом“.

ИСТОЧНА ПРЕТЊА Посматрачи пак верују да је до посете Меркелове дошло пре свега због рата у Украјини и санкција против Русије. Наиме, као чланица ЕУ, Мађарска се сагласила са санкцијама против Москве – али крајње невољно – и ниједном није пропустила да стави до знања да је у ствари против њих. Орбан се чак десетак пута протеклих месеци врло гласно жалио да су „санкције наштетиле привреди Мађарске, али и самој Европској унији, а да притом политички уопште нису деловале“.

Сигурно да Меркелова, која је у Мађарску стигла празних шака али с претњама у коферу, није на Кошутов трг дошла само због унијског ембарга Русији већ генерално због „отварања Будимпеште према Истоку“. Виктор Орбан, наиме, већ дуже време интензивира своје везе са Русијом, Кином, Азербејџаном, Туркменистаном и Казахстаном. Сигурно је, међутим, да у том „спољнополитичком покеру“ Русија има – кључну улогу. Орбан је током посете Москви, пре годину дана, с председником Русије Владимиром Путином договорио кредит у вредности од десет милијарди евра за проширење капацитета атомске централе у Пакшу, јужно од Будимпеште. Уз то, пре нешто више од пола године мађарски премијер је похвалио Русију као модел успеха и истовремено најавио да ће Мађарску уредити као „нелибералну државу“ чије ће главне вредности бити нација, заједница и рад. Недавно је донео и закон да се невладине организације које раде на мађарској територији а финансирају се из иностранства морају посебно регистровати – слично као у Русији.

Најмоћнија жена Европе се током посете Будимпешти жестоко окомила на Орбанов концепт „нелибералне демократије“. „Нелиберализам и демократија не могу да иду заједно“, оценила је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре са Орбаном. Она је истакла да су корени демократије увек у либерализму, указујући да њена Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) која припада истој политичкој породици као и Орбанов „Фидес“, има „либералне, демохришћанске и конзервативне“ изворе.

 

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

 

Један коментар

  1. Orbane,, delijoooooo,, tako treba, usraviti zemlju,, a oda im dati noguuu,,

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *