Почетна / БРОЈ 358 / „Идеологија“ безнађа

„Идеологија“ безнађа

Драгомир Анђелковић 
О томе куда нас води аутистично, апатично и егоистично понашање великог дела власти и опозиције

Србија је несумњиво у изузетно тешком положају. Ту се не ради о песимизму, већ о огољеном реализму. Геополитички: налази се у зони доминације оних који очито сматрају да је за њих добро да српски фактор буде подељен и слаб, а са кулминацијом „украјинске кризе“ показало се да су нереалне (одмах да признам, укључујући и моје) наде да ће продор Русије бити толико интензиван да ће услед тога међународно окружење брзо постати знатно повољније по нас. Економски: утонули у неолибералне снове, вртећи се у глибу прљаве транзиције, током постпетооктобарске „деценије плус“ протраћили смо готово све што је вредело и сада се без изграђеног иоле ефикасног економског и било каквог другог система очајнички копрцамо док је привредна ситуација из дана у дан све гора. Демографски: убрзано изумиремо а млађи део популације се константно исељава чинећи однос радно способног и издржаваног (или у скоријој будућности таквог) становништва додатно неповољним; што се тиче Срба у окружењу Србије, они су изложени жестоким асимилационим притисцима и постепено се топе. Културно-идентитетски: (нео)титоистички и (нео)југословенски вирус по инерцији наставља да нас разједа а ништа се систематски не предузима у циљу његовог сузбијања. И тако бисмо могли да наставимо да заједно „кукамо“ до краја текста, али од тога нема користи.

 

ПОГУБНЕ КРАЈНОСТИ Ни од нарицања над судбином и депресивног препуштања стихији, ни од неоснованог патриотског оптимизма – држава нема вајде. Она је само на страни оних који психолошки (лече „душу“) или демагошки (граде политичке каријере) од тога лично профитирају. Тим пре тако стоје ствари са онима који се суштински приклањају окупационим трендовима и усвајају, макар по последицама, антисрпске вредносне оквире, односно активно раде у прилог по нас неповољном унутрашњем и спољњем поретку. Притом, сада не говорим о истинским антинационалним уверењима карактеристичним за „нашу“ анти-Србију, већ о приклањању линији мањег отпора.

У околностима у којима се налазимо једино национално-рационално је у некој мери и на неким пољима сарађивати са постмодерним окупаторима и тако с једне стране куповати време, а с друге користити га да држава ојача. Бесмислено је ићи главом у зид, као што је на другој страни медаље саможиво наводно куповати време од окупатора а не користити га продуктивно за нацију (тада се ради о прављењу уступака на њен рачун ради пуке личне власти).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

4 коментара

 1. Cudi me da niko nije komentarisaoSvi bi da se sklone od istine.A ona je sumorena da nemoze biti sumornija.Izlaz nije u nasim rukama.To je jedina izvesnost.No tudje ruke svrab necesu.Ili bolje receno tudjin dobro doneti nece.No da se uzdamo u vreme.Bar u tome imamo iskustva.A ono sigurno radi za nas bez obzira sto nasi politicari po diktatima spolja TRCE PRED RUDU.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. „Pravljenje ustupaka okupatoru,radi licne koristi“…jeste ANTISRPSKA PRAKSA,I TO U SRED BEOGRADA,I TO SVAKODNEVNA…koju na svakom koraku vidimo.
  Tako „ovaj“ Beograd,pod „ovom“ okupacijom,sve cesce lici na „onaj“ Beograd pod „onom“ okupacijom,kada je sve delovalo normalno,a Srbi bivali na industrijski nacin ubijani,ne samo oni iz potkozarja,Krajine i preko Drine,vec i u samom Beogradu i Srbiji…
  Pre neki dan je jedan „beogradjanin“,Goran Bregovic,postajuci lazni francuski „vitez“, izjavio…“ovo su moje cerke…one zive u Parizu,NE GOVORE SRPSKI…meni je otac Hrvat,MAJKA MI JE HERCEGOVKA…a ja se osecam Jogoslovenom?!“
  SRPSTVO I SRBIJA SATRTI KAO U NUKLEARNOM NAPADU.
  HRVAT,GORAN BREGOVIC,sa „kalasnjikovim“.
  ALI PRAVIM…
  UDRI PO BEOGRADU,IZ BEOGRADA!
  UDRI PO SRBIJI,IZ SRBIJE!
  Sve deluje „normalno“?!
  Jer Beograd nema reakcije,kada je neko protiv Srba i Srbije.

  Niko ga nista pitao nije,ali,COVEK BI ISKREN,gadi mu se da spomene rec Srbija,majka mu Hercegovka…a mediji razvukli francusku harmoniku…da Beograd nastavi da spava dubokim snom.
  E takve „vitezove“,hrani i brani Beograd.
  I Srbija.
  Takvi su i „vitez Koja“ i „vitez Sergej“,glumci…koji su odmah skocili da brane JMBG u BIH i time hteli da razore Dejtonski sporazum I REPUBLIKU SRPSKU!
  Ovaj drugi je kleknuo pred srboubicom i lopovom,Divjakom…
  Svi oni su,POSEBNO DANAS,uvazeni gradjani Beograda,a oni,koji su ginuli za Srbiju i srpski narod,treba da zive,ne samo u tami i strahu od TUDJIH,vec u trajnom ponizenju,OD SVOJIH.
  TO SU DANASNJI SRPSKI VITEZOVI,koji polazu mac pred okupatorom ,duboko pognute glave…
  Kako da sacuvamo dostojanstvo,ako svako ko se dohvati medija,nanese takvu stetu javnom moralu i etici u Srba,koji je tesko posle izbrisati iz knjiga,koje nasi okuputari intenzivno ukoricavaju?
  Sto jedna budala iskrivi,sto pametnih ne ispravi…
  Naravno da ce na 200 godina sarajevskog atentata,a verovatno i ranije…Gavrilo Princip,BEZ SUMNJE,biti kriv.
  KAO I MI DANAS…
  Srbljanovicka ce ga javno silovati i oduzeti mu nevinost,a nevinost ce dati Becu.
  To je samo prvi korak,DA SRBI BUDU KRIVI I ZA DRUGI SVETSKI RAT,jer,glupo je,da Srbi budu krivi „samo“ za Prvi,I ZA OVO STO NAM SE DANAS DOGADJA,treba ISTORIJU KOMPLETIRATI.
  Srbi su,po Nemcima,krivi za sve ratove u 20.veku!
  Nemci imaju MERCEDES BEZ GRESKE,a sada nastoje da stvore i SVOJU ISTORIJU-BEZ GRESKE.
  I TO BEOGRAD,BEZ PROTESTA GLEDA…A NAROD NEMA KO DA ZASTITI,AKO GA BEOGRAD NE ZASTITI.
  Neka Beograd proglasi da smo pod okupacijom,TADA CE MO BAR ZNATI,STA NAM JE CINITI…
  Sve nacije u svome glavnom gradu imaju ODSUDNU NACIONALNU ODBRANU,svi,OSIM SRBA,jer Srbi imaju strah od Beograda.
  Cesce mladi po Pragu ili Italiji brane na trgovima i stadionima Kosovo,nego sto ga Beograd brani?!!
  BEOGRAD NECINJENJEM I LOSIM CINJENJEM,DAJE LAVOVSKI DOPRINOS TIM „TEKTONSKIM“ ISTORIJSKIM PROMENAMA,na stetu Srbije.
  Ne trazim od Nemaca da se zaustave,glupo je…ali trazim da Beograd stane,da nam vrati moral i dostojanstvo.
  Da ne prodaje ni jednu firmu koja je uspesna,da ne prodaje zemljiste i da ne potpisuje nista sto ce nas sutra kostati…da reaguje na psovke Olivera Dragojevica,koji i kada je Haski sud rekao da nismo krivi,ON KAZE DA JESMO…DA GA TUZE ZBOG KLEVETE!
  AKO JE SVE TO U OVOM BEOGRADU UOPSTE MOGUCE?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Majk hvalati ulepsao si mi dan tvojim komentarom. HVALA.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Evo skoro ce mi 60.a ja se dugo trudim da dokucim zasto nam se sve ovo desava i kolikko smo mi za to krivi.Dokucio sa samo to.Da je lako Srtbin biti bilo bi nas ko kineza.Ako si u Srbiji vlast koja se bori za Srbske interese prodjes kao Milosevic i mnogi raniji.Ako hoces da uspes u inostranstvu samo govorfi i pisi naj gore o Srbiji i Srbima.Zasto je to tako prica je duga.Najkrace.Srbi su svedoci ISTINE.Jedina istina ovoga sveta je LAZ.Samo se istinom nemoze manipulisati.Lakse je satrti SRBE nego menjati ISTORIJU.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *