Печат недеље

Званична неистина о убиству Зорана Ђинђића

У Београду је одржана промоција књиге „Трећи метак. Политичка позадина убиства Зорана Ђинђића“ премијеровог личног пратиоца који је и сам тешко рањен у атентату, Милана Веруовића, и новинара „Печата“ Николе Врзића. Поред аутора, на промоцији су говорили и историчар Чедомир Антић, професор судске медицине и обдуцент Зорана Ђинђића др Слободан Савић, и адвокат и бивши судија Божо Прелевић.
Званична истина о убиству Зорана Ђинђића не почива ни на материјалним доказима ни на сведочењима непосредних очевидаца, речено је на промоцији, где се говорило и о забрињавајућим пропустима у вештачењима убиства на којима је званична истина изграђена, о невероватној чињеници да само у случају убиства премијера Србије није извршена реконструкција тог злочина која би проверила шта се тачно догодило 12. марта 2003. године, о политичкој позадини која се дотиче и заговорника званичне истине убиства, али и западних кругова са којима је премијер Ђинђић у последњим месецима свог живота дошао у отворени сукоб поводом Косова и Метохије, Републике Српске, Хашког трибунала…

Удар Треће Србије

„Трећа Србија“ оптужила је у уторак Срђу Поповића и његову организацију „Канвас“ (Canvas) – специјализовану за извођење „обојених револуција“ по свету, због чега је и доспела на листу терористичких организација у Уједињеним Арапским Емиратима – да ће, уз неке невладине организације, криминалне кланове и новинарска удружења из Војводине, „покушати наредних месеци да дестабилишу Србију и изазову државни удар“. Нереди би, како тврде из „Треће Србије“, требало да почну у Војводини а онда да се прошире и по читавој Србији.
„Држава треба да реагује и провери те наводе“, одговорио је на ову оптужбу Срђа Поповић, одбацујући је.

Косово на oлимпијади

Међународни олимпијски комитет примио је Косово у пуноправно чланство у тој организацији, а Олимпијски комитет Србије, иако је „изразио незадовољство због ове одлуке“, није уложио и званични протест, рекао је председник МОК-а Томас Бах.
Извршни комитет МОК-а претходно је закључио да Косово испуњава услове за пријем јер га је признало више од 100 чланица Уједињених нација, при чему, по Повељи МОК-а, чланство у УН није услов за чланство у светској олимпијској организацији.
Србија, иначе, од 2002. године нема ниједног члана МОК-а.

Уместо некретнинама, гарантују усевом

Уместо некретнина које су морали да стављају под хипотеку, захваљујући Закону о преджетвеном финансирању, пољопривредници ће убудуће користити своје усеве као банкарску гаранцију за новац који ће добити пре жетве. Отплата кредита за сетву будућим родом омогућиће паорима да до новца дођу пред сетву ратарских култура. Реч је о краткорочним средствима која ће, по речима министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић, највише значити мањим пољопривредницима. Закон о преджетвеном финансирању део је пројекта Министарства пољопривреде, Организације УН за храну и пољопривреду и Европске банке за обнову и развој.

Сенат објавио извештај о мучењу, оптужује ЦИА

Обавештајни комитет америчког Сената објавио је резиме дугоочекиваног конгресног извештаја о томе како је Централна обавештајна агенција (ЦИА) употребљавала тортуру над затвореницима после терористичких напада на Њујорк и Вашингтон.
У објављеном резимеу извештаја, који има укупно око 6.000 страница, први пут се износе открића овог комитета након четворогодишње истраге, која је коштала више од 40 милиона долара.
„Право време за објављивање овог извештаја можда никада неће доћи. Нестабилност коју данас видимо неће бити решена у месецима или годинама пред нама, али он је превише важан да заувек остане у фиоци“, рекла је председавајућа Комитета, сенаторка Дајан Фејнштајн.
У извештају се, поред осталог, наводи да „употреба појачаних техника испитивања од стране ЦИА није ефикасан начин за долазак до информација“, да „оправдање за употребу ових техника почива на нетачним тврдњама о њиховој ефикасности“, да су „услови испитивања и затварања заточеника били много гори и бруталнији од онога што је ЦИА тврдила“ и да је „ЦИА активно избегавала или спречавала конгресни надзор овог програма“.
„Обавештајни и полицијски званичници оценили су да су неке од (терористичких) завера за које ЦИА тврди да је спречила захваљујући појачаним техникама испитивања биле или неизводљиве, или идеје које никада нису доведене на оперативни ниво“, наводи се у извештају.

Меркелова, зачепи губицу

Француски левичарски политичар Жан-Лик Меланшон поручио је немачкој канцеларки Ангели Меркел, која је поново опоменула Француску и Италију да не чине довољно у стезању својих буџета, да „зачепи губицу“.
„Зачепите губицу, госпођо Меркел! Француска је слободна. Бавите се својим сиромашнима и својом уништеном опремом“, написао је Меланшон на Твитеру одговарајући на упозорења Меркелове да ове две земље треба да скрешу трошкове.
„Европска комисија јасно је дала до знања да оно што је до сада стављено на сто није довољно. Ја бих се са тим сложила“, рекла је Меркелова у интервјуу за Велт ам зонтаг алудирајући на опомену Комисије, која је у новембру позвала Француску, Италију и Белгију да до марта наредне године прилагоде своју потрошњу правилима ЕУ.
Портпарол немачке канцеларке Штефан Зиберт рекао је за Дојче веле да поштује право француског политичара да слободно изражава своје мишљење, али да је могао да изабере „пријатељскију формулацију“.
Француски министар финансија Мишел Сапен оценио је да су Меланшонове оцене „неваспитане, увредљиве и глупе“.
Меланшон, који се кандидовао на француским председничким изборима 2012, често гласно критикује Меркелову и њену политику називајући је „ограниченом и врло догматичном“.

Канада шаље војну полицију у Украјину да ојача безбедност

Канада ће, у оквиру споразума о сарадњи који је потписан у понедељак, у Украјину послати своју војну полицију како би помогла у заштити територијалног интегритета. Министри одбране двеју земаља, Роб Николсон и Степан Полторак, потписали су у понедељак изјаву о намерама у којој се наводи да су Канада и Украјина „посвећене наставку сарадње у јачању капацитета украјинске владе и њених безбедносних снага да одбране територијални интегритет и народ Украјине“.
„Данас ће представници канадске војне полиције допутовати у Украјину како би видели које су могућности за сарадњу“, рекао је Николсон новинарима у Кијеву.
Декларација не представља правно обавезујући ангажман Канаде и Украјине у оквиру међународног, канадског, или украјинског закона, наводи се у документу.
Канада је у августу Украјини донирала несмртоносну војну опрему, укључујући панцирне прслуке, медицинска и логистичка средства и друго. Прошлог месеца украјинским оружаним снагама су послали топлу одећу. Поред свега овога, Николсон је најавио да ће његова влада послати помоћ Украјини вредну 11 милиона долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *