Mосква тражи да се Берлин изjасни поводом тврдњи Jацењука

Русиjа jе затражила од Берлина да изнесе званични немачки став поводом бизарне тврдње украjинског премиjера Aрсениjа Jацењука коjи jе за jедан немачки TВ канал рекао да jе бивши С С С Р напао Немачку и Украину на краjу Другог светског рата и да Mоскви неће бити дозвољено да поново пише историjу.

“Упутили смо ноту немачком министру спољних послова са захтевом да формулише званични немачки став поводом екстремистичких тврдњи премиjера Jацењука, коjи отворено фалсификуjе историjу”, изjавио jе данас за новинаре заменик руског министра спољних послова Владимир Tитов. Jацењук jе током jучерашње посете Берлину у интервjуу телевизиjи AРД рекао како “сви веома добро памтимо совjетски упад у Украjину и Немачку”.

“Tако нешто jе неопходно избегавати. Нико нема право да прецртава резултате Другог светског рата, а то покушава да учини руски председник (Владимир) Путин”, рекао jе Jацењук.

Шеф међународног комитета Државне думе Алексеј Пушков назвао је изјаву премијера Украјине Арсенија Јацењука увредом сећања на људе који су погинули за време Другог светског рата и „отвореном подршком нацистичке Немачке“.

„У суштини, Јацењукова изјава представља отворену подршку нацистичке Немачке и увреду сећања на милионе погинулих за ослобођење наше земље и Европе,“ – рекао је Пушков.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *