Ратко Паић – “Стране инвестиције” и друге приче за лаку ноћ

Таман када је парола о томе да „пут у Европску унију нема алтернативу“ изгубила сваки смисао услед појављивања алтернативе која на мапи заузима позамашан део земљине кугле, а зове се Евроазијски савез, једна друга парола је заузела њено место, а она гласи да „сваки нови корак на путу ка Европској унији закономерно доводи у Србију нове инвеститоре“. Али погледајмо ту хипнотичку фразу мало детаљније.

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је дала последњу у низу таквих изјава, оценивши да је „статус кандидата и пут ка Eвропскоj униjи од изузетне важности за привредни напредак Србиjе“, јер како рече – „када сте земља кандидат, лакше ће доћи инвеститори“, што представља прилично дискутабилно уверење. Наиме, барем до сада се то у значајнијој мери још увек није десило, али оно што је при том посебно занимљиво, то је питање сврсисходности већине досадашњих, а вероватно и будућих, западних инвестиција у Србију.

Ради се о томе да страни инвеститори имају изузетно корисну улогу ако масовно отварају нова радна места, плаћају порезе и доносе нове технологије, али чини се да то са западним улагањима баш и није случај. На пример, када је реч о већем отварању радних места, такву могућност је недавно оповргао професор Економског факултета у Београду Иван Вујачић, констатујући да је у Србији створена илузија да ће стране директне инвестиције створити велику запосленост. А да се не треба увек надати ни другој потенцијалној користи кроз њихово плаћање пореза, потврдио је други универзитетски професор Јован Душанић, рекавши да су страни инвеститори у Србији добили велике пореске повластице и бесплатну инфраструктуру, због чега се по њему ваља запитати: ко у кога више улаже – странци у Србију или Србија у њих?

И напослетку, када се ради о доношењу високих технологија у земљу, ни ту се, барем ако је реч о западним инвеститорима, нису прославили. Потврда у корист те тврдње је стигла у виду научног истраживања у коме се закључује да је чак две трећине директних страних улагања у Србију после 2000. године, а то је био претежно западни капитал, било у послове у којима доминирају ниске технологије и ослањање на јефтину радну снагу, што све заједно не оставља простора за онакав оптимизам којим је одисала министарка за евроинтеграције приликом понављања мантре да статус кандидата и пут ка Eвропскоj униjи наводно представљају магнет за инвеститоре и сигурни бољитак за српску привреду. Штавише, у том контексту, не би било згорег ни да се присетимо истраживања словеначког економисте Мецингера, који је на примеру европских земаља у транзицији доказао да су тамо страна улагања имала искључиво негативан ефекат на привредни раст.

Па ипак, да европске инвестиције могу понекад да буду веома корисне, али не за државе и народе, него за пробрану елиту, може се закључити из најновијег сведочења америчког аналитичара Џерија Колинса од пре неколико дана, у коме он тврди, позивајући се на веродостојне изворе, да су током протеклих месеци из Европе у Украјину редовним авионским линијама нелегално стизале десетине милиона долара, и то како он сугерише, за потребе тамошњих политичара или за финансирање рата на истоку земље. А такве европске „инвестиције“ ће засигурно довести до експлозије, али то ни у ком случају неће бити експлозивни привредни раст.

http://serbian.ruvr.ru/2015_01_06/Strane-investicije-i-druge-priche-za-laku-noc-1146/

2 коментара

  1. Iz svega do sada rečenog o stranim investicijama,novim tehnologijama i ostalih benefita ako se proklonimo EU,mogu samo da zakljčim da vlada na čeli sa Vučićem nije u stanju da iznedri neku iole smislenu strategiju,osim da slepo pratimo šta nam se iz Evrope nameće.Nemamo nikakvo dugoročno planiranje u bilo kojoj oblasti privrednog razvoja.Nema ničeg što bi moglo biti kontinuitet, naravno pozitivnog što bi trebali slediti.Svaki put,sa promenom vlasti, sve rušimo,menjamo direktore,makar oni bili i sposobni, a što je očigledan problem je i to da su novi direktori već drugu godinu VD direktori.Građani se prevashodno tretiraju kao jeftina radna snaga, a onda slušamo Vučića koji kaže da svi moramo mnogo više da radimo.Pomišljam da Vučić reč motivacija neće izgovoriti ni po cenu života.Ono što će nam definitivno doći glave jeste postavljnje raznih vrsta menađera za organizaciju posla u određenoj proizvodnji, a da ti ljudi nemaju nikakve dodirne tačke sa profesijama kojima oni treba da rukovode.Ako sam recimo grafički urednik nekog lista i dođem u štampariju kod VKV majstora,ofset mašiniste i tražim da se uradi nešto što je neizvodljivo, u moje vreme, majstor bi me isterao iz pogona, spravom jer ne znam elementarnu zakonomernost određene tehnologije.Majstor bi me spravom okarakterisao kao retardiranog, samim tim što mi je pala na pamet ideja da mu kažem kako da radi.

  2. КАД СТЕ ….

    КАД СТЕ ЈЕДНИ ДРУГИМА ЧЕСТИТАЛИ, МЕНЕ НИСТЕ ПИТАЛИ.
    КАД СТЕ ИНТЕРЕСЕ ПРЕПЛИТАЛИ , МЕНЕ НИСТЕ ПИТАЛИ.
    МЕНИ СУ КАЗИВАНЕ ОДЛУКЕ И РОКОВИ,
    НАГЛО, ИЗНЕБУХА, КАО МАЛО ШОКОВИ,
    КАО СВЕТО ПИСМО И ПОМАЗАЊЕ, МЕНИ НА ЗНАЊЕ И РАВНАЊЕ.
    КАД СТЕ ЗА ЗАЈМОВИМА ПОМАХНИТАЛИ, МЕНЕ НИСТЕ ПИТАЛИ.
    И САД КАД ТРЕБА ДА СЕ ОТПЛАТЕ РАТЕ, ВИ БИСТЕ ДА МЕ НЕШТО ПИТАТЕ.
    СВАКО С ПИТАЊИМА НЕК` МИ СЕ С ОЧИЈУ СКЛАЊА
    САД БИХ ДА ЈА ПОСТАВЉАМ ПИТАЊА.
    В И Б

    Тако је писао велики ВИБ далеке 2000.г. Да ли је ишта измислио реците сами.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *