Почетна / БРОЈ 356 / Европа између рата и мира

Европа између рата и мира

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Мировни план за Украјину мора испунити основне руске захтеве: успостављање демилитаризоване зоне од најмање 50 километара, давање Донбасу аутономног статуса и гаранције неприступања Кијева НАТО

Тренутак истине се приближава. Амерички председник Барак Обама запретио је Русији да ће, у случају да најновија рунда минских преговора о Украјини не успе, прибећи испорукама „смртоносног оружја“ Кијеву. Из Москве одговарају да би такав потез Вашингтона био крајње неодговоран и да би имао непредвидиве последице. Руси такође поручују да би снабдевање кијевске стране америчким наоружањем представљало директну претњу њиховим националним интересима. „Могућност испорука смртоносног оружја једна је од варијанти које се разматрају. Ми ћемо о томе да расправљамо са Немачком и другим савезницима“, истакао је Обама. „Ја за сада нисам донео одлуку о испорукама оружја Украјини, али сам тражио од својих саветника да размотре такву могућност, у случају да дипломатија не успе“, рекао је шеф Беле куће и тако оставио отвореном најзлокобнију од свих варијанти даљег развоја украјинског конфликта.

Колико је америчка идеја испорука наоружања добра, најбоље говори и то – ко се за њу највише залаже. Међу таквима је и бивши грузијски председник Михаил Сакашвили, који је из чиста мира распирио Кавкаски рат 2008. године. Овог пута је уверен да ће ратна срећа окренути Русији леђа. „Главни проблем Украјине је застарело противтенковско наоружање. Али, САД поседују новије и ако га испоруче и Украјина уништи првих 50 руских тенкова, све ће бити сасвим другачије. Дух украјинских војника је најбољи у свету и ако им се пружи неопходно знање, обука и оружје, они могу и целу Русију да освоје. Грузијски официри које су обучавали Американци сада не само што тренирају украјинске војнике већ и сами учествују у борбеним дејствима“, похвалио се Сакашвили и додао да је Украјина „привржена демократским вредностима, које су за Американце најважније“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *