Почетна / БРОЈ 356 / Цена Асада у барелима

Цена Асада у барелима

Пише Зоран Милошевић

У западним медијима последњих дана необично велики број текстова посвећен је тајној политичкој трговини повезаној са ценом нафте и одласком Башара Асада са места председника Сирије. Да ли се овде ради о „пробном балону“, или заиста постоји и најмања шанса да би Москва продала свог савезника за новац?

Све је почело са неколико чланака у Њујорк тајмсу, који је, позивајући се на „анонимне америчке државне функционере“, објавио да Саудијска Арабија покушава да изврши притисак на руског председника Владимира Путина предлажући му да се „одрекне“ председника Сирије Башара Асада у замену за смањење производње нафте, што би довело до раста њене цене на тржишту. Према поменутом листу, Саудијска Арабија покушава да искористи свој утицај на тржишту нафте док се Русија још није опоравила од последица великог пада цене овог енергента. Консултације у вези са тим наводно су већ обављене у новембру 2014. године, додуше као незваничне, међутим, реализацију договора је успорила смрт саудијског краља.

Популарни руски портал geo-politica.info доноси 5. фебруара анализу о америчкој „понуди“ Русима да „предају“ Асада у замену за пораст цене нафте и констатује „да је сада јасно да су проблеми руске економије повезани са подршком Дамаску“. Такође, збивања у Украјини, тачније, свргавање Јануковича државним превратом јесте, поред осталог, освета Вашингтона Русима за њихову позицију према Сирији. Водећи научни сарадник Центра за проучавање Блиског и Средњег истока Института источних наука Руске академије наука, Владимир Сотников, за поменути портал каже да „никакве трговине са Саудијцима није било, нити може бити“. Наиме, услови које је објавио амерички лист у потпуности су у супротности са спољнополитичком стратегијом Кремља. Вероватније је да Њујорк тајмс „тестира“ Москву да ли је (ипак) спремна да преда Асада. Амерички предлог, са друге стране, открива да је актуелни пад цене нафте ипак организован, вештачки, како би се Русија присилила на уступке.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *