Почетна / БРОЈ 358 / Да ли је „исламофашизам“ нова превара Запада?

Да ли је „исламофашизам“ нова превара Запада?

Пише Зоран Милошевић
Француски премијер Мануел Валс обећао је да ће његова влада учинити све да заштити Јевреје од „исламофашиста“, јер Француска последњих година доживљава експлозију антисемитизма који спроводе исламисти. И у обраћању поводом напада у Копенхагену, Валс је, гостујући на државној телевизији, нагласио да је главни непријатељ државе „исламофашизам“. Ова опасна оптужба преко медија проширена је планетом

Треба рећи да ово није први пут да западни политичари користе кованицу „исламофашизам“ да би означили непријатеља против кога се треба борити – користили су је и током агресије на СР Југославију 1999. године, само у контексту српског фашизма, али и после напада на „Куле близнакиње“ у Њујорку, 11. септембра 2001. године. Тада је појам – кованицу „исламофашизам“ искористио председник САД Џорџ Буш у званичном обраћању нацији. Амерички лист „Вашингтон тајмс“, у чланку „То је фашизам“, који је потписала редакција, поставио је знак једнакости између „филозофских погледа Хитлера, Мусолинија, лидера империјалистичког Јапана и других фашистичких режима“ и филозофије Ал Каиде, Хезболаха, Хамаса и многих других типова исламизма у свету. Појам је потом популаризован од стране америчких новинарâ на челу са Кристофером Хитченсом. На пример, „Вол стрит џорнал“ је августа 2006. године објавио  чланак под називом „Исламофашизам“ (Islamofascism) објашњавајући да је кованицу први пут употребио француски писац (етнички Јеврејин) Максим Родинсон (1915–2004) којим је окарактерисао револуцију у Ирану 1978. године. Родинсон је био марксиста и олако је делио етикете „фашистички“ сваком покрету коју му није био по вољи. Eвропски левичари су му такође захвални за осмишљавање појма који данас радо користе да би јавности представили непријатеља против кога се треба борити. Потом је на најважнијим универзитетима у САД организована „Недеља борбе против исламофашизма“ током које су приказивани документарни филмови и дељена је литература о радикалном исламу и исламским терористичким организацијама.

 

Лепљење етикете Родинсону је кованица „исламофашизам“ послужила да повуче идеолошку паралелу између савременог исламског екстремизма и фашизма или националсоцијализма почетка 20. века. Он је у чланку за француски „Монд“ написао да покрети Хомеинија и Муслиманске браће представљају једну од форми фашизма. Потом је појам искористио професор са Калифорнијског универзитета, Мајлзи Рутвен, у чланку од 8. септембра за часопис „Индепендент“. Додатну важност (и легитимитет) дао му је и познати геополитичар Френсис Фукујама 2002. године тврдећи да садашњи „сукоб цивилизација“ није једноставна борба са тероризмом и није борба са исламом као религијом и цивилизацијом, већ највероватније борба са „исламофашизмом“, тј. радикално нетолерантном и антисавременом доктрином која негира западне вредности и која се проширила у многим исламским државама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

 1. … да није тај ИСИЛ – из Тависток (где је заправо „Таби“ име `мудраца` ?) `кухиње` ? И Нострадамусов „Chyren Silen “ ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • KAD JE ZAPAD U PITANJU, NE TREBA GLEDATI STA PIŠU VEĆ ŠTA RADE.SJETIMO SE BOMBARDOVANJA REPUBLIKE SRPSKE A POSLE I SRBIJE A SVE POD IZGOVOROM DA SPASE HUMANITARNU KATASTROFU,A ONI UBIJAJU DECU RUŠE MOSTOVE GAĐAJU RADIO TELEVIZIJU, VOZOVE I DRUGE CIVILNE OBJEKTE.“DALEKO IM KUĆA OD NAŠE“.
   P0ZDRAV NIKOLA RAMBAT

   Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *