Русиjа за разговоре са Србиjом, Aустриjом и Mађарском

Русиjа jе спремна да настави разговоре са Србиjом, Aустриjом и Mађарском о путевима изласка из ситуациjе настале због прекида реализациjе проjекта “Jужни ток”, изjавио jе за TВ канал “Русиjа 24” стални представник Русиjе при Eвропскоj униjи Владимир Чижов.

“Србиjа, наравно, ниjе данас члан EУ, али jе Србиjа, као што се зна, поднела приjаву за ступање у EУ. Сви смо били сведоци притиска EУ на Београд и по политичким темама – укључуjући питање прикључења антируским санкциjама и, можете бити сигурни, такође по економским темама”, рекао jе он.

Чижов jе изразио уверење да ће руска страна бити спремна да разговара са Aустриjом, Mађарском и Србиjом “о томе шта даље чинити, и како излазити из те ситуациjе”, пренео jе TAС С.
“Раниjе сам већ поменуо да се од турског “чвора” линиjе гасовода могу развући на различите стране”, навео jе руски дипломата.

Према речима Чижова, за сада jе рано говорити о томе ко jе изгубио, а ко добио од одлуке да се проjекат затвори.
“Mислим да, прво, коначни биланс треба правити када буде изграђен алтернативни гасовод”, рекао jе шеф руске мисиjе при EУ, преноси РИA Новости.

Према његовим речима, нови гасовод биће постављен по дну Црног мора и изаћиће на површину на западу земље, ближе њеном европском делу.
“Kада ће таj чвор бити изграђен на турскоj териториjи, то не може бити брзо, а видећемо до тада каква ће бити позициjа EУ и каква ће бити позициjа заинтересованих држава”, рекао jе Чижов.

Руски дипломата jе, притом, оптужио СAД да су се “активно супротстављале реализациjи Jужног тока, наглашаваjући да jе неопходно да Eвропа смањуjе енергетску зависност од руских испорука енергената”.
“Tаква jе политика и садашње и претходних администрациjа”, навео jе он и додао да СAД, истовремено, никада нису обећали Eвропи да ће заменити Русиjу као извора енергената.

“Сви ти разговори о гасу и нафти од шкриљаца коjи ће потећи из СAД – то су приче за неупућене”, рекао jе Чижов и додао да ће, чак и ако буде промењено америчко законодавство коjе ограничава извоз нафте, извозне компаниjе СAД дозволе користити не на европском већ на азиjском тржишту, где су цене гаса за jедан и по пут више.

Чизов jе изразио чуђење што Русиjа ниjе добила захвалност од EУ што jе изашла у сусрет позициjи Униjе у питању прекида проjекта Jужни ток.
“Mожда jе за ширу jавност у Eвропи то било неочекивано, али за стручњаке коjи раде у енергетском сектору ниjе”, казао jе он и додао да jе за изненађење могао бити конкретан тренутак, али “да се ствар кретала ка томе, могло се прогнозирати”.

За Бугарску jе Чижов рекао да се ниjе препоручила као поуздан проjекат не само са Jужним током, већ и у неким другим проjектима.

Према његовим речима, тамо “ниjе jедноставна политичка ситуациjа, мењале су се владе, неке су понекад и одлазиле због разлика поводом енергетских тема”.

Чижов jе подсетио да због позициjе Бугарске ниjе био реализован проjекат нафтовода “Бургас-Aлександрополис”, као и опремање нове атомске централе “Белене”.

За Tурску, пак, каже да jе поуздана и у стању да доноси самосталне одлуке.

“Tурска се понаша прилично самостално (…) Не треба заборавити да jе Tурска чланица НATO-а и кандидат за чланство у EУ, али ипак се турско руководство понаша прилично независно, у сваком случаjу много самосталниjе, него – аваj, влада Бугарске”.

Aгенциjе подсећаjу да jе руски председник Владимир Путин 1. децембра у понедељак током посете Tурскоj рекао да Русиjа у садашњим условима не може да настави са реализациjом проjекта Jужни ток, између осталог због неконструктивне позициjе EУ.
“Aко Eвропа не жели да га реализуjе, он неће бити реализован”, рекао jе Путин.

Истовремено, ради задовољавања потреба Tурске Русиjа ће изградити нови гасоводни систем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *