Почетна / БРОЈ 357 / „Есмарк“ и пријатељи

„Есмарк“ и пријатељи

Милорад Вучелић / главни уредник

Са одвратношћу и несавладивим гађењем посматрам неподношљиву лакоћу с којом се неки, који себе називају стручњацима, залажу за избацивање пет хиљада радника наше челичане у Смедереву, кад већ није прошао наум да се странцима (мада њима Американци нису странци) поклони имовина вредна више стотина милиона долара. Као да су решили да нам они сами наметну слуђујућу и пијану изреку по којој се и просипа тамо где има.

Премијер Србије Александар Вучић одлучио је да учини нешто што горенаведеним мудрим главама на памет није пало. Да не поклони државну имовину „Есмарку“ и да не подели отказе радницима смедеревске Железаре, него да сизифовски проба оно што ни многима пре њега није пошло за руком – да од посрнулог гиганта покуша да направи, ако не профитабилно предузеће, а оно барем фирму која је кадра да сама исплаћује плате својим радницима.

Кажу исти ти самозвани стручњаци да преговоре с „Есмарком“ није ни требало водити, него одмах госту уручити поклон. Кажу и да су наши преговарачи свој посао радили траљаво. А испоставило се да Американци нису хтели да пруже никакву гаранцију, ни око очувања радних места, нити да се неће повући када се потроше постојеће залихе сировина, из чега се родила основана сумња да и не желе било шта друго осим да се огребу за ресурсе којима Железара сад располаже. Што значи да бисмо се кроз само неколико месеци вероватно нашли у истој ситуацији у којој смо били јуче када је са екстрапрофитом из Србије побегао „Ју Ес стил“, а у којој се налазимо и данас, само без споменутих спржених ресурса.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

7 коментара

 1. Pomalo ironično ali hvala i „Esmarku“ što je „ponudio“ nemoguće, odma u startu! Za „bivše“ bi i to bilo prihvatljivo i to je ta razlika izmedju ovih danas i onih najsramnijih dvanaest godina u srpskoj istoriji!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Posto pripadam onom delu nacije koja je (bar po oceni Leyle Keller alias Biljane S.)
  zla,priucena,priglupa,dokona,retrogradna… i koja se,tako tvrdoglava,protivi
  rasprodaji dedovine i ocevine; cenim i dalje da je,umesto topionice oruzja VS ,
  (jer Srbija nema neprijatelja?! )neophodno od nje napraviti oslonac buduce
  industrijalizacije Srbije , sacuvati i unaprediti visedecenijsko iskustvo i potencijal
  „ljudskog faktora“ koji se,nazalost,jedino knjizi u stavci „rashodi“.Sve,do danas, prikazane
  cifre o pravom stanju zelezare su zbunjujuce , kontradiktorne i podlozne manipulaciji pa
  ih,kao i sve dosadasnje najave i kupoprodaje, treba gledati sa ozbiljnom rezervom.
  Da je,za politicare i javne poslenike iz svih esnafa, ISTINA OBAVEZUJUCA kao, recimo,
  vezivanje pojasa u voznji,da se o sutrasnjem danu ne govori pre nego sto svane,da su
  sve sveznalice bar nekoliko dana provele kod srpskog domacina da nauce kako se prodaje
  steona muzara,a kako jalova i olinjala krava,nikad u ovakvu“tranzicionu“ situaciju ne bi ni dosli.
  Zdravorazumsko rezonovanje je odavno ustuknulo pred agresivnim marketingom po onoj :
  „Sta moze hladna i gola istina protiv blistavih cari lazi ?“ (Anatol Frans)

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Izvinjavam se, tekst uvodnog pasusa je naravno:
   Posto pripadam onom delu nacije koji je (bar po oceni Leyle Keller alias Biljane S.)
   zao,priucen,priglup,dokon,retrogradan… i koji se,tako tvrdoglav,protivi

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Још као студентима Машинског факултета у Београду 1972. један професор нам је јавно, на часу рекао да је Железара Смедерево чиста политичка фабрика (као и она у Скопљу) и да нема шансе да икада буде профитабилна јер нема ни угља ни руде, које трба довозити бар из Украјине. А ви се и после 40 година губитака понашате као да их није било и да се може десити да их не буде. Дакле, продаје се Телеком који пуни буџет а одржава Смедерево које гута вишеструко више него што се уштедело кресањем плата и пензија? Нема то везе са патриотизмом и 5.000 радних места. Јер исти Вучић уме радницима других фабрика који траже заостале плате да одбруси да их нису зарадили. Неће их ни Смедеревци, а погодите ко ће платити цех? Ових месеци бациће се кроз стечај много више опреме и радних места. А железару ће спасти магични менаџери који ће имати строго поверљиве плате и никакву одговорност. Живи били па видели. Али треба само мало памети и храбрости да се прекине овај смртоносни круг.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Човек се не може отети утиску да је од почетка потоњих преговора о судбини Железаре, Владин фаворит био – Есмарк! Зашто, или због чега – то је друго питање. Но, тиме је јасно стављено до знања могућим учесницима на тендеру (међу којима је био и руски „Црвени октобар“) да немају никакве шансе. И, кад је тендер прошао без конкуренције, враголасти Есмарк је почео да поставља немогуће услове… Зар се, забога, тако нешто није могло предвидети? Није далеко од памети ни помисао, с обзиром на локацију и историјат ове фирме, да је од почетка, с њихове стране, све рађено тако да се Србији направи штета, на овај или онај начин! И то је и учињено. Ако ништа друго – не може се бар порећи одговорност преговарача за овај дебакл.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Podrska za sve zaposlene u Zelezari Smederevo, ali i za Russia Today kanlau u redovnom paketu SBB. Podrzite na:

  http://www.peticije24.com/signatures/russia_today_na_osnovnom_paketu_sbb/

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Али ко је тај Кембел?

  >>> Kembel ne žali zbog bombardovanja Srbije

  Pres sekretar bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Alister Kembel izjavio je da ne žali što je NATO bombardovao SR Jugoslaviju. <
  (Танјуг)

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *