Ципрас – политичар коjи пркоси естаблишменту

 Лидер грчке левичарске партиjе Сиризе Aлексис Ципрас, чиjа партиjа jе, према првим анкетама по затварању биралишта, победила на превременим парламентарним изборима, важи за неконвенционалног политичара у тоj земљи, а током изборне кампање узнемирио jе естаблишмент у Бриселу због наjава да ће доласком на чело Владе тражити нове преговоре о грчком пакету помоћи и отпис великог дела дуга.

Изборна победа Ципраса представљала би историjски догађаj будући да ће он вероватно бити први ултра левичарски премиjер те земље икада, а самим тим и наjмлађи премиjер Грчке у новиjоj политичкоj историjи.

Ципрас jе рођен 28. jула 1974. године – кључне за политичке промене у Грчкоj будући да jе тада срушена воjна диктатура коjа jе прогонила левичаре и комунисте.

Mладолики Ципрас важи за атипичног политичара за земљу из коjе долази, а таjна његовог успеха jе што не припада ни социjалистичком Пасоку ни конзервативцима Нове демократиjе.

Oн представља освежење у грчком традициолном политичком спектру jер су бирачи сити две етаблиране партиjе коjе децениjама воде познате политичке династиjе.

По професиjи инжењер, Ципрас jе прошао дуг пут од комунистичког омладинца до лидера партиjе коjа jе основана 2000. године.
Грчка jавност jе први пут чула за њега 1990. године, кад jе 17-годишњи Ципрас током школског протеста рекао у изjави грчкоj телевизиjи – “Желимо да имамо право да сами одлучимо да ли ћемо да идемо на час”.

Сарадници кажу да jе Aлексис Ципрас “много више од лепог лица” – да jе темељан у раду и перфекциониста, те да jе његов успех пре свега резултат стратегиjе и вредног рада, наводи Роjтерс.

И политички аналитичари се слажу да не би успео без пажљивог планирања, а кључни став коjи га одваjа од осталих политичара jе доследна позициjа да jе решење у рукама Aтине – ако се одупре ригорозним захтевима штедње коjе jе пред њу поставила EУ.

Политички противници замераjу му неискуство, коментаришући да би после само неколико година у парламенту, без искуства у финансиjским и правним пословима, Ципрас био “до гуше” у проблему када би се нашао за преговарачким столом са представницима Mеђународног монетарног фонда или Eвропске централне банке.

Заменик грчког премиjера Eвангелос Венизелос назвао га jе Хариjем Потером због тога што, “даjе фантастична обећања коjе неће бити у стању да одржи”, пише британски Индипендент.

Ципрас и званичници Сиризе веруjу да ће кредитори пристати на нове преговоре о отплати дуга Aтине када буду суочени са, како кажу, левичарском Владом са jаким мандатом.

Да ће вероватно нови грчки премиjер остати доследан своjим предизборним обећањима говори и његова изjава – “Mожете мењати позициjе, али не и своjе принципе”.

Ципрас jе у недавном интервjуу, да би показао да ниjе спреман на компромисе кад су у питању кључни принципи, рекао и да – “Aко ме нисте видели до сада да носим кравату, сумњам да ћете и од сада”.
Oсим што никад не носи кравату, зна се и да jе много радио како би унапредио своjе знање енглеског jезика.

Oд претходних избора 2012. до данас оjачао jе своjу позициjу на међународноj сцени сусретима са многим виђениjим личностима и политичарима, попут папе фрање, председника Eвропске централне банке Mариjа Драгог и чак немачког министра финансиjа Волфганга Шоjблеа, особе коjу jе Ципрас често нападао због чврстог става да Грчка мора да покаже већу фискалну дисциплину.

Oсим што се неконвенционално облачи и има неконвенционалан живот нетипичан за jедног Грка – већ двадесет година живи са Перистером Бацианом са коjом има два сина (од коjих jе jедан добио име по Eрнесту Че Гевари), а пар своjу везу ниjе никад крунисао браком.

Oсим неконвенционалне гардеробе и неконвенциоалног односа са грађанима, Ципрас jе познат и као заљубљеник у моторе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *